Hírek

Számold csak ki, mennyibe kerül neked az ingyenes kerületi újság!

Ezekről ne maradj le!

Fura pályázaton viszi el Matolcsy rokona a Buda-Cash-vagyont (HVG)
Győzelem! Végül ingyen adja ki a közérdekű adatokat a Szépművészeti (Átlátszó)
A Jobbik vezetése családi ügynek tekinti a pártot (Direkt36/444)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Fura pályázaton viszi el Matolcsy rokona a Buda-Cash-vagyont
Nem felelt meg az egyik alapvető követelménynek, mégis a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) nyerte el a Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázatot. A pályázóknak – az ügyfélkör kiterjedtségére való tekintettel – országos lefedettségű fiókhálózattal kellett volna rendelkezniük. Az NHB-nak viszont csupán egyetlen, budapesti fiókja van. (HVG)

Győzelem, ingyen adja ki a közérdekű adatokat a Szépművészeti!
Először úgy nézett ki, hogy 450-600 ezer forint közötti összegért cserébe adja csak ki a múzeum a botrányos festmény-kölcsönzéseiről szóló adatokat. Szerintük ugyanis ekkora költséggel járt volna a tízéves időszakról szóló információk házon belüli összegyűjtése. Ezután 420 ezres maximum árról beszéltek, majd jött maguk is elszégyellték magukat és úgy döntöttek, odaadják ingyen. (Átlátszó)

Így ömlik a pénz Habony médiacégéhez
Már egymilliárd forinthoz közelít a Habony médiavállalkozásainál elköltött állami reklámpénz. Közérdekűadat-igényléseken alapuló kutatómunka mutatta ki, hogy mennyi közpénzből finanszírozott hirdetés érkezett (illetve érkezhetett) Habony cégéhez, hogy azok a Lokálban és a Lokál.hu-n, illetve a 888.hu-n megjelenjenek. Erről korábban már az Átlátszó is írt. (Mancs, Átlátszó)

Legalább négyszer adják el a kormánynak ugyanazt az olimpiai tanulmányt
Nagyrészt saját korábbi anyagának kiollózott részeiből áll a 60 oldalas, 240 millió forintért elkészített iromány. A dokumentum érdemi része pedig egy eredetileg 2010-ben elkészült anyag aktualizált változata. Az olimpiai pályázat későbbi szakaszaiban lesznek még ehhez hasonló megbízások. (444)

A Jobbik vezetése családi ügynek tekinti a pártot
Többek között a korrupcióellenes küzdelemről is nemzeti konzultációt tervez a Jobbik, miközben érdekes, ahogyan a párt a saját ügyeit kezeli. Kiderült, hogy a nyolcfős vezetés hét tagjának legalább egy közeli rokona pénzhez vagy pozícióhoz jutott a pártnál vagy a párt egyik szervezeténél. A Jobbik szerint persze az alkalmasság volt a döntő szempont a kiválasztásuknál. (Direkt36/444)

Simicska nagyon sok pénzt áldozna Orbán leváltására
A nagyvállalkozó csendben kivár, de figyeli a Fidesz belső életét és az ellenzéket is, és vagyona tekintélyes részét hajlandó lenne feláldozni egy kormányváltásért. Vona Gábort, akivel nemrég ismerkedett össze, ugyanakkor még nem tartja alkalmas kormányfőnek, bár a Jobbik elnöke emlékezteti őt a fiatal Orbánra. A Jobbik tagadja, hogy bármiféle közeledés lenne a párt és a nagyvállalkozó között. (HVG)

Ha van még két perced:

A Transparency International azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a postáról és a jegybankról szóló új, a közérdekű adatok megismerhetőségét korlátozó jogszabályokat. (HVG)

Borozó, bormúzeum és étterem is lesz a jegybank által létrehozott, 60 milliárdból gazdálkodó Pallas Athéné Alapítvány Úri utcai ingatlanában. (Mancs)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter városa a miniszterelnök barátjának cégétől vásárol áramot valamivel több mint 73 millió forintért. (HVG)

Az OTP-vezér Csányi két agrárcége is mintagazdasági státuszt kapott, vele pedig a kiváltságot: a cégek földbérleteteit nem bocsátják árverésre. (NOL)

Dübörög a stadionprogram: 2 ezer fő befogadására alkalmas stadion épül a 6 ezer lelket számláló, harmadosztályú csapattal büszkélkedő Kozármislenyben. (444)

Szeretnénk egy európai, 21. századi oktatási rendszert” – exkluzív interjú Pukli Istvánnal, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával. (Átlátszó Oktatás)

Egy tonna illegális pacalt hozott be az országba egy, a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező és több mint 300 millió forintos adóhátrányt felhalmozó cég. (444)

Az Átlátszó Pulitzer-díjas oknyomozó újságírója megnézte a friss Oscar-díjas Spotlight című filmet, és itt van, mit gondol a film által bemutatott ügyről. (Átlátszó)

A Nemzeti Választási Bizottság szerint alapvetően minden rendben volt a népszavazási kérdések leadásakor. A térfigyelő kamera felvétele mást mutat. Kubatov elérhetetlen. (444, 444)

Több mint egymilliárd dollár kötött ki gyanús körülmények között a maláj elnök számláján. A pénz forrása egy fejlesztési alap, ahol akár 4 milliárd dollárt kezelhettek szabálytalanul. (444, WSJ)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás