Hírek

Ekkora nagy gigantikus bukta lett Orbánék fényes Mol-biznisze

Ezekről ne maradj le!

Most egy orvos tálal ki a kórházi fertőzésekről (Átlátszó)
Ekkora nagy gigantikus bukta lett Orbánék fényes Mol-biznisze (VG)
Simicskának elege lett, eladta a Class FM-et (444, Index)

Ha van 3 perced:

Most egy orvos tálal ki a kórházi fertőzésekről
Miután több horrorisztikus kórházi fertőzéses esetről is napvilágra került, egy ma már Svédországban dolgozó magyar orvos neve elhallgatását kérve tálalt ki. Szerinte nincs olyan rubrika a zárójelentésekben, hogy „kórházi fertőzésben szenvedett”, de a dokumentumokban általában szerepel, ha pozitív tenyésztési lelete volt a betegnek – írta a kórházakat az esetek eltussolásával vádoló cikkre reagálva. (Átlátszó)

Simicskáék eladták a Class FM-et
Az új vevő a 2009-ben megszűnt Sláger Rádió üzemeltetője, de a Class FM brand megmarad. A hirtelen tető alá hozott ügylet hátterében az állhat, hogy az elmúlt hónapokban többször is felmerült: a Simicska érdekkörébe tartozó Class FM könnyen bebukhatja az általa eddig használt legértékesebb országos rádiófrekvenciát, amelynek első hétéves periódusa novemberben jár le. És ugye, hét év alatt megváltozott Simicska viszonya a miniszterelnökkel. (444, Index)

Az állam fizet, hogy a Wizz Air a Nyugat-Balkánra is menjen
Tuti üzletet kötött a Wizz Air az állammal. Bár piaci alapon nem éri meg repülőjáratokat indítani a Nyugat-Balkánra, a Malévot leginkább pótolni igyekvő magán légitársaság mégis bejelentkezett öt új útvonal négyéves üzemeltetésére. Nem ingyen: ha a járatok veszteségesek, az állam fizet kompenzációt. Kérdés, hogyan viszonyul mindez az EU állami támogatásokat korlátozó szabályaihoz. (HVG)

Ekkora nagy gigantikus bukta lett Orbánék fényes Mol-biznisze
Még úgy is bukna 76 milliárd forintot az állam a 2011-ben vásárolt Mol-részvényeken, hogy eddig 56 milliárd osztalék jött be belőlük. Ha csak a részvények értékét nézzük, akkor a részvények múlt pénteki árfolyama alapján 132 milliárd forintot bukott volna az állam. Az előrejelzések alapján a közeljövőben kicsi az esélye, hogy az állam befektetése nyereségessé válik. (VG)


Ha van még két perced:

Még a nyomozás elrendelése után is kapott uniós támogatást az a cég, amelyről az Átlátszó korábban a vakszoftver-botrányban írt. Az EU csalásellenes hivatala is vizsgálódik. (Átlátszó)

Jóhírünk a nagyvilágban: vezető anyagban ír a Bloomberg arról, hogy hogyan tömte ki rokonait Matolcsy a jegybank pénzéből. (444, Bloomberg)

Matolcsy Györgyöt a lakosság nagyobbik része eltávolítaná a posztjáról a Magyar Nemzeti Bank alapítványai körül kialakult helyzet miatt egy felmérés szerint. (MNO)

Nagy siker a felcsúti kisvasút: már 1120 ember fizetett az élményért, hogy teljesen egyedül utazhat a miniszterelnök falujába vonattal. (Vastagbőr)

Tönkretették az áfacsalók a magyarországi tehenészeteket. A tejtermelők tüntetnek, mert úgy gondolják, magukra hagyta őket a kormány a bűnözők elleni harcukban. (MNO)

Itt egy különös véletlen. Autóbalesetben meghalt a román fertőtlenítőbotrány felelőse. A cég éveken át felvizezett fertőtlenítőszereket adott el a romániai kórházaknak. (NOL)

Bár az Átlátszó Erdély sorozatával sikerült áttörni az ingerküszöböt, és rávenni az RMDSZ-t arra, hogy mondjon valamit az általa kezelt költségvetési támogatásokról, a vita elmaradt. (Átlátszó Erdély)

Edward Snowden arra szólított fel, hogy erősítsék meg a közérdekű bejelentők, a whistleblowerek védelmét egy új botrány miatt. (Guardian)

Újabb öngólt lőtt a FIFA? A Transparency blogja a nemzetközi labdarúgószervezet körül kialakult korrupciós vádakkal foglalkozik. (Transparency)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás