Hírek

Politikai örökség helyett milliárdos adósság maradt a bizniszpártok után

Ezekről ne maradj le!

A norvég hadjárat mérlege: a Fekete Lovag döntetlent ajánl (Átlátszó)
Milliárdokkal tartoznak a kispártok (Népszabadság)
Törvényellenesen juthatott állami pénz az antiszemita Hóman Bálint szobrára (Index)

Ha van 3 perced:

A norvég hadjárat mérlege: a Fekete Lovag döntetlent ajánl
A másfél éves, belpolitikai haszonszerzés felé kacsintgató kampány után a kormány által vitatott pénzosztási mechanizmus változatlan maradt. A norvég alap pénzeinek felhasználását továbbra is a donorállamok, azaz Norvégia, Izland és Liechtenstein ellenőrzik. Az azonban mindenképpen kimutatható eredmény, hogy az ország másfél évig nem jutott hozzá az alap fejlesztési forrásaihoz. (Átlátszó)

Milliárdokkal tartoznak a kispártok
Eltűnt 630 millió forint jogtalanul felhasznált kampány-támogatás, valamint a kiszabott kétmilliárd forintnyi választási bírság alig két százalékát sikerült behajtani – ennyi maradt a megváltoztatott választási szabályokkal létrejövő bizniszpártok után. Jelenleg 230 egykori képviselőjelölttől követelnek különböző nagyságrendű összegeket. (Népszabadság)

Törvényellenesen juthatott állami pénz az antiszemita Hóman Bálint szobrára
A Fidesz-kormány 2012-ben elfogadott törvénymódosítása szerint közterületeknek, sőt civil szervezeteknek sem lehet önkényuralmakhoz kötődő elnevezésük. Márpedig a vitatott szoborra a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány kapott 15 millió forintot. Az Igazságügyi Minisztérium jogelődjére mutogat. (Index)

Vádat emeltek a Magyar Televízió volt elnöke ellen
Adófizetés helyett offshore cégébe menekítette sikerdíjként kapott pénzét Rudi Zoltán. Az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat ellene a napokban. A volt tévéelnök, aki a média nekiszegezett kérdéseiből értesült a vádemelésről, ötévvel ezelőtt közvetítőként részt vett egy ingatlanügyletben, amiért aztán 100 ezer euró sikerdíjjal jutalmazták. (HVG, 444)

70 millió forintba kerül a GVH kartellellenes kampánya
A „Nem marad köztetek” jelmondat alatt futó kampány egy 200 milliós kommunikáció szerződés része, amit a MEC Hungary nevű céggel kötött a hivatal. A GVH közadatigénylésre küldött válaszából az is kiderül, hogy az összes beltéri hirdetést budapesti gyógyfürdőkben helyezik majd ki. (Átlátszó)


Ha van még két perced:

Nem az a kérdés, hogy egy kormány környezetével mi történik, hanem az, hogy az ország gyarapodik-e” – Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Mészáros Lőrinccel kapcsolatban. (444, Magyar Idők)

Több mint 400 ezer forintot költöttek egy olyan megállóra, ahol egyetlen egy busz sem áll meg. (Index)

Tízmilliókat költ autóbérlésre a Külügyminisztérium, miközben saját gépkocsi-flottája fenntartására is költenie kell. (Népszabadság)

A kormány által felállított bürokratikus akadályok miatt ellehetetlenül a spanyol Tu Derecho A Saber (azaz „Jogod van tudni”) elnevezésű közérdekű adatigénylő portál. (Átlátszó)

Szélsőjobboldali pártok finanszírozásával Putyin Oroszországa hatékonyan képes befolyásolni az európai politikát. Például az előretörő francia Nemzeti Front által. (Political Capital, Business Insider UK)

Az orosz legfőbb ügyész fia és az ország legszörnyűbb bűnbandája közötti kapcsolatra derített fényt egy ellenzéki szervezet nyomozása. (444)

Elutasították Michel Platini fellebbezését, így érvényben marad a 90 napos felfüggesztése, amivel a FIFA etikai bizottsága sújtotta még októberben Sepp Blatterrel egyetemben. (Origo, BBC)

Korrupció és hivatali visszaélés miatt vádat emeltek a zágrábi polgármester ellen. (444)

Az amerikai titkosszolgálat szerint a Daes (Iszlám Állam) képes útleveleket hamisítani, útlevélnyomtatókkal és üres útlevelekkel is rendelkeznek. (444, CNN)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás