Hírek

Talán ingyen is adták volna, de inkább fizettek a fideszes háttérember cégének

Ezekről ne maradj le!

Itt egy elfelejtett nemzetközi jelentés a magyar bírósági korrupcióról (Átlátszó)
Ingyen is adták volna, de százmilliókat fizettek a fideszes háttérember cégének (444)
Mészáros Lőrinc, a több lábon álló kisember (Index, Átlátszó)
banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Itt egy elfelejtett nemzetközi jelentés a magyar bírósági korrupcióról
Komoly nemzetközi kritikát kapott a magyar bírósági rendszer korrupcióállósága, a válasz azonban várat magára. Az Európai Tanács egyik államközi együttműködési fóruma, a GRECO tavaly kiadott egy jelentést, mely szerint a magyar igazságszolgáltatás korrupciós kockázatát jelentősen csökkentené az OBH jogköreinek felülvizsgálata. Ezen jogkörök közé tartozik a bírák kinevezéséhez, áthelyezéséhez és pályáztatásához való jog. Felül kellene vizsgálni a bírói etikai kódexet és a bírák mentelmi jogát is. (Átlátszó)

Ingyen is adták volna, de százmilliókat fizettek a fideszes háttérember cégének
A közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. 120 millió forintért vásárolt meg 110 weboldalt és domain nevet Várhegyi Attila volt fideszes politikus családjának a többségi tulajdonában álló álló cégtől. A Várhegyihez köthető cég, a Magyar Híradó Kft. már korábban  is kapott hasonló megbízásokat a közmédia fent említett cégétől: tavaly több mint 90 millió forintért nyújtott tanácsadói és hasonló szolgáltatásokat. (444, Direkt36)

A kémkedéssel gyanúsított üzletember fideszes kapcsolatairól már nem vallhatott
Leállította a nyomozó a kémkedéssel gyanúsított Maxin Norbert vallomástételét, amikor az fideszes kapcsolatairól és cégének ügyleteiről kezdett beszélni. Azt mondták neki, ez nem része a büntetőeljárásnak. A férfi addigi vallomásából kiderült, hogy az Arcade LLC megfigyelt irodája Szijjártó alapítványának is a székhelye volt. Az is kiderült, hogy a másik gyanúsított korábban a nemzetgazdasági miniszter politikai és gazdasági tanácsadója volt. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc, a több lábon álló kisember
Nem elég, hogy Mészáros Lőrinc aranykalászos földműves, és ezzel sikerült kibúvót találnia a földvásárlási korlátozások alól, most újabb területeken próbálja ki magát. Egyik kisebb cége, megnyerte a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítására kiírt tendert, mellyel 8 milliárdot kaszálhat, családi cége pedig a West Bauval közösen megnyerte a Nemzeti Lovarda felújítására kiírt 2,5 milliárdos tendert is. (444, Index, Átlátszó, Index, 444)

Ha van még két perced:

Nem indul vagyonosodási eljárás Orbánnal szemben. A hatvanpusztai birtokkal kapcsolatos állítások – a mentelmi bizottság elnöke szerint – „nyilvánvalóan alaptalanok”. (Index, 444)

Már az EU vizsgálja az MNB gyanús ügyleteit. Ez derült ki, miután egy DK-s képviselő az EU-hoz akart fordulni a tőzsde államosítása miatt. (Index)

Nem kívánja többet megbízni korábbi tárgyának oktatására a Corvinus a botrányos Juhász-interjút készítő TV2-s riportert, aki korábban oknyomozó újságírást tanított. (Átlátszó Oktatás)

Luxusszállót hozhatnak létre a hajléktalanszálló helyén a József nádor téren. A főváros a lakók kellemetlenségeire hivatkozva zárná be az átmeneti női hajléktalanszállót. (Index)

Már az EU csalásellenes hivatala is vizsgálódik amiatt, hogy elcsalhatták a közbeszerzések szabályszerűségének vizsgálatára kapott uniós pénzeket is. (Index)

Az MTA belső szakmai vizsgálata során kiderült, hogy a Természettudományi Kutatóközpont már-már működésképtelen. Olyan problémák is felmerültek, mint a kutatási pénzek működtetésre való felhasználása és a munkaszerződések rendezetlensége. (Index)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás