Hírek

Miért kell ennyi föld egy óvónőnek Magyarországon?

Ezekről ne maradj le!

Lassan kibontakoznak Habony bimbózó Szépművészetis kapcsolatai (444)
Saját csapatának épít állami pénzből a stadionépítés egyik csillaga (Átlátszó)
Rátelepedett a Szatmáry család a budapesti iparkamarára (Napi)

banner2_mozgo_2

Ha van 3 perced:

Lassan kibontakoznak Habony bimbózó szépműs kapcsolatai
A botrány a képkölcsönzéssel indult. Aztán kiderült, Habony lagziját a múzeumban tartották, teljesen ingyen. Tanúja, a múzeum vezetője Baán László volt, akivel államtitkár korában is dolgoztak együtt, méghozzá azokon a Habony vezette cégeken keresztül, amelyekbe később beszállt Habony üzlettársa. Ő most tagja a Szépművészeti termeinek kiadását bonyolító cégnek. De úgy tűnik az egész nem kellemetlen annyira, hogy ne mutatkozzon együtt Habony és Baán. (444 Index, HVG)

A Kliknek tízmilliárdos a tartozása, de kérték, hogy ne kapcsolják ki a gázt
A központi költségvetési intézmények közül az EMMI tartozik a legtöbbel, ami nem is csoda: rengeteg intézmény tartozik hozzájuk. De náluk is van egy kiugró tartozó: az összesen 50 milliárdos tartozás ötödét a Kliknek egymagában sikerült felhalmoznia. A gáz- és áramszolgáltatókat arra kérték, késedelmes fizetés esetén se kapcsolják ki a szolgáltatást. (Átlátszó, ATV)

Saját csapatának épít állami pénzből a stadionépítés egyik csillaga
A ZTE stadionját már az első Orbán-kormány alatt elkezdték felújítani, de torzó maradt. Most folytatódhat a munka, amit konzurciumban nyert el a ZÁÉV, a cég jelenleg összesen 20 milliárd körüli építkezésben vesz részt. A másik, nemigen hangsúlyozott nyertes feltűnt már a felcsúti építkezéskor is, telephelye is van a faluban, Mészáros Lőrinc lakcímén. A cég ráadásul a ZTE csapatát működtető zrt tulajdonosa is egyben. (Átlátszó)

A CÖF honlapján megfeleződtek az állítólagos támogatók
A Fidesz pártalapítványától érkező néhány tízmillió és az egyszázalékos felajánlások csak a bevétel kisebb részét jelentik. Ha magyarázkodni kell, különböző támogató szervezetekről beszélnek. A Népszabadság megkeresett néhányat a CÖF honlapján szereplő több, mint 400 támogató közül. Kiderült többen sosem hallottak róla, hogy bármilyen kapcsolatuk lenne a CÖF-fel, ahol azóta frissítették a honlapot: maradt 239 szervezet. A felkeresettek közül egy sem. (NOL)

Rátelepedett a Szatmáry család a budapesti iparkamarára
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát durván kritizálta felülről Parragh László, aki szerint a cégeknek túl kis része tag és különben is, családi biznisszé silányult a szervezet. A véleményt belülről is osztják. Közeleg a tisztújítás, az elnök Szatmáry egyben a választási bizottságot is vezeti, édesanyja pedig a mandátumszámláló bizottság feje. De akad még furcsaság a választások körül. (Napi)

Ha van még két perced:

A KiMitTud rengeteg hasznos információhoz juttatta már az újságírókat és állampolgárokat. Most lehet rá szavazni, hogy társadalmi innovációs díjat kapjon és még többen halljanak róla! (Átlátszó)

Csak azért nyilvánították védetté a turai kastélyparkot, hogy pályázhassanak uniós forrásra, mondta egy képviselő és a jegyző a nyomozás során. A rendőrség csak vállat vont .(NOL)

A szakszervezeti vezető Gaskó, botrányok közepette, végül lemondott. A rendőrség költségvetési csalás miatt nyomoz. De azért még hazavisz egy 4 milliós végkielégítést. (RTL)

A pécsi állatkert vezetője novemberben lőtt ki egy elszabadult farkast. Gyanús, hogy engedélyük sem volt a tartására. Nincs egzakt szabályozás vészhelyzetekre. (Átlátszó)

Azt állította a minisztérium, hogy az összeollózott kazah tanulmányok nem is tudományos igénnyel készültek, hanem a félnomád kazah gazdálkodóknak. De nem fordították le nekik. (444)

Mészáros Lőrinc most a vadászat irányába nyit. Új leányvállalattal gazdagodott a cégbirodalom, az ügyvezető az oligarcha lánya lett.(444)

A Dagálynál épülő úszóaréna szerkezete nagyjából kész, Garancsi cége itthon eddig nem használt technológiával emelte helyére a tetőt. (Napi)

Csökkentenék a két évnél tovább húzódó ügyek számát a bíróságokon. Ezért a bírók céljutalmat kapnának. De kérdés mi lesz azokkal az ügyekkel, amelyek bizonyítási szakaszban vannak.(Átlátszó)

A korábban főleg szigetelőanyagnak használt, súyosan egészségkárosító azbesztet a fejlettebb országokban már betiltották, de így is 2 millió tonnát termelnek ki évente. (Átlátszó)

Egy óvónőnek nagyon kellhetett a föld, mert 100 millióval a kikiáltási ár felett vitte el. A pénz valószínűleg inkább férjétől, a Paks2-beruházás váratlanul Londonba távozó vezérigazgatójától volt meg rá. (Blikk)

Pár hete kereste meg a sajtót az orosz doppingellenes ügyészség ügyvezetője. Borítani akarhatott, de váratlanul meghalt. Ahogy korábban egy kollégája is, szintén váratlanul. (444)

Kockásingek mindenütt! Például a diákolimpikonokon, akik kikérik maguknak, hogy a propaganda részévé tegyék őket. Még Vajna TV2-jén is, bár ott a divattal összefüggésben. (Átlátszó Oktatás, 444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás