Hírek

A lopás új neve az, hogy „elveszik a közvagyon jellege”

Ezekről ne maradj le!

Mostantól sűrű homály fedi a Posta és az MNB ügyeit (444, HVG, 24)
Lopott autók simán átmennek az eredetiségvizsgálaton (Átlátszó)
Kérjük a tippeket, hogy mennyi megy majd el turizmusra! (444)
banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

A lopás új neve az, hogy „elveszik a közvagyon jellege”
Sokan azt sem tudták, hogy miről szavaznak, mégis eldőlt: a Magyar Posta és az MNB pénzköltését sem fogjuk tudni nyomon követni. A törvénymódosítás alapján a Magyar Nemzeti Bank titkosíthatja az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait. Matolcsy fizetését pedig havi ötmillió forintra emelték. (444, HVG, 24)

Lopott autók simán átmennek az eredetiségvizsgálaton
Bírósági döntések szerint, ha az eredetiségvizsgálók mulasztása miatt kerül forgalomba egy lopott jármű, amelyről később ez kiderül, és a tulajdonos elbukja az autót, a szakemberek megúszhatják a kártérítési felelősséget. Több ilyen ügy került már nyilvánosságra. Egy hasonló témákban járatos ügyvéd szerint a KEKKH-nak, azaz az illetékes hatóságnak is felelnie kell az okozott kárért. (Átlátszó)

Szép összegeket biztosít be magának a pártközeli őrző-védő cég
A fideszes rendezvényeket, így a Békemeneteket, továbbá focimeccseket is biztosító Valton-Sec Kft. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium közbeszerzésén is jól szerepelt. Előbbi 1,1 milliárd forintot fizet a közösen ajánlatot tevő Pfm Kft.-nek és Valton-Sec Kft.-nek. Utóbbi pedig 123,6 millió forintot töm az őrzési feladatokat ellátó cég zsebébe. A kft általában fideszes rendezvényeket biztosít. (Átlátszó)

Kérjük a tippeket, hogy mennyi megy majd el turizmusra!
Rogán Antal szerint a turizmussal kapcsolatban nem államosításról, hanem egy ügynökségi struktúra létrehozásáról van szó. Brandeket akarnak felépíteni, s ezekre elég sok pénzt fog mostanában költeni az állam. A miniszterelnök lánya Orbán Ráhel és a filmproducer Andy Vajna is ott volt azon a zártkörű találkozón, ahol Rogán miniszter ismertette az új turisztikai ügynökség részleteit. (444)

A nagyon átlátható Zuglóban csak ne kérdezgessen senki!
A XIV. kerület és polgármestere azzal szokott büszkélkedni, hogy tiszteletben tartják az átláthatóság követelményét. A jelek szerint csak addig, ameddig kényelmetlen kérdések nem jönnek. A VS a kertvárosi területén halmozódó építési törmelékről kérdezte Karácsony Gergelyt. A zuglói polgármester arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy nem érintettek az ügyben. (VS)

Ha van még két perced:

A nigériai kormány rájött, hogy 23 846 olyan embernek adott fizetést, akik nem is léteztek. A december óta tartó ellenőrzésnek köszönhetően havi 11,5 millió dollárt spórolhatnak meg. (444)

Társasági adókedvezmény jár azoknak a cégeknek, melyek idén és jövőre legfeljebb 19 milliárd forinttal támogatják az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős részvénytársaságot. (HVG)

A Magyar Honvédség új hóbortja, hogy magánszemélyek autóit veszi nyilvántartásba. Főként terepjárók tulajdonosait kötelezik rendszeres adatszolgáltatásra. (Index)

Vesztegetés miatt nyomoznak Farkas Flórián, az előző ORÖ elnök ügyében. Állítólag pénzt ajánlott egy képviselőnek, hogy Hegedüs, jelenlegi elnök, ellen szavazzon. (444)

Egy whistleblowernek fizet 750 ezer dollárt az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC. Ezt az érintett vallotta meg, miután a hatóság januárban a nevet nem hozta nyilvánosságra. (MarketWatch)

Mindenkit meglepett az a brit bizottság, amely a közérdekű adatokkal kapcsolatos jogszabályt vizsgálta felül. Leginkább azzal, hogy nem javasoltak jelentős változásokat. (BBC)

A francia vádhatóság kiterjesztette a nyomozását sportügyekben: immár azt is vizsgálják, hogy volt-e korrupció a riói és tokiói olimpia pályázata során. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás