Hírek

Orbán Gáspár miatt rúgták ki a vezető oknyomozót?

Ezekről ne maradj le!

Tiszta abszurd a letelepedési kötvénybiznisz ellenőrzése (MNO, 444)
Orbán Gáspár miatt rúgták ki a vezető oknyomozót? (Mandiner)
Megtörni a csöndet: újabb áldozat vall az uszodai erőszakról (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Tiszta abszurd a letelepedési kötvénybiznisz ellenőrzése
A Magyar Nemzet adatigénylésére így válaszolt a parlamenti bizottság fideszes elnöke: „sem az Államadósságkezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kért és nem is kapott kimutatást az elmúlt három évben a bizottság”. Ha a három év alatt egyszer sem kértek adatot, akkor hogyan vonta vissza két kötvényforgalmazó vállalkozás engedélyét a bizottság tavaly, azzal az indokkal, hogy nem értékesítettek legalább száz kötvényt? Kérdések a letelepedési kötvénybizniszben. (MNO, 444)

Feketén dolgoztatták a szegedi városőröket, milliókat csalhattak el
Feketén dolgoztak a szegedi városőrök, a bérre kapott pénzből pedig 14 milliót elcsalt a városőrök vezetője, akivel szemben vádemelést javasolnak, és akár nyolc év börtönt is kiszabhatnak rá. Az önkormányzati és egyéb támogatásokból működő szervezet 2010-től 2012 júniusáig havonta negyven-ötven embert foglalkoztatott, de többeket egyáltalán nem jelentettek be. (24)

Bízott az apácákban, durván megszívta
Egy ingatlanvállalkozó tíz évre szerződött két rendi tulajdonban lévő épület hasznosítására. Százmilliókat költött rá, hogy a lepusztult ingatlanok piacképesek legyenek. Sikerült őket feltöltenie bérlőkkel – egy egyházi egyetem volt közülük a legnagyobb. Finanszírozási nehézségei voltak, de lejárt tartozása nem. Aztán három év után kapott egy levelet, a meglepetések sora azonban csak ekkor kezdődött. (Index)

Orbán Gáspár miatt rúgták ki a vezető oknyomozót?
A Népszabadság Online-nál folytatja Spirk József, az Index vezető politikai és oknyomozó újságírója. A hír, hogy az újságírót „kirúgják éppen” az Indextől, pletyka szinten már a múlt héten is keringett. Meg nem erősített értesülések szerint Spéder Zoltán tulajdonos az Orbán Gáspár TEK-általi kimenekítéséről szóló, Lázár János által kacsának titulált írás miatt orrolhatott meg Spirkre. (Mandiner)

Megtörni a csöndet: újabb áldozat vall az uszodai erőszakról
Pedofília, molesztálás, erőszak és lelki terror is megjelenik abban az évtizedekkel ezelőtti uszodai történetben, amelyet egy harmincas évei végén járó nő osztott meg az Átlátszóval. Kilencéves volt, amikor a szakmájában nagyra tartott, már akkor is idős, azóta meghalt úszóedzőhöz került. A Kiss-ügy „kezelése” sarkallta arra, hogy beszéljen; azt reméli, az ilyen történetek megvallása visszatartó erővel hathat a potenciális elkövetőkre. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség Tariceanu szenátusi elnök, volt kormányfő ellen, akit bűnpártolással és hamis tanúzással gyanúsítanak. (444)

Rendkívüli sürgősséggel keres tanácsadót a Miniszterelnökség. A magyar költségvetésből fizetett közbeszerzéseket kellene jogilag „megszakérteni” 670 milláért. (VG)

Igazi crowdfunding siker: magánemberek összedobták a HÖK-öt kritizáló újságíró több százezres büntetését. (NOL)

Az állami hírügynökség kicsit kozmetikázta a Göncz Árpád-emléktábla avatásán elhangzott beszédet. Rainer M. János történész „új önkényurakról” is beszélt. Na ez kimaradt. (HVG)

Dubaj, vagyis valóságos kis Budaj lesz Budán, ha teljesülnek az Orbán-közeli oligarcha, Garancsi tervei a Kopaszi-gáton. (444)

Egy vezető fideszes politikus nevetés nélkül tudta belemondani a Kossuth Rádió mikrofonjába, hogy akár nyereséges is lehet a budapesti olimpia. Ilyen ezer éve nem volt. (444)

Tudtad, hogy a magyar állam évi több milliárd forintot költ a korrupció megfékezésére? Pedig így van. Itt vannak az adatok. (444)

Megszállták az adóellenőrök a Google párizsi irodáit. A gyanú adócsalás és szervezett pénzmosás. (Guardian)

Börtönbe zárták az egyik vezető kazah oknyomozó újságírót, mert állítólag „hamis” információkat közölt az elnökről, aki bepöccent. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás