Hírek

Egy hivatalt elfelejtettek megkérdezni Paks2-ről, szerinted melyik volt az?

Ezekről ne maradj le!

Emelkedő számú kórházi fertőzések, eltitkolt adatok (Átlátszó)
Gyanús, hogy nem az adófizetők jártak jól a postai privatizációval (444)
Sokoldalú lehet a régészeti munkát elnyert takarítócég (Átlátszó)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Emelkedő számú kórházi fertőzések, eltitkolt adatok
A világon mindenhol vannak kórházi fertőzések, amik az ellátás következtében alakulnak ki. 2013-ban például 9 koraszülött baba halt meg egy ilyenben a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház koraszülött centrumában. Magyarországon lehet tudni, hogy növekszik a kórházi fertőzések száma, ez ellen pedig csak úgy lehet hatékonyan küzdeni, ha nyilvánosan elérhetők az esetekről szóló információk. Az Átlátszó közzétette a 2013-as esetről készült jelentést. (Átlátszó)

Gyanús, hogy nem az adófizetők jártak jól ezzel a postai privatizációval
Korábban a posta tulajdonában volt az a cég, amely a posta által kezelt pénzt szállította, tavaly májusban azonban privatizálták a céget. Az ezzel kapcsolatos adatokért perel Tóth Bertalan szocialista képviselő – egyelőre sikerrel. Egyébként az eladás után is ugyanazzal a céggel szállíttatnak, viszont azóta nem tudni, mennyi pénzt fizetnek a cégnek. Nem tudni, ki járt jól ezzel az ügylettel. (444)

Sokoldalú lehet a régészeti munkát elnyert takarítócég
A debreceni Déri Múzeum pályázatot írt ki, mert a következő évek nagy beruházásai előtti régészeti munkát nem győznék egyedül. A tender kisebbik, 1,5 milliárd forintos részét a Tömb 2002 nyerte. Egy takarítócég. A referenciái között és a tevékenységi körében sem szerepel a pályázatban megkövetelt régészeti bontómunka. Viszont a történetükben szerepelnek fideszes kapcsolatok és ingatlanbotrány is. (Átlátszó)

Kreatív módon mehet a közpénz a veszteséges víziközművekhez
Az elmúlt évben 5 nagy állami vízcég 10 milliárdos veszteséget szenvedett el tényleges tevékenysége alapján, ami a rezsicsökkentésből és az iparűzési különadóból eredhet. Az adózott eredményük azonban nulla körül van, sőt van, ahol 100 milliós a nyereség. Rejtély, ezek a pénzek hogyan kerültek a cégekhez, ami biztos: trükkökre volt szükség, hiszen az EU tiltása miatt közvetlenül nem támogathatja őket az állam. (NOL)

Nem kérte a kormány az atomenegia hivatal véleményét Paks2-ről
Kihagyta a kormány az Országos Atomenergia Hivatalt a paksi bővítéssel kapcsolatos döntésből, derült ki az LMP írásbeli kérdésére adott válaszból. Pedig a törvény szerint kötelező lett volna a véleményüket kérni. 2014 januárjában írta alá a kormány az oroszokkal a megvalósításról szóló megállapodást, a nukleáris hatóság viszont csak 2014 áprilisában találkozott először a projekttel. (NOL)

Ha van még két perced:

Gulyás Mártont elítélték a választási irodánál tartott akciója miatt. De ki vonja felelősségre a jogállamot csorbító verőlegényeket? A NAV mindenesetre új vizsgálatot kezdeményezett a Krétakörnél. (Falra ment a Parlament)

Húsz perc alatt átment a bizottságon az a törvényjavaslat, ami lehetővé tenné, hogy a kormány parlamenti vita nélkül, rendeleti úton módosítsa a költségvetést évközben. (24)

A Magyar Labdarúgó Szövetség végezte 3 stadion terveztetését, összesen 300 millió forintért. Ez azért furcsa, mert sem tulajdonosi, sem beruházói oldalról nem érdekelt a folyamatban. (Átlátszó)

A szerb miniszterelnök barátjának bulvárlapjában indult lejáratókampány egy szerb oknyomozó portál ellen. A botrány akkor robbant, amikor a miniszterelnök családtagjai mögé rejtett ingatlanvagyonról írtak. (OCCRP)

Egy új felmérés szerint évente majdnem 800 milliárd fontot veszít az EU a tagállamok korrupciója miatt. Ez az EU-28 GDP-jének 6,3%-a. Nem is beszélve a szociális és politikai árról. (Independent)

Hiába elégedett az Országos Bírói Hivatal vezetése a bírók integritásával, egy belső felmérésen 130 válaszoló mondta, hogy jelentős a korrupciós kockázat munkája során. (Magyar Hírlap)

Csak ideiglenes volt a visszavonuló: mégis meg akarja építeni a hulladékfeldolgozót Orbán apja Gánton. Az engedélyeztetési eljáráshoz két, a családhoz tartozó cég adta be a papírokat. (Magyar Narancs)

Jávor Benedek felhívta a hatóságok figyelmét a gyanús M4-es autópályára és a Korányi-projektre. A Közbeszerzési Hatóság vizsgálódik, de a Legfőbb Ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló. (168 óra)

A FIFA eljárást kezdeményezett a 2006-os vébé rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban. Közben Brazíliában az ottani vébé stadionépítéseiben is résztvevő cég keveredett korrupciós botrányba. (Reuters, Swiss Info)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás