Megtörni a csöndet: újabb áldozat vall az uszodai erőszakról

uszodaieroszak

 

Pedofília, molesztálás, erőszak és lelki terror is megjelenik abban az évtizedekkel ezelőtti uszodai történetben, amelyet egy harmincas évei végén járó nő osztott meg velünk. Kilencéves volt, amikor a szakmájában nagyra tartott, már akkor is idős, azóta meghalt úszóedzőhöz került. A Kiss-ügy „kezelése” sarkallta arra, hogy beszéljen; azt reméli, az ilyen történetek megvallása visszatartó erővel hathat a potenciális elkövetőkre.

 

Az év eddig legnagyobb port kavart közéleti botránya, az előbb szőnyeg alá söpörni próbált, majd sokakat magával sodró Kiss-ügy ismét ráirányította a figyelmet a versenysport világában rendre felbukkanó erőszakos esetekre. A bő ötven évvel ezelőtti ügy részleteinek boncolgatása közepette többször elhangzott: jó lenne, ha megbirkózva a trauma következményeivel, az áldozatok közül minél többen mondanák el a velük megtörténteket.

Abban biztosak lehetünk, hogy ezekben az ügyekben nagyon magas a látencia, hogy az ismertnél sokkal nagyobb számban élnek köztünk a mai napig ezzel a teherrel egykori gyerek- és kamaszsportolók.

Kilépni a hallgatásból

Kiss Lászlóék halottnak hitt-blöffölt áldozata, Takáts Zsuzsa hosszú hallgatás után állt elő a maga történetével, ami aztán döntő fordulatot hozott a volt úszószövetségi kapitány ügyében, és vezetett a beismeréshez.

Még januárban, az úszókapitány botrányának kirobbanása előtt, közvetítő útján megkeresett minket egy, szintén a félmúltban történt uszodai erőszak áldozata. A harmincas évei végén járó nő Kissék botrányának kirobbanásáig hezitált, hogy elmondja-e történetét. A Kiss-ügy úszószövetségi „kezelése”, a felelősséget elkenő vagy egyenesen áldozathibáztató nyilatkozatok azonban arra sarkallták, hogy beszéljen az elszenvedett erőszakról.

A párhuzamok, a közös pontok a két ügy között azonban nagyjából eddig tartanak. Történetünk főszereplője ugyanis gyerekként, kilenc évesen szenvedte el az erőszakot. Rendőrségi feljelentés nem történt, így bírósági eljárás sem indulhatott az eset után – a történetet ezért anonimizálva közöljük. Az áldozatot Juditnak hívjuk, míg az elkövetőt, az azóta elhunyt, a történet idején is már nyugdíjas korú, ismert úszóedzőt egyszerűen Edzőnek neveztük el.

Az abúzus elszenvedője, Judit, nem mutatja jelét több lelki sérülésnek, mint az az átlagos felnőtt, aki nem élt át gyerekként ehhez foghatóakat.

„Azt hiszem, hogy nagyon fiatalon történt velem ez az eset. Ha tizenkét-tizenhárom évesen élem át mindezt, akkor nem lesz belőlem egészséges felnőtt.”

Higgadtan, de mégsem szenvtelenül beszélt a három évtizeddel ezelőtt vele történtekről. Úgy, mint aki megélte, átélte az elmondottakat, és később sem nyomta el magában az események emlékét. Mindez nem jelenti azt, hogy felmentené az erőszaktevőt, mert megbocsájtani nem tudott neki.

Nyílt színen

Amikor három évtizeddel ezelőtt először elment a margitszigeti uszodába, Judit nem akart úszóbajnok lenni – egészségi okokból választották neki a szülei az úszást. Nyolcévesen egy kórházi fertőzés támadta meg a tüdejét. Meggyógyult, ám a tüdeje komoly károsodást szenvedett; de ez nem okozott gondot a mindennapi életben. A szülei úgy gondolták, hogy a tüdeje megerősödése miatt jó lenne sportolnia, ezért vitték el úszni. Ismeretségek révén került a Margitszigetre az elismert úszóedzőhöz, akit ebben a közegben a szakmája mestereként emlegettek.

„Reggel voltak az edzések, iskola előtt jártam az uszodába, minden hétköznap. Messze laktunk a Sportuszodától, így anyukám vitt ki. Hajnalban indultunk, úszás, majd utána be kellett érni az iskolába is. Az edzések alatt anyám ott ült a medence szélén, gyakorlatilag a szeme előtt történt velem meg mindez. Mégsem tudom őt hibáztatni, egy pillanatig sem.”

A gyerekek a hajnali órákban a langyos-hideg medencében rótták a hosszokat. Akik fáztak, átmehettek a gyermekmedencébe. Csak egyedül Juditot küldte át Edző a műugrók távolabb fekvő medencéjébe, és vele ment ő is.

„Úgy éreztem, hogy kiválasztott az elején, külön figyelt rám. Akkor nyilván nem gondolhattam, de utólag visszagondolva nagyon rutinosan csinált mindent: röviddel azután, hogy elkezdtem nála úszni, elkezdett fogdosni. Molesztált.”

Mindez nem egy eldugott pincében vagy egy szolgálati lakásban történt, hanem a másik medence mellett, a szülők közvetlen közelében. Judit ezekből a részletekből szűrte le utólag azt, hogy mindez egy bejáratott rend szerint történt.

Molesztálás és lelki terror

„Simogatott, foglalkozott velem, tapogatott mindenhol. Gyakorlatilag ott azonnal elveszítettem a szüzességem.”

Nem közeledett felé minden edzésen, azonban rendszeressé vált az abúzus. Edző a folyamatos testi molesztálás mellett legalább akkora gondot fordított arra, hogy Juditban súlyos mentális függőség alakuljon ki. Elhitette vele, hogy rossz lenne, ha a szülei megtudnák, mit csinál vele ott a medencében.

„Azt mondta, hogy ha elmesélném a szüleimnek, ami történt, akkor a szüleim megutálnának. Megutálnának, és ezért elveszíteném őket, állami gondozásba kerülnék. Ettől érthetően nagyon megijedtem, ezt elképzelni sem tudtam.”

Judit egyszerre lett bántalmazott és kivételezett az úszócsoporton belül. Neki többet engedett meg Edző, érezhetően külön bánásmódban részesült.  És az is egyértelmű volt, ő Edzőhöz tartozik, vele soha nem foglalkozhatott az uszoda akkori masszőrje, a hírhedt Kicsi bácsi. (Arról a Bacsa Istvánról szó, akit a szintén úszó Szepesi Nikolett vádolt meg molesztálással 2013-ban megjelent könyvében – néven nem nevezve, de Bacsa önmagát azonosította később. A rendőrség elévülésre hivatkozva megszüntette az eljárást az idős masszőr ellen, akire rávallott saját unokahúga is.)

Judit nem tudott konkrétumokat mondani Bacsa ténykedéséről, de számára egyértelműnek tűnik, Edző „saját prédájaként” kezelte tanítványát.

„Látod, mennyire szeretlek”

Edző Judithoz fűződő furcsa, természetellenesen szoros viszonya olykor egészen abszurd helyzetekhez vezetett. Egyszer például Edző szovjetunióbeli útjáról egy ruhát hozott a kislánynak.

„Akkor fel kellett mennem hozzá a lakására. Amikor odaadta azt a ruhát, azt mondta, >>látod, mennyire szeretlek<<. Ott voltam egyedül, anyám nélkül. Arra emlékszem, hogy egy nő állandóan bejött a szobába, majd kimentek a konyhába és nagyon veszekedtek. Szerintem ezért nem csinált velem semmit, de később nem úszhattam meg.”

A szexuális molesztálás, az érzelmi zsarolás egyre inkább szorongóvá tette Juditot, aki mind inkább magába fordult. A hosszú hajú, copfos, mosolygós kislány alig fél év alatt mogorva lett, és fiús külsőt vett fel.

„Nem fogtam fel, hogy valójában mi történik velem. Ez volt az adottság, a valóság. Nem jutott eszembe abbahagyni az úszást, mert a szüleimen azt láttam, örülnek, elégedettek, hogy ezt csinálom. Mindig is szófogadó gyerek voltam – meg akartam felelni nekik.”

Idővel változni kezdett Edzőhöz fűződő viszonya is: ha nem is lázadt, de egyre többet engedett meg magának vele szemben. Edző érezhette, hogy a kilencéves kislány kezd kicsúszni a kezei közül, vagy talán benne változott meg valami, de a furcsa kapcsolatban végzetes fordulat következett.

Félholtan a szigeti bokrok alatt

„Ekkor már tavasz volt, ebben az időben már egyedül jártam az uszodába. Elindultam edzés után az iskolába a kihalt Margitszigeten. Utánam jött, és ettől nagyon meglepődtem, megijedtem. Az látszott rajta, hogy megőrült, a földre vitt, és ütött, fojtogatott. Miközben fojtogatott, dobált, azt mondta nekem, ő >>nem tehet róla<<, én viselkedtem vele kihívóan.

Ezután megerőszakolt. Ami akkor történt, már nem egy előre kigondolt, rutinosnak tűnő cselekedet volt, hanem őrületnek tűnt. Vannak a szigeten azok a nagy, szétterülő bokrok, amikor elszaladt, ott hagyott az egyik alatt félholtan.”

Judit csak arra emlékszik pontosan, hogy megszólítják, erre összeszedte magát, és sebesülten, szakadt ruhában hazavillamosozott a városon keresztül. Szülei otthon voltak, és azonnal kórházba vitték. Kézenfekvő volt, hogy a Sportkórházba kerüljön, de utólag úgy látja, ebben benne volt Edző keze is. Ahogy az sem lehetett véletlen, hogy rendőrségi feljelentés sem lett az ügyből, elsősorban azért, mert szülei kifejezetten a rendszer ellenségeinek számítottak.

A tragikusan végződött támadás után Judit nemcsak az úszással hagyott fel, de évekig a Margitsziget közelébe sem merészkedett.

„Egyszer viszont az unokatesóimmal elmentünk valamiért az uszodába. Viszolyogtam a helyzettől, és akkor ott megláttam Edzőt, aki egy feltűnően szép kislányt kísért éppen az öltözők felé.”

Visszatartó erő lehet

Judit meggyőződése, hogy ami vele történt, nem lehetett egyszeri eset, csak másoknál talán nem volt ilyen durván erőszakos a végkifejlet. Edző ugyanis nagyon büszke volt arra, hogy pályafutása során több ezer gyerek fordult meg a keze alatt.

„Szinte biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen.”

Az elmondottak alapján nem lehet nem arra gondolni, hogy a margitszigeti uszoda, ahol Kiss és társai hosszú időn át büntetlenül „vadászhattak”, ahol a tanítványát abuzáló Edző valamiért nem engedte Juditot Kicsi bácsihoz masszíroztatni, gócpontja volt az ilyen típusú bűncselekményeknek.

Amilyen csekély a valószínűsége annak, hogy Judit volt Edző egyetlen áldozata, ugyanolyan kevéssé valószínű, hogy mindez éveken, évtizedeken át az akkori sportvezetők tudta nélkül folyhatott. Persze, amíg a konkrét ügyekről is szinte lehetetlenül nehéz beszélni, a közvetett felelősök szerepét sem firtatja senki.

A felnövekvő Judit nem esett egyik neurózisból a másikba, azonban nyomtalanul sem múlt el a gyermekkori trauma. A biztonságot kereste, és gyorsan megtalálta azt a férfit, akivel családot alapított.

„Azt hiszem, az volt a fontos, hogy ne akarjon senki dominálni, nem akartam egy olyan férfit, aki rám erőltetné az akaratát. Konfliktusok nélküli biztonságra vágytam.”

Azzal, hogy elmondta a történetét, úgy érzi, egyfajta társadalmi felelősséget vállalt fel. Nincs semmilyen más motivációja, nem a személye a fontos az elmondottakban. Meggyőződése, hogy ha többen is beszélnek az őket ért erőszakról, az visszatartó erővel hathat az esetleges elkövetőkre. Ha bebizonyosodik, hogy egy sikeres karrier után is bele lehet bukni egy ilyen tettbe, zárójelbe lehet tenni olimpiai aranyakat, talán kevesebb lesz a hasonló történet.

A Kiss-ügy és Judit története is azt mutatja, hogy a versenysport világában számos hasonló történet maradt kibeszéletlen. A magunk részéről azzal tudunk hozzájárulni a csend megtöréséhez, hogy garantáljuk a nyilvánosságot nem vállaló megszólalók anonimitását.

Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr6
 • László Pusztai

  Rég óta gyanús, hogy az úszó és torna sportban tobzódnak a pedofilok. Magyarországon már derültek is ki esetek. Nem tudom mennyire nemzetközi a jelenség, de nagy kérdőjel pl. a torna sportban is, hogy mi a f@szt pontoz a csorgó nyálú zsűri egy 13-14…éves lányon. Mert ugye egészségesen egy 13 éves lehet cuki, na de felnőttek közt esetleg olimpiai bajnok? Nézzétek meg Ónodi H. gyerekkori (bajnoki) képeit.

  • samuka

   Talán, és biztos a kötelező mozdulatokat hogy, szabályosan végzi a tornázó, versenyző. Azzal együtt, biztos sok pedofil van köztük, aki gátlástalanul éli le az életét, a tanítvány pedig az előbbre jutás miatt sem akar magának és szüleinek bajt.

   • Lacike

    A pedofil nem a gyerek, hanem a bántalmazója. Bocs.

    • samuka

     Olvasd át újra amit írtam, akkor talán megérted. Hol írtam olyat, hogy a gyerek a pedofil?

  • popp

   Eléggé, az USA-ban neves úszó edzők kerültek például bíróság elé.

 • Kovács “Jandera” János

  Mindig is a pedofilok gyülekezőhelye a sport és az egyház volt. Sajnos jelenleg ez a két legnagyobb tabu, ami támadhatatlan!

  • Gergely Rehuss

   Ne általánosítsunk, itt konkrétumokról essék csak szó. Vagy te is azok közé tartozol, akik szerint minden “migráncs” egyben terrorista is???

   • Ferenczi Krisztián

    Szerintem nem általánosít, kriminológiailag tényleg így van, hogy a pedofilok keresik azokat a helyeket, akár öntudatlanul is, ahol gyerekek közelébe kerülhetnek, illetve ezen belül is azokat, ahol olyan pozícióba kerülnek, ahol a gyerek számukra kiszolgáltatott. A játszótérről nyalókával elcsalogató nagyon ritka.
    Ezzel szerintem nem azt akarja mondani, hogy minden tanár, edző és pap pedofil, hanem azt, hogy ezeknél a területeknél folyamatosan derül ki, megy a sumákolás, és rendszerszinten védelmezik az elkövetőket.

    Nekem van ismerősöm, akivel a tanára kikezdett, erről sokan tudtak a tanári karban is, mégsem tett senki semmit. Sok évvel később az öregdiákok összeálltak, és elindult vmi. Az igazgatónő a dolog élére állt, de iszonyatos ellenállásba ütközött a tanári kar részéről, míg végre elindult vmi. Idén ebből az iskolából 4 (!!!!) tanár távozik/távozott emiatt, akik 10-en éveken keresztül tették, amit tettek, miközben sokan tudtak róla. Szóval nem mindenki az, de ezek fertőzött területek, amire jobban kellene figyelni, mint ahogy eddig figyeltek.

    • épészmérnök

     A szadistákat ki ne felejtsük.

 • sanyibácsi lánya

  Aki járt már korán reggel a sportuszodában, a tudja, hogy ott ilyen simán megtörténhet.
  Ezzel a történettel egyetlenegy problémám van: ez pedig a névtelenség. Én is jártam 30-35 évvel ezelőtt úszni mind a sport, mind a Komjádi uszodába. Sokan dolgoztak ott és sokféleképpen. Egy -mai felnőtt fejjel- meglehetősen furcsa közeg mozgott ott. Azt gondolom, hogy az ott tevékenykedők nagy része igenis tudott a mások viselt dolgairól. És bár nehéz elképzelni, de az ottani történéseket egy gyerek nem tudja valódi kontextusba helyezni.
  Amióta kipattantak ezek a botrányok, azóta próbálom az egészet a helyére tenni. Emlékeket, emlékfoszlányokat, elnyomott-elfelejtett dolgokat keresek, amikkel korábban sosem foglalkoztam, de így utólag próbálom megérteni azt, ami ott zajlott.
  Engem 79-80 környékén egy Majtényi (asszem) István nevű bácsi kezdett el edzeni a Komjádiban. Akkoriban az a hír járta róla, hogy ő az előszobája annak, ha valaki az utánpótlásba akar kerülni. Valóban elképesztő volt, főleg a többi edzőhöz képest. Cca fél év alatt úgy tudtam úszni, hogy majdnem a legjobb lettem az osztályban, holott előtte semennyire sem ment. Utáltam, hogy míg mások a nagymedencében pancsolnak, addig ő a gyerekmedencében edzett engem, hungarocellel kellett úsznom, és volt, hogy egész edzés alatt mást sem csináltam, mint valamelyik lábtempót gyakoroltam.
  Vele kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy SOHA be se jött a vízbe, a partról instruált, és ha hozzám is ért (nem emlékszem rá konkrétan), akkor az is max arról szólt, hogy jobban fordítsam ki a lábam-karom-vállam stb.
  Azért írtam ezt le, hogy ne gondoljunk úgy az uszodákra, mint egy olyan fertőre, amiben mindenki cinkos. Mert szerintem ő pl. jó szakember volt és megfelelően viszonyult a gyerekekhez.
  Sajnos az utánpótlás felmérésen alkalmatlannak bizonyultam arra, hogy tovább lépjek, úgyhogy itt véget is ért az úszókarrierem :). Az egyetlen dolog, ami kvázi jóérzéssel töltött el, hogy az akkori válogatón a kb. 200 gyerekből egy sem került be az utánpótlásba, de én voltam hozzá a legközelebb (állítólag, illetve a pontszámok alapján).
  A válogatón ott volt Széchy Tamás is. Mivel én később is jártam oda úszni, így emlékeztem rá és valamiért ő is rám. Ha találkoztunk mindig köszönt és örült nekem. Ezt akkor sem tudtam igazán hova tenni (jelentéktelen kis senki voltam, ő meg az úszóisten) és ma sem értem pontosan. Egyszer behívott valamiért a nyitott medence melletti kis ‘irodájába’, de egyszerűen képtelen vagyok felidézni, hogy mit akart, talán valami ruhát, melegítőt mutogatott. Ezt akkor furcsának találtam, most sem tudom hova tenni. De nem emlékszem rá, hogy hozzám nyúlt volna és soha semmilyen módon sem volt tolakodó velem.
  Hát nagyjából ennyi.
  Szívesen venném, ha mások is megírnák a saját sztorijukat, és benne lennének azok a nevek, akikkel akkor ott kapcsolatban voltak.

  • Nagymkata

   Szia,
   Nagymajtényi István az én apukám volt, ő nagyon sok gyereket megtanított úszni, a saját iskolámból is. sosem bántott senkit.

   • sanyibácsi lánya

    Pompás dolog az internet! 🙂
    És örülök neki, hogy szóba hoztam, mert akkor legalább annyit elértem, hogy ő róla utólag sem fogja senki azt gondolni, hogy bármiben sáros lett volna.
    Pontosan ezért nem jók a névtelen cikkek.

    (Viszont a kérdésem: jól tudom el helyezni időben, hogy ő akkortájt olyan 60 körül lehetett, tehát ha a lánya vagy akkor 70 környékén jársz?)

    • Nagymkata

     80-ban 50 éves volt és mivel késői gyerek vagyok, 30 at tévedsz. 🙂

     • sanyibácsi lánya

      Akkor bocsánat 🙂
      Tényleg csak ötven volt? Valamiért nekem idősebbnek tűnt a piros mackójában :). Persze egy 7-8 éves gyereknek már egy 20 éves is öregnek tűnik.
      De ez mit sem számít, tényleg nagyon jó volt vele edzeni.

  • Rettenetes Réz Úr

   …végre egy korrekt poszt…

   • Tengericsillag

    Ja nyilván korrekt egy névtelen hozzászólás, ami nem szól semmiről, csak hogy dejóhogyaszéchytamásészrevetteőt, mint egy cikk, amiben a nemi erőszakról írnak ugyanúgy névtelenül….. Amúgy ha velem történne meg, feljelentést tennék, de én sem mutogatnám magam a médiának hogy velem történt. Ezek az emberek áldozatok és nem mellesleg nem közszereplők, érthető ha nem vállalja az arcát a cikkhez. Én sem tenném, hogy egy ország csámcsogjon rajtam. Mellesleg aki arccal mondja el a történetét, azt is ugyanígy megkérdőjelezik, teljesen mindegy. Csak a nő legyen a hibás, az áldozat a hibás és minden más kitaláció. Nyilván.

    • Rettenetes Réz Úr

     Neked is szép neved van… És mi mindenről szól az írásod! Az nem semmi! ;o) Telistele van konkrétummal. :o)))

     • Tengericsillag

      Nem a te nevedre és a kommentek névtelenségére utaltam.. áhh minek magyarázzak olyannak, aki még az első mondatot sem értette meg..

  • Peter King

   Sajnos a Sportuszodával, konkrétan a Spartacusszal nekem egész más tapasztalatom volt. 🙁

 • Arpad Csikos

  Várjuk a többit! Nincs vesztenivaló.. csak nyer rajta a sport!

 • Gergely Rehuss

  Konkrét eset. 1984-1986, Komjádi uszoda. Vizilabda edzésre és úszni jártunk, 10-14 éves gyerekek. Mondták, hogy a legtöbb kabinos buzi, de nem foglalkoztunk vele. Azonban furcsa volt, hogy mind a húsz fiúnak egymás mellé adták ki a szekrényeket, tehát meglehetősen összezsúfolódva kellett öltöznünk. És amikor majd mindannyian meztelen fenekekkel voltunk, egyszer csak jött a kabinos bácsi és éppen közöttünk kellett a felmosófával végigmennie, úgy hogy majd mindegyikünkhöz odadörgölődött. Érdekes, hogy ezen akkor inkább röhögtünk, mint sem, hogy bárkinek is jeleztük volna.

  • SvejkdeLaMancha

   Az érdekes az, hogy én meg most röhögök.

  • Tengericsillag

   Mert ez azért ez enyhén szólva más, mint egy nemi erőszak…

 • Zoltan Horvath

  A celeb elveszti a telefonját és bekerül a hírekbe. Erre a másik celeb is elveszti hirtelen, hogy ő is bekerüljön. Ez a hír így annyit ér mint a hely a winchesteren amit ez a pár karakter elfoglal.

  • Razorwire

   Szurkolok hozzá, hogy veled is történjen valami legalább ennyire szörnyű és akkor majd nem lesz pofád ezt az egészet telefonlopáshoz hasonlítani, ahhoz meg végképp nem, hogy csak ócska hírverésnek állítsd be.

   • Zoltan Horvath

    Név nélkül, pontos dátum nélkül halott embert hírbe hozni az micsoda?

   • Rettenetes Réz Úr

    Én meg azon szurkolok, hogy minden konkrét adat és név nélküli mesét ne szopjál be, mert a végén megzakkansz ennyi szörnyűségtől…

    • esperanza

     Teljesen igazad van . Eddig mindenki kussolt, most meg hirtelen ki merik nyitni a pofajukat?!? Vhol vmi santit !!!!

     • Gergely Rehuss

      Most lett téma. Majd ha a gyerekek egymás közti alázása lesz, akkor az idevágó emlékek is előkerülnek.

  • Iszol te rendesen?!

 • Gergely Rehuss

  Később, ugyanide reggelente néhányan lejártunk úszni. Ekkor 16-17 évesek voltunk már. Egy volt vizilabdázó is, Gabi bá is ott úszott, hamar jóban lettünk vele. Velünk fiúkkal haver volt, tanított helyesen kapura dobni, de az egyik lány, aki szintén velünk volt, csak akkor mert lejönni, ha mi is mentünk, mert Gabi bá folyton fogdosta. Egyszer a víz alatt elkapta és beleharapott a fenekébe…

 • JesusWaterwine-SöRöS

  Akkor most minden úszóedző buzi?

 • Rettenetes Réz Úr

  Engem háromszor erőszakoltak meg az uszoda mellett. Tegnapelőtt, tegnap, és ma megyek…

  Ez is van olyan konkrét és tényszerű mint a cikk nem?

  • Farkas Judit Zsuzsanna

   nem.

  • Faluhelyi Zsóka

   Kívánom neked, legyen benne részed.

  • Peter King

   nem.

 • alf

  az kemény, ha nem volt feljelentés. emiatt hangzik neccesen a sztori.

  • nana


   Ahogy az sem lehetett véletlen, hogy rendőrségi feljelentés sem lett az
   ügyből, elsősorban azért, mert szülei kifejezetten a rendszer
   ellenségeinek számítottak.” Vagyis volt a szülők részéről csak ügyet nem csinált belőle a rendőrség.

   • SvejkdeLaMancha

    Sikerült megnevetetned 🙂

   • alf

    rendszer ellenségei 87-88-ban, aha. Nem tudom, éltél-e akkor, de ez így rohadtul nem hangzik meggyőzően.

    • Orwell_1984

     Én meg úgy tudom, hogy a 80-as években (az elején és a végén is) voltak kardlapozások olyan nemzeti ünnepeinken, amit akkor tiltott a rendszer, pedig állítólag már jócskán lazult… Az, hogy valaki a rendszer ellenségének számított 88-ban, az nem biztos, hogy ez a 80-as évekből ered. Ha valaki, vagy a családja a 60-70-es években osztályidegennek számított, azt még a 80-as években nem mosta le magáról, akkor sem ha lazult a rendszer. A különböző ügyosztályok is egészen a 90-es évek első néhány évééig jelentettek…

     • transformer

      A 60-as, 70-es években ezzel a fogalommal már nem operáltak: számos “osztályidegen” végezhette el akkor az egyetemet. Akkoriban már valamilyen aktív tevékenység (vagy legalábbis 56-os sár) kellett a “rendszerellenességhez”, a puszta származás kevés volt. Egyébként az adott esetben alighanem értelmetlen politikai motívumokat keresni; bizonyos emberek “fontosságuk” miatt (pl. a szuperedző) a törvények felett álltak – és gyakorlatilag állnak ma is, valahogy mindig akad sztárügyvédjük. Abban is biztos vagyok, hogy bizonyos emberek csemetéit aligha érhették/érhetik hasonló inzultusok: az ilyen helyi szemétdombok kakasai pontosan tudják, kikhez nem nyúlhatnak, ha kakasok akarnak maradni.

      A valódi probléma, hogy a mindenkori hatalomnak általánosságban sincs kontrollja. És nem is csak Magyarországon – bár az tény, hogy a félperiférián mindig rosszabb a helyzet, mint a centrumban.

  • Faluhelyi Zsóka

   Miért nem volt feljelentés? Akkor hallgasd meg a következő történetet, amelyet nemrég olvastam. 4 éves korában “molesztáltak” egy kislányt és a szülők feljelentést tettek. Ötödik éve tart a per, pedig a kihallgatáskor készült hangfelvétel, rajz, két pszichológusi és orvosi szakvélemény. Mégis, újra és újra beidézték a gyermeket a tárgyalásokra, akit ez annyira megviselt, hogy az anya úgy döntött, elege van többet nem engedi a lányát a tárgyalásokra. Most őt akarják ezért megbüntetni. Pedig azt szeretné, hogy az eltelt 5 év alatt próbálja a lánya elfelejteni mi történt, nem pedig újra- és újra átélni. A legtöbb esetben a szülő azt nézi, hogy a gyermeke teste és lelke felépüljön, minél gyorsabban elfelejtse, nem pedig rendőrségi-bírósági herce-hurcának kitegye.

   • alf

    A valamikor elkövetett molesztálás, aminek ezek szerint egyetlen bizonyítéka a kislány vallomása kicsit más, mint amikor valakit egy bokorból szednek ki félholtra verve és megerőszakolva, és kórházba kerül.

    Egyébként ez a sztori amiről beszélsz, nem?
    https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo/photos/a.471664736296443.1073741826.230314307098155/860370964092483/?type=3&theater

    Én is olvastam. Az itt ördögnek beállított szakértő a magyar igazságügyi orvosszakértői kamara elnöke, és pár kontextusból kiragadott idézettel feketítik.

    Sajnos amikor egy kisgyerek szava az egyetlen bizonyíték, nagyon nehéz jól ítélni. De a fenti cikkben nem erről volt szó. Ott látlelettől kezdve minden lett volna.

  • Tengericsillag

   A legtöbb nemi erőszak után nincs feljelentés! Ez pszichológia és aki áldozathibáztatással érvel, annak úgy érzem hiába magyaráznám. Főleg ha férfi….

   • 79.9

    már bocs, de milyen apa ( férfi ) az aki képes lenyelni, hogy egy beteg tahó molesztálja a 9 éves szeme fényét?…ez a story gyenge pontja…ettől necces a hitelessége

   • alf

    Az áldozatot véresen vitték kórházba, de 9 éves volt. Szerinted “áldozathibáztatás” ha rákérdezek, hogy vajon a szülei miért nem jelentették fel?

    IQ-betyár.

    Egyébként a “főleg ha férfi” mondatod miatt jár a faszkorbács.

    • Villő Lelkes

     Úgy néz ki azért, mert a szülőknek megmondták, hogy további hátrányok érhetik őket a már meglévők mellett, mivel a rendszer ellenségeinek számítottak. Ez egyébként ma is így megy, azt a biztonsági őrt aki hívta éjjel a rendőrséget, mert egy nagyon ismert politikus részegen behajtott az uszoda üvegfalába egy másik nagyon ismert politikus bulija után, nem csak kirúgták, de el is üldözték abból a városból, ahol az eset történt két éve, a teljesen máshol dolgozó feleségét is kirúgták.

     • alf

      Amikor egy láthatóan megvert és megerőszakolt kilencéves kislány kórházba kerül, akkor abból a nyolcvanas években is automatikusan feljelentés lesz. A szülő ott sem kell legyen. Sőt!

     • Orwell_1984

      Ha csak annyiról lenn szó, hogy a vízben simogatta, de nem tudta mire vélni, csak most több, mint húsz év után esett le neki, hogy ez mi volt, akkor azt mondom, tényleg necces sztori, mondhatni szenzációhajhász, mert tényleg utólagos belemagyarázásnak tűnik. De így, konkrét erőszakkal elég hitelesnek tűnik. Ezen az sem ront, hogy nem volt feljelentés. Az egyik legjobb edzőről volt szó, lebeszélték…

     • Requiescat in pace

      A demokrácia nagyobb dicsőségére.

    • Tengericsillag

     Az áldozathibáztatás pontosan ez, hogy kérdezgeted miért nem csinálták ezt vagy azt.. de mondom, ezen a szinten, ahol te állsz, hiába magyaráznám. Semmi köze a rendszerhez..
     Az sem logika, csupán empátia kérdése, hogy férfi vagy nő mondja ezt, ugyanis a legtöbb áldazathibáztató férfi, mert nem fogja fel a nemi erőszak lényegét, nem tudják sosem megérteni, hiszen nem nők, csak ennyi. De ezt is hiába mondom.

     • Hegyi Tamás

      Pardon. De, amikor a nevelőapa kezd legyeskedni a nevelt lánya körül és jelzi az anyjának sokszor anyu is bagatellizálni kezd.

     • Hegyi Tamás

      Egyébként lehet a kérdés ilyen formában érzéketlen mármint miért nem csinálják ezt meg azt. De mindenfajta segítség nyújtás és szankció alapja az, hogy tudomást szereznek róla az illetékesek. Nem?

     • alf

      Nem, ez nem áldozathibáztatás, hanem pont az ellenkezője.
      És igen, hiába is nyomod a szexista szövegedet arról, hogy mire nem képesek a férfiak.

    • Requiescat in pace

     Te agydonor!
     Kitennéd-e a 9 éves lányodat a rendőrségi, bírósági hercehurcának, aminek az is a mellékterméke, hogy a suliban és a kerületben is mindenki tudja, hogy ő a megerőszakolt kislány?!?
     Egy rém egyszerű közúti balesetet is 5 évíg húz csavar teker a magyar jogszolgáltatás. Az egész kamaszkorát töltse azzal, hogy félévente elmondja a gyerek 5-10 felnőttnek, milyengyalázat érte őt?

     Én apaként viszont biztos, hogy kitekertem volna Edzőbá nyakát.

     • alf

      Te agydonorra váró!
      Amikor egy szétvert és megerőszakolt 9 éves lányt a kórházba visznek, nem fogják megkérdezni az apukát, hogy akar e feljelentést tenni.

 • Sándor Rózsa

  Igen, egyből az áldozat sztoriját kell megkérdőjelezni, ez a f@sz@. Remélem van lánygyermeketek és ő is jár úszásra. Akkor talán elgondolkodsz kicsit. Tök mindegy volt e feljelentés. Mit ért akkor a rendőrség? Ugyanazt mint most. Semmit. Egyesek mindig a törvényen felül álltak és állnak.
  Igazából az ilyen szar alakoktól meg kell tisztítani a sportot. Ezek nem edzők, ezek állatok.

  • Peter King

   Megtisztítani? Sosem fog menni. Az én egykori Spartacusos edzőm, aki ütött, vert, a víz alatt fojtogatott gyerek létemre, most igencsak elismert öttusa mesteredző…

   • Hegyi Tamás

    ès miért nem állsz nyilvánosság elé? Mintha mindenki elfogadná. hogy ez így van jól.

   • Analking Skywalker

    Az én egykori Spartacusos edzőm, aki ütött, vert, most a nagyközönség által megvetett, nemi erőszakolóként elhíresült öregember…

    • Requiescat in pace

     Kiss Laci edzőnek is szar alak volt?
     Egy gyereket verni elég hitvány dolog.

 • SvejkdeLaMancha

  Nekem ez túl meseszerű. De számomra a Kiss László ügy sem kerek.

  • Tengericsillag

   Elég eltorzult személyiséged lehet, ha ez téged mesére emlékeztet..És bizonyára hímnemű vagy.

   • Hegyi Tamás

    èn is férfi vagyok de azért engem érdekelne, hogy annó a szülök ebböl nem vettek észre semmit? Jó az apa nem mert férfi. De az anya sem?

    • Villő Lelkes

     Értem, tehát az apa férfi mivoltából fakadóan képtelen felismerni, amikor egy másik férfi erőszakoskodik a gyerekével. Az anya nyilván a hibás, hát találni kell egy nőt a történetben akit lehet hibáztatni. Döbbenetes a kommented.

     • Orwell_1984

      Nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de szerintem Hegyi úr, csak arra akart utalni, hogy a nők (anyák) empátia készsége, érzelmi intelligenciája, beleérző képessége magasabb, mint a férfiaké. Az apák lehet, hogy csak egy kamasz hisztinek, szerelmi bánatnak, stb. fogják fel (mármint az erőszak utáni rosszkedvet, zavartságot), az anyáknak meg elkezd valami motoszkálni, és csak azért is rákérdeznek. Nem kell mindjárt soviniszta irányba elvinni a dolgot…

     • Hegyi Tamás

      Egyrészt. Másrészt ha figyelmesen olvastál kedves Villő láthatod, hogy a fentebb író Tengericsillag hozta összefüggésbe a nemi hovatartozást meg az empátia hiányát.

     • SvejkdeLaMancha

      Kedves Villő Lelkes.
      A kislány, illetve ma már harminckilenc éves nő maga meséli, hogy edző, anyukája szeme láttára, gyakorlatilag elvette a szüzességét. Gondolom csak a címet olvastad el.

    • mennyitúszolforrózsírbanszázon

     Tudni kell, hogy a Sportuszodában ősszel, télen, tavasszal a kinti ötven méteresben, akkora pára volt, hogy az előtted úszót is csupán halványan láttad, a műugrók tornyát meg semennyire, nemhogy a műugrók medencéjét.

   • SvejkdeLaMancha

    Kedves ,valószínűleg nőnemű Tengercsillag. Igazad van hímnemű vagyok, bár én inkább férfinek mondanám magamat. Elfogadom a véleménynyilvánítási jogodat, de enged meg Te is nekem a kételkedés jogát. Hogy mért tartom meseszerűnek?
    1 Gondos szülők elviszik betegségből gyógyult kislányukat úszni, aki nem akar úszóbajnok lenni, csak egészségügyi okokból úszik. Ennek ellenére máris a nagynevű foglalkozik vele. Biztos nincs elég dolga a sportolókkal.
    2. Nagynevű edző gyakorlatilag elveszi a szüzességét az anyukája szeme láttára. A kislány nem haragszik az anyukájára.
    3. Bár anyukája szeme láttára történnek a dolgok, de edzőbácsi megfenyegeti a kislányt, hogy el ne mondja neki, mert a szülei megfogják utálni. Kislány jobban hisz csúnya edzőbácsinak, mint amennyire bízik szüleiben.
    4. Megtörtént az erőszak. Járókelők találnak rá a sebesült szakadt ruhájú kislányra a kihalt szigeten. Egyik sem segít. (ezt elhiszem. Magyarok vagyunk)
    5. A kislány sebesülten szakadt ruhában hazamegy. Elmeséli szüleinek, hogy mit tett vele nagynevű edzőbácsi. A szülők valószínűleg beszélnek erőszakos edzőbácsival, (miről) mert edzőbácsi keze elintézte, hogy a Sport Kórházba menjenek. Orvosok nem tesznek hivatalból feljelentést.
    6. A szülők sem tesznek feljelentést. És hogy miért nem?
    ” mert szülei kifejezetten a rendszer ellenségeinek számítottak”
    Bocsánat de itt már megengedtem magamnak egy kis mosolygást.
    Mindezt nem a kilencéves kislány, hanem harminc évvel később egy felnőtt nő mesélte! (állítólag)
    Engedd meg hogy én is véleményt mondjak rólad.
    Vagy nem olvastad végig a cikket, vagy eleve hinni akartad.

    Maradok őszinte híved, a torz lelkű hímnemű SvejkdeLamancha.

 • Kópé

  A Sportkórház irattárában keresni kellene a kb. 30 évvel ezelőtti kartont (néha ezt “lázlapnak” nevezik). Kópé.

 • Gergely Kóródy

  az úszás szerelmeseinek részéről jogos a kérdés, hogy miért lennének itt nagyobbak a problémák, mint egy krikettklubban, úgyhogy helyezzük kontextusba a dolgot

  A probléma azzal van, amikor olyan emberek kapnak hatalmat, akiket képességeik vagy tapasztalatuk erre nem tesz alkalmassá. Az ő személyiségüket a hatalom jobban is torzítja . Ahhoz pedig, hogy úszóedző lehess, elég kurva gyorsan kell úszni. A helyzet hasonló a sorozott hadsereg hat általánosos altisztjeiéhez. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Stanfordi_b%C3%B6rt%C3%B6nk%C3%ADs%C3%A9rlet#Konkl.C3.BAzi.C3.B3).

  Aztán beterelnek ezek alá a nagy múltú emberek alá megfelelési kényszeres, tapasztalatlan, fejletlen személyiségű, kiszolgáltatott gyerekeket, akik mindent elhisznek, hogy úgy van jól, ha ha egy felnőtt autoritás mondja nekik.

  Mindehhez egy komplett szervezet asszisztál, akiknek nem a sportolók fejlődése a célja, hanem hogy eredményeket hozzanak, jóval kevesebb pénzből, mint az ellenfeleik, amit jobbára erős nyomással kompenzálnak.

  És engem marhára nem a néhány kisslászlóhoz hasonló szexuális bűnöző vagy a néhány edzőbe bújt legendává váló igazi pedagógiai zseni érdekel, hanem az az edző, akihez az én gyerekem kerül, ha esetleg úszni viszem, és esetleg nem fogja fel, hogy a feladata az, hogy szolgálja a kölyök mozgásigényét és testi fejlődését, és nem az, hogy mindenáron utánpótlást neveljen belőle, esetleg kiélje rajta a frusztrációit, mert a fényes középeurópabajnoki döntő elmúltával most bérescseppet reklámoz. Egy gyereket nem kell megerőszakolni. Elég ütni is. Sőt, ütni sem kell, Alázni is elég.

  • Hegyi Tamás

   “Egy gyereket nem kell megerőszakolni. Elég ütni is. Sőt, ütni sem kell, Alázni is elég.”
   Remélem soha nem lesz gyereked…

   • alf

    Az ilyeneket, mint te úgy hívják “Funkcionális Analfabéta” .
    Ez arra utal, hogy képes elolvasni a szöveget, a szavak jelentését fel tudja fogni, de nem képes megérteni, hogy miről szól a szöveg.

    • Hegyi Tamás

     Az ilyeneket mint te meg névtelen senkiháziaknak hívják, akiknek a véleménye annyit számít, mint képkeretben a szú percegése. 🙂

     • alf

      hozzászólás helyett elolvashattad volna még egyszer, hogy mire válaszolsz.

    • Requiescat in pace

     Tényleg hiányzik egy félmondat a hsz.végéről.

 • ágyú mozsár

  Nem szabad ezeket kibeszéletlenül hagyni. Az edzőnek egy dolga van: a rábízott ifjonc érezze magát jól a bőrében, testileg, lelkileg fejlődjön. Ha kiemelkedőt nyújt, akkor a szülőkkel együtt orientálhatja, ösztökélheti a magasabb teljesítményekre. De nem megalázással, veréssel. Egy ló is megbosszulja a gazdája “szemétségeit” előbb, vagy utóbb. Itt most elérkezett az idő a tetemre hívásra, ha akarja “Judit”, ha nem. Nevén kell nevezni az “EDZŐ” pajtást! 1985-86-ban már nem nagyon létezett az “osztályidegen” kategória. Még ha esetleg (csak az én véleményem) úszópápának, vagy valamelyik bíborosának is hívták (ez csak következtetés a cikkből, és az évszámokból). Remélem, hogy ez is bekerül abba a dossziéba, amit a Gyárfás-Hargitai páros “alkotott” legutóbb. Sajnos a londoni EB aranyai mostantól újra feketék.

  • dolceFradi

   Miért lennének feketék? Cseh, Hosszú, Kapás pont akkora sportoló, mit múlt héten. Max. annyi hogy gyárfásnak nem szabadna velük takarózni. Iskolában is történtek molesztálások, visszaadtad a diplomádat?

   • ágyú mozsár

    Kedves dolceFradi! Valóban félre érthető a “fekete”, de ez csak számomra fekete, hiszen megint egy újabb csontváz bukhatott ki a magyar úszók nagy öltöző szekrényéből, amiről természetesen maguk az európa bajnok úszóink mit sem tehetnek. Én is örülök a teljesítményüknek, sőt gratula hozzá. Azzal már nem értek egyet, hogy az iskolai molesztálások kevesebbet érnek szerinted, mint amivel az úszó porontyoknak kell esetleg naponta szembe nézniük. Szerintem az ugyanaz a kategória. Még egy kérdés: ha nekem vissza kéne adnom a diplomámat, akkor neked meg kellene szerezned, de nem az enyémet. Egyben egyetértünk mind a ketten: Gyárfás csak nyeli a pénzt, és vigyorog hozzá!

    • dolceFradi

     Pont ugyanannyit érnek, ezért se neked nem kéne visszadni a diplomádat, se Katinkáéknak az aranyat:)

     • ágyú mozsár

      Köszönöm! Megtiszteltél a válaszaiddal. Katinkáéknak , és senki másnak nem kell aranyat visszaadni, ki mondta ezt? Na, minden jót, és további szép napot neked!