Hírek

Itt az új tao-biznisz, a műemlékek felújítása

Ezekről ne maradj le!

Aprópénz az MNB alapítványoké ahhoz képest, amit a Lex Varga eltűntetne (Átlátszó)
Az MNB reklám milliárdjai Simicskánál, a VS-nél és a TV2-nél landoltak (Index)
Mészáros üzleti köréhez kerülhet két Quaestor-hotel (HírTV)
banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Aprópénz az MNB alapítványoké ahhoz képest, amit a Lex Varga eltűntetne
A költségvetési törvényjavaslattal elképesztő mennyiségű közpénz költése válna átláthatatlanná. Az MVM-nél csupán az eszközök értéke 1000 milliárd forint, ami kb. négyszer annyi pénzt jelent, mint az MNB összes alapítványáé. És ez csak az egyik nagy energiacégnél lévő pénz egy szelete. Ha a törvény átmegy kérdés, hogy mit kezd majd a bíróság a gazdasági, piaci érdekkel általánosságban érvelő adatgazdákkal. (Átlátszó)

Az MNB reklám milliárdjai Simicskánál, a VS-nél és a TV2-nél landoltak
Az MNB két és fél éve indította Növekedési Hitelprogramját, amit 6 milliárdért reklámoztak. Az eleve túlméretezett tenderre csak egy Simicska-közeli cég jelentkezett. Ők osztották szét a hatalmas összeget, amiből aránytalanul sok került olyan felületekre, amilyen Simicskának volt. De a TV2-nél is az éves reklámbevételük 10%-át jelenthette ez az egy kampány. A VS-nek ekkor még jelentéktelen volt a piaci részesedése, de náluk is kövér összeg landolt.
(Index, HVG, HVG)

Mészáros üzleti köréhez kerülhet két Quaestor-hotel
A Quaestor-vagyon részét képező két hotel is Mészáros Lőrinc üzleti köréhez kerülhet. Az egyik üzemeltetését már biztosan nem a Quaestor végzi, pedig az abból származó bevételből folyhatna kártalanítás. Az Együtt kérdésére kiderült, hogy Tarsoly Csaba személyi titkárát ki sem hallgatták az ügyben. Ő egyébként a legfőbb ügyész lányának élettársa. Mint kiderült van olyan is, aki nyerni tudott quaestoros befektetésén: az újpesti önkormányzat. (HírTV, 168 óra, Hírhatár)

Az RMDSZ lazán bánik a pénzügyi beszámolókkal
Az RMDSZ 4-4,5 millió eurónak megfelelő költségvetési támogatást kap évente. Pénzügyi beszámolóikban sok a nagy kifizetéseket nem túlzottan részletezik. A támogatás nagy részét saját működésükre költik. Az látszik, hogy az alkalmazottak túlnyomó többsége nem keres sokat, de a vezetők szép summát kapnak. A székházak rezsiköltsége pedig gyanúsan magas. (Átlátszó Erdély)

Ha adatpert vesztesz a Miniszerelnökséggel szemben, jobb ha gyorsan fizetsz
A 444 újságírójának egy elbukott adatper miatt 10 ezer forintot kellett volna fizetnie a Miniszterelnökségnek. Elfelejtette, így jelzálog került a lakására. Ez éppen magánügy is lehetne, de a történet rávilágít egy fontos problémára. A minisztériumok gyakran játszanak arra, hogy mivel az adatperek évekig húzódnak, mire az újságírók hozzájutnak az információhoz, már ne legyen hírértéke. (444)

Ha van még két perced:

Rogán szomszédjának, Csetényi Csabának cégeinek sikeres éve volt tavaly, sorra nyerték a reklámtendereket. Két cége 700 milliós adózott eredményét ki is vette osztalékként. (Átlátszó)

Andy Vajna azt nyilatkozta, hogy az Eximbank szigorú piaci feltételekkel adott hitelt a TV2 megvásárlásához. Arról meg igazán nem tehet, hogy a törvények általában véve kedveznek neki. (444)

Jó hír a kastélyvásárlóknak! Jövőre akár 31 milliárd forintot levonhat a társaságiadó-alapból, aki műemléket újít fel. Nemrég a NER több fontos szereplője is szerzett ilyen jellegű épületeket. (MNO)

Várhegyi Attila, az MTVA főtanácsadója volt, amikor szerződést kötöttek 120 millió forint értékben egy hozzá köthető céggel. Kérdéses, hogy volt-e valódi munkavégzés. (Index)

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapja szerint jelentősen csökkent a magyar kórházakban a bejelentett fertőzések száma 2007 és 2014 között, de az adatok hiányosnak tűnnek. (Adatújságírás)

Habony Árpád ingyenes lapjában, a Lokálban hirdeti egész oldalon az MVM, hogy arculatot váltanak. Már kb. 1 milliárd forintnyi állami hirdetés landolt Habony médiájában. (444)

A volt erzsébetvárosi polgármestert, Hunvald Györgyöt két korrupciós ügyben is elítélték. Két és fél évet ült, de most a Kúria perújítást kért és hatályon kívül helyezte az egyik ítéletet. (VS)

Kereshetővé váltak a nehezen megszerzett Századvég-akták. A 72 000 oldalnyi dokumentumból így talán hamarabb megtudjuk mire költött a kormány 4 milliárd forintot. (444)

Féléve mondott le Victor Ponta, akit korrupció vádjával bíróság elé állítottak. Most a képviselőház elnökeként térhet vissza. (Kitekintő)

Itthon bevett gyakorlat több céget fenntartani a kevesebb adózás céljából, sok könyvelő is úgy gondolja, hogy ez rendben van, de a NAV most rástartol a céghalmozókra. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás