Hírek

Bámulatos! Durván szabályosak voltak a földárverések

Ezekről ne maradj le!

Így esett ki a pixisből a Közgép  (Átlátszó)
Bámulatos! Durván szabályosak voltak a földárverések (444)
Trükkös klauzula egyetlen cégcsoportra szabva (Portfolio)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Így esett ki a pixisből a Közgép
Az idei évben ugyan az építőipar egészében visszaesést regisztráltak, de a Közgépnél nagyobb vesztest nehéz lenne találni. A vállalat, amely 2013-ban még meghatározó szereplő volt az épitőipari közbeszerzések piacán, 2015-re gyakorlatilag eltűnt a palettáról – pontosabban kiesett a pixisből. (Átlátszó)

Bámulatos! Durván szabályosak voltak a földárverések
A Fejér megyei földárverések háromnegyedén nem helyi gazda nyert, a 68 település közül pedig 29-en nem akadt helyi győztes. Az elemzést készítő Ángyán József szerint a megyében tartott földárveréseken 4753 hektárt nyertek meg olyanok, akik részt sem vehettek volna az aukciójukon. (444)

Politikaközeli cégek, alapítványok az állami múzeumok ügyféllistáin
Az MSZP-s Táncsics Alapítvány a Magyar Nemzeti Galéria évi rendszeres bérlője volt, Schmuck Andor, illetve a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás Kft. pedig a Mezőgazdasági Múzeum használatáért fizetett rendszeresen. A Szépművészeti teremkiadásairól viszont még mindig nem lehet konkrétumokat megtudni, mert az ilyen jellegű ügyleteiket külsős cégek intézték és intézik. (Átlátszó)

Trükkös klauzula egyetlen cégcsoportra szabva
Rogánék egészen trükkösen intézték el, hogy csak egy cég szervezhessen nemzeti fogyasztói csoportot. A latin-amerikai eredetű lehúzós fogyasztói csoportokat állami támogatással megtoló törvény egyik érdekes klauzulájával lényegében kreáltak egy monopolpiacot, egyetlen cégcsoportnak. (444, Portfolio)

Mostantól minden lopás után ki fognak rúgni valakit?
Kirúgtak egy helyettes államtitkárt a Nemzetgazdasági Minisztériumból, amiért egy lopott grafikon is bekerült a vasárnapi zárvatartás pozitív hatásairól szóló jelentésbe. Az NGM-ben egyébként éppen mindig ellentétes tanulmányok készülnek arról, hogy akkor most jó vagy nem jó a vasárnapi zárvatartás. (Portfolio, 444, 444)

Ha van még két perced:

Orvosi eszközöket gyártó cég ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés gyanúja miatt. (444)

Bezár a Syma-csarnok, amit az olimpiai pályázatra hivatkozva megvett az állam. (Népszabadság)

Ebből (is) futja a rengeteg közpénzes vircsaftra: jóval a világátlag fölött a munkabérek adóterhe Magyarországon. (444)

Győzőtt Kishantos a Földalappal szemben – a Kúria megsemmisítette az új bérleti szerződést. (Origo)

Komoly kétségek merültek fel a német átláthatósági-javaslatcsomaggal kapcsolatban, amit a panamai iratokra reagálva terjesztett elő a pénzügyminiszter. (Index)

Mégis elindult a nyomozás a Nemzeti Földalapkezelő elnöke, Nagy János és a szervezet alkalmazottai ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt. (Index)

Az Európai Bizottság terve szerint a tagállamonkénti bontásban kellene beszámolniuk profitjukról a multiknak. (FT)

A FIFA egykori alelnöke bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott négyrendbeli korrupciós vádban. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás