Hírek

Hívd Pintért, ha ingyen parkolnál a Gresham előtt!

Ezekről ne maradj le!

Mennyire mélyen nyúl a zsebébe az állam a kampány-hadjáratai alatt? (444)
Íme, rengeteg adat a stadionlázról! (Átlátszó)
Megvan, hogyan parkolhatsz ingyen a Gresham előtt! (444)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Mennyire mélyen nyúl a zsebébe az állam a kampány-hadjáratai alatt?
Rogán Antal tömören felelget arra a kérdésre, hogy mennyiért hirdet az állam a kormányközeli médiában, illetve mennyit fordít kampányaira. Szerinte a jelenlegi kormány kevesebbet költ hirdetésekre, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok. Igaz, hogy 84 milliárd hárommal több, mint a 81, ám a lényeg a jelek szerint továbbra is az, hogy a haverok kivihessék a profitot a beáramló közpénzből. (444)

Újabb frontális kormányzati támadás az információszabadság ellen
A szokásos évi költségvetési “salátatörvény” idén különös meglepetéseket tartogat. Varga Mihály törvényjavaslata újabb pofon a közérdekű adatok nyilvánosságának: a köztulajdonban álló gazdasági társaságokat gyakorlatilag kivonja az információszabadság hatálya alól. Kérdés, hogy a nyomokban még létező alkotmányvédelmi reflexek gátat tudnak-e szabni a korrupció elleplezését szolgáló kormánypárti szándékoknak. (Átlátszó)

Íme, rengeteg adat a stadionlázról!
Az Átlátszó összegyűjtötte a 2010 és 2020 közötti stadionberuházások adatait. A jelenlegi tervek szerint 32 futballstadion készül el 2020-ig, ezekre összesen 215 milliárd forint közpénzt költ az állam. A listán már van hét elkészült aréna, továbbá négy kész fejlesztés, és kilenc induló projekt. A legnagyobb tétel az új Puskás Stadion felépítése lesz: még csak a bontás van folyamatban, de már elment rá 7,5 milliárd forint. (Átlátszó)

Hívd Pintért, ha ingyen parkolnál a Gresham előtt!
A belügyminiszter szerint bármelyik falu polgármestere ugyanúgy beparkolhatna a Belügy elé, mint Mészáros Lőrinc tette. Felcsút polgármesterét április közepén látták, amint Mercedes terepjárójából kiszállva battyogott a Belügyminisztérium felé. Valójában viszont a luxusszálloda kávézójában találkozott egy földügyekben illetékes államtitkárral, rögtön azelőtt, hogy neki kedvező döntés született földügyekben. (444)

Megoldódhat végre a felcsúti földek rejtélye
Az NFA-nak ki kell adnia a Felcsút környéki állami tulajdonú földek helyrajzi számait. Az adatvédelmi ombudsman döntése nyomán az eddigieknél átláthatóbb lesz a földpályázatok körüli helyzet. Eddig ugyanis a helyrajzi számok helyett egy speciális kódot használtak. Így hiába nyilvános, hogy például a felcsúti polgármester cége kapta meg egy alcsútdobozi föld haszonbérleti jogát, eddig nem lehetett minden kétséget kizáróan beazonosítani, hogy pontosan hol van ez a terület, és mekkora. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Tizenegy új szereplő került be a leggazdagabb magyarok közé idén, a dobogón pedig helycsere történt. És nagyot nőttek a csúcsvagyonok is. (Napi)

Az MVM új imázskampányát Szijjártó Péter barátjának cége készítette el. A 300 millió forintos arculatcseréből állítólag csupán 50 ezer forint ment el a logó megtervezésre. (Index)

Hamis tanúzásnak is számíthat annak a fordítónak a munkája, aki egy szír férfi vallomásához hozzáköltött néhány tartalmi szálat. (Index, 444)

Bebörtönzött újságíró kapta az Unesco-díjat. Khadija Ismaylovát az azerbajdzsáni korrupcióról szóló riportjairól ismerhették meg. (Népszava)

A Siemens AG német gépipari konszern 43 millió dollárt fizet Izraelnek egy évtizede húzódó korrupciós ügy megegyezéses lezárására. (Napi)

Megmérgezhettek egy informátort, aki a tíz éve el nem készülő berlini reptér körüli korrupcióról jelentett. (Faktor)

Óriási adattömeg és több mint 400 újságíró munkája miatt egyre több ügy pattanhat ki az offshore-botrányban. Adatbázis is nyílik majd az offshore cégek ügyeiről. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás