Hírek

Szinte csak közadatigényléssel lehet kutatni a letelepedési kötvény-bizniszt

Ezekről ne maradj le!

Folyhat az állami támogatás a politikusok vezette sportegyesületekhez (Átlátszó)
Nem versenyeztették a letelepedési kötvényt értékesítő cégeket (MNO)
Mészárosnak is lehet embere az átalakuló NAV-ban (HVG)

Ha van 3 perced:

Folyhat az állami támogatás a politikusok vezette sportegyesületekhez
Ezentúl simán kaphat állami támogatást például egy kormánytag vagy polgármester vezette sportegyesület. A NAV átalakításáról szóló törvénycsomag nem csak a saját lábon álló rokonokat engedi a közbeszerzésekhez, azokat a politikusokat, állami vezetőket is segíti, akik egy sportegyesületet vagy szövetséget vezetnek. Mint tudjuk ilyenből van egy pár és most már nem lesz összeférhetetlen, ha klubjaik a költségvetésből kapnak támogatást. (Átlátszó)

Nem versenyeztették a letelepedési kötvényt értékesítő cégeket
Óriási biznisz a letelepedési kötvények értékesítése, idén szeptemberig a közvetítő cégek 60 milliárd forint körül kerestek vele. Volt már botrány és feljelentés is az offshore hátterű cégek körül. Most a Magyar Nemzet szerette volna kideríteni hogyan választotta ki az állam a cégeket: a közadatigénylésre adott válaszból arra lehet következtetni, hogy sem nyílt, sem zárt verseny nem volt. (MNO)

Mészárosnak is lehet embere az átalakuló NAV-ban
A gyorsan átnyomott törvény után jöhet a NAV tényleges átalakítása. Kb. 160 vezetőt és beosztottak küldenek el az óriási szervezettől, aminek legfelső szerve az NGM egy államtitkársága lesz. Még nem hivatalos, de mindenki tényként kezeli, hogy az átalakítást végző kormánybiztos Tállai lesz a vezető. Megy a találgatás, kik ülhetnek még a szervezet csúcsára, felmerült például Mészáros egy ismerőse, a NAV Fejér megyei igazgatóságától. (HVG)

Újabb vádak és letartóztatások a FIFA botrányban
Zürichben ülésezik a FIFA, hogy reformokat fogadjanak el az átláthatóság jegyében. Hajnalban azonban újabb letartóztatások voltak. Az új vádak leginkább a dél- és közép-amerikai vezetőket érintik, a korábbi elnök Blatter ellen úgy tűnik, továbbra sem emelnek vádat. A szabadlábon maradt vezetők sajtótájékoztatót tartottak a reformokról, de a korábban szintén korrupciós botrányba keveredett átmeneti elnök közben elbóbiskolt. (Origo, Index)

Visszavehetik a több száz milliós kastélyt az Országos Roma Önkormányzattól
Borsod megye ajánlott fel évekkel ezelőtt egy több száz milliót érő kastélyt, hogy az ORÖ alakítson ki benne bentlakásos sportiskolát. Az intézményből nem lesz semmi a határidőig – véli több roma politikus – hiszen a botrányok közepette az ORÖ gyakorlatilag csődközelben van. Ha lejár a határidő, vissza kell adniuk az ingatlant, aminek az őrzésére egyébként több milliót költöttek. Nem ez az egyetlen furcsa sorsú ingatlan az ORÖ kezében. (NOL)

Ha van még két perced:

Fordulat a vád szerint 5 milliós kenőpénzt elfogadó Hiszékeny perében: a két, bizonyítékként szolgáló hangfelvételen nem ugyanaz van. Szakértők vizsgálják a felvételeket. (Index)

A zalai roma önkormányzat korábbi alelnöke az intézmény nevére vásárolt mobilelőfizetéseket, majd eladta a telefonokat. Kétmilliós kárt okozott, vádat emeltek ellene. (ATV)

Egy alapítányi iskola 330 milliós támogatás vett felt jogosulatlanul. Sokkal több tanulót jelentettek be, mint ahányan odajártak. Még fiktív személyek is kerültek az utólag pótolt naplókba. (Origo)

Az Energiaklub miután nem kapta meg a Paks2 építésével kapcsolatos szerződéseket, a NAIH-hoz fordult. A hatóság titokfelügyeleti eljárást indított. (VG)

Javult idén a korrupciós kockázatok kezelése a közszférában az Állami Számvevőszék integritás-felmérése szerint. Az eszköz nem méri a korrupció mértékét, csak a kockázatokat. (Napi)

Vádat emeltek egy kalocsai pénzügyőr ellen, aki egy próbavásárlás során 1,5 milliót kért a vállalkozótól, hogy ne jelentse az állítólagos szabálytalanságokat. (NOL)

Négy és fél évre súlyosbították Kiss Ernő volt dandártábornok büntetését, aki pénzt vett fel az MVM volt vezérigazgatójának tanácsadójától, hogy közvetítsen tisztára mosásában. (ATV)

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa vizsgálatot indított a McDonald’s ellen, mivel a Luxemburggal kötött megállapodás alapján óriási profitot termeltek, miközben alig fizettek adót. (HVG)

Két szlovák rendőr megállított valakit, aki áthajtott a piroson. Először 150 euróra akarták büntetni, de mivel nem volt nála pénz, inkább egy karton pezsgőt kértek. A férfi feljelentést tett. (444)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás