Hírek

Tippelj, hogy a CBA, vagy a Tesco kapott felmentést a törvény alól!

Ezekről ne maradj le!
Így lett 8-ból 50 milliárd a Dagályon épülő gigauszoda (Átlátszó)
Itt van a plázastop igazi története: a jelszó CBA (444)
Derült égben repült Róza (Index)

Ha van három perced:

Így lett 8-ból 50 milliárd a Dagályon épülő gigauszoda
Magyarország bevállalta a 2017-es vizes vébé megrendezését. Ehhez szükség van egy hatalmas uszodára, amit a mai Dagály strand területén szeretnének felépíteni. A vizes vébére elkülönített keret pedig folyamatosan tágul, és az eredeti 8 milliárd forint helyett a számláló már a durván sok 50 milliárdnál tart. Csak annyit mondunk, hogy a medence partján felbukkant Orbán Viktor megbízható oligarchája, Garancsi István.(Átlátszó)

Itt van a plázastop igazi története: a jelszó CBA
A magyar kormány 2011-ben módosította az ártatlanul hangzó épített környezet védelméről szóló törvényt egy olyan kitétellel, hogy 300 négyzetméter felett nem lehet semmit építeni, ahol üzleti tevékenységet folytatnak, csak ha külön engedélyt kér erre a vállalat. Az engedélyt a kormánynak és a pártnak kedves CBA minden alkalommal megkapta, multik szinte soha. (444)

Így költik szinte titokban a közpénzt Magyarországon
Fű alatt tovább folytatódnak a közbeszerzések, hiszen az új törvény hatálybelépése után sem állt le semmi, legfeljebb még a korábbinál is kevesebbet lehet tudni a pályázatokról. Úgynevezett „összefoglaló tájékoztatással” – hirdetmény nélkül – simán indíthatók ugyanis  beszerzések. Eddig 21 ilyen tájékoztató jelent meg, ám ezekről csak kevesen értesülhettek, a Közbeszerzési Hatóság honlapja ugyanis tesz róla. (Napi)

Stoppoljak haza, vagy gyalogoljak?
A 2014-es tanévben indult az Erasmus+ program, amelyet azóta sorozatos problémák öveznek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az intézményből kiutazók panaszkodnak: az ELTE nagyon későn fizet, ráadásul ennek okáról szinte semmilyen tájékoztatást nem ad, csak ül a közel negyedmilliárd forinton. Az Átlátszó Oktatás kérdésére az ELTE tagadta a vádakat. (Átlátszó Oktatás)

Derült égben repült Róza
Mindenki nagy meglepetésére megvált eddigi legfőbb bizalmasától, Nagy Rózától a jegybankelnök, pedig évek óta majdnem minden munkahelyére követte Matolcsy Györgyöt. Nagynak november elején kellett távoznia az MNB főigazgatói székéből, de a titokban lezajlott személycseréről csak néhány napja szivárgott ki az első hír. Az okokról csak találgatások vannak, meg összeesküvés-elméletek esetleges orosz kapcsolatról. (Index)

Ezt csináld Giró után!
Bruttó 600 millió forintért vásárolta vissza Giró-Szász András saját korábbi vállalkozása, többségi tulajdonrészét, de ezt úgy csinálta, hogy egyetlen fillért sem kellett érte fizetnie. Az árat egyszerűen leírták abból a tartozásból, amivel az üzlettársak lógtak Orbán új belpolitikai tanácsadójának tavaly november óta, amikor fordított helyzetben ő adta el nekik a céget. Genial! (Index)

Ha van még két perced:

Feljelentést tett Békéscsaba jegyzője, hűtlen kezelés miatt. Szerinte szabálytalanul írtak ki több közbeszerzési pályázatot is. Az összes kár kb. 160 millió forint lehet. (444)

Mindjárt lejár az ingyenes Metropol szerződése a BKK-val. Mivel Simicska érdekeltségébe tartozik, már készülnek rá, hogy nem hosszabbítják meg a szerződést. (HVGNOL)

Teljesen átszervezik az áfabotrány miatt sokat bírált adóhatóságot. Egyelőre nem látszik, mitől lesz az egész hatékonyabb, de mint mindig, gyorsabb ügyintézést ígérnek. (HVGIndex)

A BBC nyomozása egy brit dohányvállalatot buktatott le. Politikusokat vesztegettek meg kelet-afrikai országokban, hogy a konkurencia „levegőhöz se jusson”. (BBC)

Lesz még tengerünk? Az Orbán által kitalált felcsúti foci-konszern ajánlatot készül tenni egy elsőosztályú horvát focicsapatra, amely kilencedik a bajnokságban. Tízből. (444NSO)

Első látásra nem ésszerű, hogy a Telekom miért lett a Fradi főszponzora, de ha megnézzük, ki is a klub elnöke, minden világos lesz. Kubatov, a Fidesz pártigazgatója. (Kreatív)

Egy budapesti alezredes pénzt fogadhatott el rendőrségi infókért cserébe. Általában ügyvédek fizettek neki, meg azok ügyfelei. Volt, hogy magánrendőrködött is. (24)

Az emlékezetes trafikmutyi vitatott nyertes pályázatainak bírálói közül ma már sokan zsíros állásokban vannak. Államtitkárok, tanácsadók, vagy jól fizető EU-s posztokban ülnek. (NOL)

Az egykori SZDSZ-elnök a mostani külügyminiszter által adott diplomataútlevéllel utazgat, és olyan cégben igazgatósági tag, amely több tízmilliós uniós támogatást söpört be. (Átlátszó)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás