Hírek

Csak nem egy Orbán-span szerzi meg állami milliárdokkal a Kopaszi-gátat?

Ezekről ne maradj le!

Állami bank milliárdjaival szerezte meg Orbán haverja a Kopaszi-gátat (Válasz)
Kétes szerződésekkel mozgatott pénzt a dékán és a HÖK az ELTE-n (Átlátszó Oktatás)
Pisztolyt szorítanak a civil szervezetek tarkójához? (Index)

Ha van 3 perced:

Állami bank milliárdjaival szerezte meg Orbán haverja a Kopaszi-gátat
A magyar exportőröket támogatni hivatott Eximbank nem csak Andy Vajnának segített a TV2 megvételében, hanem az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István legújabb ingatlanvásárlását is finanszírozta. Méghozzá 16,5 milliárd forinttal, napokkal az új, 10+10 milliós lakásépítési támogatás-konstrukció bejelentése után. A Kopaszi-gáton lakópark épülhet. (Válasz)

Kétes szerződésekkel mozgatott pénzt a dékán és a HÖK az ELTE-n
A Kehi dokumentumait az Átlátszó Oktatás szerezte meg. Ezek azt mutatják, hogy 2009 és 2012 között milliókat utaltak eléggé átláthatatlan módon a mindenkori HÖK-elnökök támogatásával hallgatóknak, akiknek a pénzt a kari  alapítvány számlájára kellett befizetniük. (Átlátszó Oktatás)

Nem adja fel Simicska, de Vajna már magáénak tudja a TV2-t
A Nemzeti Filmalap vezetője lezártnak tekinti a TV2 megvásárlását. Megegyezett a német tulajdonosokkal, amerikai partnerekkel, és állami bankkölcsönt is igénybe véve kifizette a csatorna vételárát. Erre Simicska üzleti partnere úgy reagált, jogos tulajdonosként semmilyen beérkező összegről sem tudnak. A tulajdonosi vita folytatódik. A háború másik frontján bontják Simicska oszlopait, aki választott bírósághoz fordul a fővárossal szemben. (HVG, Népszabadság, HVG,  HVG, 444)

Orbán lecsúszott a legkorruptabbak dobogójáról
A tavalyi második helyezett magyar miniszterelnök nem fért be a világ három legkorruptabb politikusa közé. Az oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezet listáján az első helyet Montenegró miniszterelnöke szerezte meg, aki „saját érdekeinek rendeli alá az országot, és egyben a bűnözők paradicsomává is tette azt”. A második helyen az azeri elnöki család, a harmadikon pedig a macedón miniszterelnök végzett. (444, OCCRP)

Pisztolyt szorítanak a civil szervezetek tarkójához?
Januárban indul egy furcsa, magánkézben lévő adatbázis, amelynek a hátterében lévő cég bevallott célja szerint a civil szervezetek átvilágítását végzi, a gyakorlatban viszont egy szolgáltatást árulnak a civileknek, amit ha nem vesznek igénybe, rosszul járnak. A felháborodott szervezetek zsarolást, szélhámosságot és átverést emlegetnek. (Index)

Hol van már a nokiás doboz?
A különös hazai korrupcióról mondja egy Amerikában élő magyar kutató, hogy az már nem nokiás dobozról, borítékokról és néhány millióról szól. Aki ugyanis most kap állami megrendelést vagy milliárdos, vissza nem térítendő támogatást, annak cserébe az előre megjelölt sportszövetséget kell finanszíroznia, vagy egy megnevezett közreműködőnek kell megbízást adnia a piaci ár sokszorosáért. (HVG)

Ha van még két perced:

254 millióért írhat tanulmányt a recski bánya újranyitásáról a KPMG, amely egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a tendert. (Átlátszó)

Vajon mi a titka az államtitkárnak, akinek a kezét páratlan kommunikációs baklövései és a környezetébe áramló gyanús közpénz százmilliók ellenére sem engedi el Orbán? (Index)

Egy húsz éve Magyarországon élő, három éve már magyar állampolgár belga gazdát akarnak kiszorítani, miközben állami földekhez viszont könnyedén jutott hozzá. (NOL)

11 millió forint értékű megbízást kapott egy közvélemény-kutató cég, hogy megtalálják a budapesti olimpia népszerűsítésre leginkább alkalmas kommunikációs stratégiát. (444)

Az utóbbi években több százmillió forintnyi tartalékot halmozott föl Kovács Ákos zenei produkciós cége, mégsem fizetett osztalékot. (Napi)

Minimum 20 milliárd dollárra, azaz több mint 5700 milliárd forintra perli az USA kormánya a VW-t, amiért 600 ezer dízeles autójuknál tudatosan meghamisították a kibocsátási értékeket. (AFP/Yahoo News)

Putyin elnök vejének cége kedvezményes kölcsönt kapott egy óriási üzem építéséhez. A hitel összege 1,75 milliárd dollár, mintegy 500 milliárd forint. (Napi, The Moscow Times, Reuters)

A gyanú szerint a kínai hatóságok tűntették el egy, a kínai vezetéssel szemben kritikus hongkongi könyvkiadó öt munkatársát. (444)

A brit pénzügyi hatóság nem indít eljárást a svájci bankbotrányban érintett HSBC ellen. A pénzintézet svájci leányvállalata adóelkerülésben segédkezett az ügyfeleinek. (Guardian)

Megosztás