Hírek

Nagyon őriz valamit Orbán kutyája, de micsodát?

Ezekről ne maradj le!

Nem tudni, mennyiért bontják a Puskás Stadiont (Átlátszó)
Az MNB-alapítványoknak eleve nem lehet üzleti titka (Index)
Offshore cégtől vásárolt luxusirodaházat az MNB (MNO)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Nem tudni, mennyiért bontják a Puskás Stadiont, de drága lesz
Nemrég elindult a Puskás Stadion bontása, de egyelőre senki sem nyilatkozik arról, hogy mennyiért vállalta a két cég a munkát, pedig nyílt közbeszerzésen nyerték el a megbízást. Az egyik nyertes a mostanában tündöklő, és négy másik stadionprojektben is résztvevő ZÁÉV. A grandiózus beruházás kb. 100 milliárdba kerülhet, funkcióját tekintve az eredeti tervektől eltérően azonban csak focira lehet majd használni a stadiont.  (Átlátszó)

Luxusmajorságot őriz Nárcisz, Orbánék kutyája
Megtalálták az utóbbi napokban a hírek főszereplőjévé vált Nárcisz nevű kutyát, amelyről Orbán Viktor Facebook-bejegyzésben tett említést. Egy 13 ezer hektáros területen lévő gyönyörűen felújított, több épületből álló majorságban él. A területet Mészáros Lőrinc bérli, a miniszterelnök édesapjának cégétől. Mivel a kutya az egykori Habsburg-birtokon él,  kérdés, ki használja valójában a területet? Ha az Orbán család, akkor miért fizet Mészáros bérleti díjat? (444, RTL)

Az MNB-alapítványoknál eleve nem lehetne üzleti titok
Méltán keltett felháborodást a héten az MNB alapítványait az infotörvény hatálya alól kibújtató törvény. Fontos megjegyezni, hogy azoknak az állami cégeknek, melyeknek a piacon is helyt kell állnia valóban okozhat versenyhátrányt, ha minden adatuk nyilvános. Csakhogy az MNB-alapítványoknak nincsenek versenytársaik. Kövér, bár megszavazta, nem sietett aláírni a törvényt, most Ádernél a döntés. (Index, Index)

Offshore cégtől vásárolt luxusirodaházat az MNB
Az MNB offshore cégtől vásárolta meg az Eiffel Palace-t. A 17 milliárdos ügyletben így 3 milliárd „vesztette el közvagyon jellegét”, amit ki is vett osztalékként a tulajdonos. Ez kiugróan nagyarányú haszonnak számít. Többek között ezt tárgyalja a jegybank felügyelőbizottságának tagja, Nyikos László, jelentésében, aminek értékelését és nyilvánosságra hozatalát elhalasztották. (MNO, 444)

Nem csak a vihar tüntette el az Új Nemzedék Központ iratait
Az Új Nemzedék Központot vizsgálta volna az Állami Számvevőszék, de a bekért dokumentumok felét nem kapták meg, így hivatalból feljelentést tettek. A héten a kommunikációs igazgató azzal állt elő, hogy az iratok egy nyári viharban semmisültek meg. Úgy tűnik azonban, hogy a korábbi vezetők sem igyekeztek minden adatot átadni az újabbaknak. Érdekes, hogy az EU-s pályázattal mégis sikerült elszámolni. (444)

Ha van még két perced:

A Bell & Partners reklámcég az elmúlt öt évben 7,6 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el. Az utóbbi időben főleg a Magyar Turizmus Zrt. látta el őket feladattal. (Átlátszó)

Az elmúlt hetekben sok szó esett közadatokról, infotörvényről és a nyilvánosság csorbulásáról. Idővonalon a 2. és 3. Orbán kormány küzdelme az átláthatóság ellen. (VS)

Visszaültek Farkas Flórián emberei az Országos Roma Önkormányzat vezetőségébe, és 3-5 milliós összegeket utaltattak ki maguknak megzsarolva munkatársukat. (Index)

Egy balassagyarmati gimnázium vezetője plagizált az igazgatói pályázatában. Annak ellenére nyerte el a pozíciót, hogy a plágiumról tudott a KLIK, sőt a minisztérium is.(NOL)

Vádat emeltek a volt MSZP-és Simon Gábor ellen, akiről a választások előtt derült ki, hogy 267 millió forintot rejtegetett különböző külföldi bankszámlákon. (MNO)

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Botka László ellen. A szegedi polgármester két, összesen kb. 150 milliós értékű budapesti lakásra tett szert az elmúlt két évben. Állítólag a szüleitől kapta őket. (NOL)

Az Európai Bizottság szerint hazánkban korlátozott a közbeszerzési verseny, gyakori, hogy egy cégre szabják a kiírást. A kormánynak jól kezelhető adatbázist kell létrehoznia. (Napi)

A Korrupciókutató Központ szerint pár év alatt megduplázódott annak az esélye, hogy egy közbeszerzésen lopnak. Kormányközeli vállalkozók sorsa is követhető a tanulmányban. (HVG)

Az egyébként jórészt magánkézben lévő bankoknak nemcsak kötelező hirdetni a magyar reformok sikerét, Rogán azt is megszabja, milyen dizájnnal tegyék meg ezt. (HVG)

Ezentúl négy cég exportálhat disznóhúst Chilébe. Mészáros Lőrinc persze köztük van, cége, a Búzakalász 66 révén, ami nagyüzemi sertéstartssal is foglalkozik. (Agrárszektor)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás