Hírek

Ennyi volt az évszázad üzlete: ajtót mutatna a kormány az oroszoknak?

Ezekről ne maradj le!

Micsoda meglepetés! Mészáros Lőrinc bankára: Csányi Sándor (444)
Megszólalt a VII. kerületi bérlakásbiznisz miatt kirúgott jogász (Átlátszó)
Paks II hitel: máris ajtót mutatna a kormány az oroszoknak? (Napi)

Ha van 3 perced:

Mészáros Lőrinc bankára: Csányi Sándor
Több tízmilliárd forintnyi, kedvezményes hitellel segíti az új nemzeti burzsoázia szimbolikus alakjainak üzleteit a Csányi Sándor vezette OTP. Mészáros Lőrinc, Garancsi István vagy Sánta János annak az üzleti körnek az ismert alakjai, akik Simicska Lajost váltották a miniszterelnök környezetében. (444)

Megszólalt a VII. kerületi bérlakásbiznisz miatt kirúgott jogász
„Nem harapunk bele abba kézbe, amelyik etet minket” – Németh Márton szerint a közvetlen főnökétől származó idézet híven tükrözi a Főpolgármesteri Hivatalban uralkodó szervilis mentalitást, amely adott esetben az ingatlanmutyit segítő hatékony mechanizmussá válik. (Átlátszó)

Paks II hitel: máris ajtót mutatna a kormány az oroszoknak?
A javuló hitelpiaci környezet miatt szabadulna a kormány a Paks II-projektre felvett orosz hiteltől. Annak ellenére, hogy a 10 milliárd dolláros kölcsön szerződésének aláírásakor azzal indokolták a nemzetközi tender elmaradását, hogy az orosz hitelnél kedvezőbb feltételeket senki sem ajánlana. Ez volt ugye az évszázad üzlete. (Napi)

Így segítette a Miniszterelnökség Orbán vejének közbeszerzési sikereit
A hivatal Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya ellenőrzéseket végzett a közvilágításos pályázatokon páratlanul sikeres Elios Zrt.-vel kapcsolatosan. A kiperelt dokumentumokból az derült ki, hogy kifejezetten az Eliosra szabták több közbeszerzési pályázat feltételeit. Az ezt lehetővé tévő gyakorlaton mindössze tavaly változtattak a Miniszterelnökségnél. (Direkt36)

Orbán Viktor legfeljebb 20 évig használhatja a Várban épülő irodáját
„A legpraktikusabb, legolcsóbb és legegyszerűbb megoldást választotta a kormány” – mármint a hatalmi ágak irodai szétköltöztetése érdekében kézenfekvő, hogy a kormány jelentős része felköltözik a várba. A szimbolikus jelentőségű aktust heves szakmai viták övezik az építészek között, és a költségekről is csak annyit tudni, hogy tízmilliárdokban lesz mérhető. (444)

Ha van még két perced:

Szegedi oktatók ítélték el, hogy sérelemdíjat fizettettek Szalai Balázs oknyomozó újságíróval  az egyetem által indított perben. (Átlátszó Oktatás)

A Habony Árpáddal baráti kapcsolatot ápoló Princess pékséglánc tulajdonosainak privatizálják a Puskás Ferenc Stadion metróállomást és a fölötte lévő Stadionok irodaházat. (Heti Válasz)

A tulajdonosok számára névtelenséget garantáló wyomingi offshore cégben végződik a Vs.hu többségi tulajdonát birtokló cégháló. (RTL Híradó)

Megrekedt a 2014-es önkormányzati választás előtti éjszaka halálra gázolt alcsúti juhász, Váradi András ügyében indított eljárás. (Népszabadság)

Kicsinálná az ország egyik leghíresebb, 189 éve működő cukrászdáját a Budavári Önkormányzat. (Magyar Narancs)

A kormány szerint okosabban is fel lehetett volna használni az uniós pénzeket – aki hibás ezért: természetesen Gyurcsány Ferenc és kormánya. (444)

Lagzi Lajcsit – saját állítása szerint – nem sokkal a letartóztatása előtt megkeresték egy visszautasíthatatlan ajánlattal. (Bors)

Évi 100 millió forint kárt okoznak a fémtolvajok a magyarországi áramszolgáltatóknak. (444)

Egy milliárdos amerikai üzletember, Peter Thiel pénzeli Hulk Hogan pankrátor/színész Gawker-blogbirodalom elleni hadjáratát. (New York Times via 444)

Másfél év után szabadult azeri bötönéből a jeles oknyomozó újságíró, Khadija Ismayilova. (BBC)

A 2000-es évek elején megpróbálta ellehetetleníteni az amerikai törvényhozásban zajló, klímaváltozással kapcsolatos meghallgatásokat a világ egyik legnagyobb olajvállalata. (Guardian)

Összefoglaló az amerikai elnök-aspiráns, Hillary Clinton és szövetségeseinek megannyi zavaros, megkérdőjelezhető ügyéről. Ráadásul az email-botrány sem csitul. (Observer, Politico)

Évtizedekig volt egy korrupt alumíniumcég összekötője egy brit-kanadai milliárdos – derült ki a panamai iratokból. (The Star)

Így számolta fel, lépés-lépésre a független orosz médiát Vlagyimir Putyin. (Guardian)

Brit parlamenti képviselők kivizsgálnák András herceg kazahsztáni üzleteit, amelyekre kiszivárgott emailek alapján derült fény. (OCCRP)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás