Hírek

Fejétől bűzlik, avagy ilyen a korrupt felsőoktatás Európában

Ezekről ne maradj le!

Így nyúlták le nagyüzemben a párttámogatást (Átlátszó)
A felsőoktatás sem mentes a korrupciótól (Napi)
6 milliárdos szervezet épül az állam jogi képviseletére (HVG)

Ha van három perced:

Így nyúlták le egyesek a párttámogatást
A nagyobb, ismertebb pártok mellett Magyarországon léteznek ún. bizniszpártok is. Ezek jellemzően nem csinálnak semmit, csak a 100-700 millió forint között mozgó állami támogatásokra utaznak. Az Átlátszó a sok adat között olyan gyöngyszemekre bukkant, mint egy cipőgyár, ami egymillióért csinálta meg valakinek a kampányát. Céginfó róluk? Ja, az nem volt. (Átlátszó)

A korrupcióellenes harc világnapján méltón ünnepel a kormány
Kabaréválogatás a mai közleményből: a kormány célja, hogy felelősen gazdálkodjon a közpénzekkel, ezért megalkotta Európa legszigorúbb közbeszerzési törvényét. A korrupcióellenes harcot szolgálja az új párt- és kampányfinanszírozási törvény, és a politikusok vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről rendelkező jogszabály módosítása is. (444)

Vadásztársra nem lövünk?
Diósjenő egyik rendőrtisztje szokott vadászni. A baj az, hogy pont azokkal közösen, akik ellen most nyomozást kellene folytatnia. A pártatlanságot még a megyei főkapitány sem tudja garantálni, pedig sok piszkos ügy mehet Diósjenőn. Haverok közti földeladás, furcsán elajándékozott birtokok és egyebek. (Átlátszó)

A felsőoktatás sem mentes a korrupciótól
Egy nemzetközi felmérésből az derült ki, hogy a felsőoktatásban sokszor nem a tudományos és oktatási szempontok alapján születik meg a döntés, hanem csúszópénz, ajándékok, családi kapcsolatok, vagy párthovatartozás figyelembevételével, esetleg úgy, hogy szándékosan elmulasztják a vizsgák tisztaságának ellenőrzését. (Napi)

Milliárdokból épül szervezet az állam jogi képviseletére
Állami jogtanácsosok képviselhetik ezentúl a magyar államot a különböző (akár a közérdekű adatos) perekben. A hatmilliárd forintból gründölt intézményben dolgozó ügyvédek igen jól keresnének a kormánytisztviselőkhöz képest. Ez is a kormány centralizációs stratégiájának része lehet. A Kincstári Jogügyi Igazgatóság 2017-ben indulna, és az állam ügyvédjeként funkcionálna. (HVG)

Milliárdos bukás a Kereskedőház Zrt.
A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amelyben Szijjártó Péter gyakorolja a tulajdonosi jogokat, nem hajlandó kiadni az adatokat arról, hogy mennyi fizetést kapnak közpénzből a munkatársak. Erre persze a Kúria kötelezi és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság fel is szólítja őket. A kezelt pénz nagyrészt közpénz, ezért nem jogszerű a titkolózás.  (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Idén már majdnem 300 milliárd forint jött be társasági adóból, míg tavaly ilyenkorra csak 210 milliárd. A különbség zömét egyetlen, 0 főt foglalkoztató, rejtélyes külföldi cég fizette. (PortfolioIndex)

Mészáros Lőrinc nyáron vásárolt klímacége máris egy több tízmilliós megrendeléshez jutott. Hiába, akit az istenek szeretnek, ugye. (HVG)

Egyetlen ember vert át több magyar pénzintézetet, amelyek 21 milliárdot buktak egy zálogcéggel való üzleten. Aranyra adtak hitelt, de trombitarézt kaptak cserébe. (444, Index)

Megtudhatjuk, hány tanár fizetése csúszik hónapok óta. Az Átlátszó Oktatás egyeztet a Klikkel az erről fellelhető adatok kiadásáról. (Átlátszó)

Nehezen jutnak áruhoz a trafikosok, mert a monopolhelyzetbe hozott nagykereskedő cég rendszere az indulás után nem sokkal felmondta a szolgálatot. (HVGIndex)

Lagzi Lajcsi 100 milliót akar behajtani egy biztosítón azzal a dumával, hogy nem fizették ki hogy leégett a magtára. A biztosítócég szerint szándékos gyújtogatás történt. (Index)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás