Hírek

K. Zsoltné félmilliárd forintért licitált 600 hektárra, de kinek?

Ezekről ne maradj le!

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező (Átlátszó)
Kaposvári Zsoltné félmilliárd forintért vett 600 hektárt, de kinek? MNO, Index)
Durván fura társaság viheti az MKB Bankot (Figyelő, 444)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező
Hová tűnt Nyerges Zsolt? – akinek hiányzik a reflektorfényből a Közgép elnöke, alighanem felüthet egy térképet a Portugáliához tartozó Madeira szigetéről. Bizonyos „Zsolt Nyerges” neve tűnik fel legalábbis egy csődbe jutott helyi ingatlanberuházó hitelezői között. Több jel is utal arra, hogy az egyezés több mint névazonosság. (Átlátszó)

Féláron mentek el Nyergesék földjei
Olcsón adták el a Nyerges Zsolt tulajdonába tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. bérelt földjeit kedden. Az eredményes licitáló Kaposvári Zsoltné volt, csaknem 600 hektárt nyert mintegy félmilliárd forintért, de hogy végül ténylegesen kié lesz a föld, az majd csak akkor derül ki, amikor hivatalosan is közzéteszik. (MNO, Index)

Újabb léket kapott Matolcsyék titkolózása
A Kúria szerint is ki kell adni az MNB-alapítvány pályázatainak adatait. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. Ez a mostani döntés azért is fontos, mert az Alkotmánybíróság a héten hozhat ítéletet az MNB-s alapítványok és cégek pénzmanővereinek elrejtését lehetővé tevő törvényről. (HVG)

Már a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja Bánki Erik cégeit
Számviteli rend megsértése miatt tett feljelentést valaki, miután kiderült, hogy a fideszes képviselő szépen kifelejtette a vagyonnyilatkozatából az egyik cégét, két másikat pedig ugyan beleírt, azok meg 2007 óta nem adtak le mérleget. A HírTV úgy tudja, hogy a vizsgálatot a NAV most átpasszolta a Központi Nyomozó Főügyészségnek. (444, HírTV)

Alulmaradt a belvárosi önkormányzat a kegyvesztetté vált milliárdossal szemben
A bíróság első körben a fővárosi Fashion Streetet kialakító cégnek adott igazat az 5. kerületi önkormányzattal szemben. A Fidesznél kegyvesztetté vált milliárdos vállalkozó, Csipak Péter cégének 50 évre szóló közterület-használati szerződését felmondták, ezután került az ügy bíróságra, és hosszú pereskedés várható. (Origo, HVG)

Durván fura társaság viheti az MKB Bankot
Igencsak összetett pénzügyi konzorcium adta a legjobb ajánlatot az MKB Bank részvényeire. Van benne kínai, indiai befektető (részben intézményi, részben magán), illetve két magyar intézmény, egy nyugdíjpénztár és egy kockázati tőkealap-kezelő. Az sem zárható ki, hogy az MNB által indított Pallas Athéné alapítványok is részt vesznek valahogy a bank magánkézbe játszásában. A titkokzatos tőkealapkezelő közben gyors és figyelemfelkeltő sajtóközleménnyel állt elő. (444, Figyelő, 444)

Ha van még két perced:

Orbán Viktor és családja is a balhés FIK segítségével bonyolította vagyonmegalapozó lakásügyletét. A felszámolás alatt álló cég körüli mutyisorozat a Buda-Cash-csődig ér. (Átlátszó)

Titkos kémtámadással vádolja egy horvát lap a Molt. Állítólag kompromittáló felvételekkel próbálták megzsarolni a horvát állami vezetőket. (Index)

Erdősinét nemcsak a kopaszok, a hatóság is segítette, hogy benyújthassa a kérdését: egy nap alatt elintézték neki azt, ami a szociknak több hétig tartott. (444, Index)

Érdekes kérdés, hogy ki tudja lelassítani a fideszes törvénygyár működését. A posták takarékokba olvadása az OTP Bank érdekeit sérthetné csak, lehet, hogy onnan fúj a szél? (444)

Trócsányi ügyvédi irodája védi az államot a kaszinó-perekben. Az igazságügyi miniszter elvileg ebből sem részesedik, ahogy a Nemzeti Bankkal kötött százmilliós megállapodásból sem. (Index)

Nem nyomoz az ügyészség a kazah juhos tanulmány ügyében. Pedig 20 oldalt egy az egyben elloptak egy nyugalmazott professzor tankönyvéből. (Index)

Így licitált Mészáros Lőrinc megbízottja a hatvanpusztai majorság körüli földekre. Volt nagy kiabálás. Közben a felcsúti polgármester cége az érdi Pennyben is megkerülhetetlen. (Átlátszó Videó, 444)

Mintha nem sikerültek volna tökéletesre az úszó világbajnokság plakátjai, pedig barátok, ismerősök is részt vettek a készítésükben. (444)

Uniós támogatást kapott a Brüsszel ellen ágáló brit lap főszerkesztője. Ráadásul az újság a zöld energia veszélyeire is figyelmeztet, miközben a pénzt épp ilyen beruházásra költik. (Buzzfeed)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás