Hírek

Giró-Szász kicsit megint cégtulajdonos volt, de nekünk nem szólt

Ezekről ne maradj le!
Giró-Szász a vagyonnyilatkozat tudta nélkül visszavásárolta a cégét (HVG)
Kenőpénzt vehetett át a fideszes polgármester, de csak tanú lett (NOL)
Testvérvárosi szülinapozás Zuglóban 2,7 millió forintért (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Giró-Szász a vagyonnyilatkozat tudta nélkül visszavásárolta a cégét
Majd’ három hete hetven százalékos tulajdonosa volt a Strategopolis Kft.-nek Giró-Szász András, Orbán új belpolitikai tanácsadója, amikor frissen közzétett vagyonnyilatkozata szerint nem volt cégérdekeltsége. Mindezt jogszerűen tette, mert a szabályok nem írnak elő naprakész adatokat. Ez a cég az elmúlt években sorban nyerte el a közpénzes megbízásokat. (HVG)

Kenőpénzt vehetett át a fideszes polgármester, de csak tanúként hallgatták meg
A vád szerint Balmazújváros jegyzője (azóta függetlenként megválasztott polgármester) 2012-ben ötmillió forint készpénzt vett át egy helyi vállalkozótól, aki éppen aznap kapott 180 milliót az önkormányzattól. A jegyző a pénzt másnap állítólag átadta az akkori fideszes polgármesternek. A volt jegyző most egy büntetőper vádlottja, míg a polgármestert csupán tanúként hallgatták meg. (NOL)

Testvérvárosi szülinapozás Zuglóban 2,7 millió forintért
Zugló nem csak – mint korábban kiderült – eléggé vitatott muffinokkal ünnepelte 80. születésnapját: október közepén 26 főt láttak vendégül testvérvárosaikból. Látogatás az egyébként híresen fideszes Lázár-család tulajdonában lévő lovasparkban, ebéd a Gundel Étteremben, disznótoros fesztivál, csoki, bor, pálinka, porcelán: mindez 2,7 millió forintba került a kerületnek. (Átlátszó)

Matolcsy bekebelezné  a Bálnát is
Folytatódhat az MNB sokat vitatott ingatlanvásárlási programja. A Matolcsy György vezette intézmény friss terve, hogy megvásárolná a Bálnát a budapesti önkormányzattól. A hányatott sorsú épületben a jegybank látogatóközpontot és pénztörténeti múzeumot alakítana ki 13 ezer négyzetméteren. A főváros egyelőre ízlelgeti az ajánlatot. A lényeg a pénz. (NOL)

Százmilliós budai villalakást keres Farkas Flóriánon az ORÖ
Egy közel százmilliót érő, 160 négyzetméteres luxusvillája is van az Országos Roma Önkormányzatnak a budai Széchenyi-hegyen, amelyet a szervezet volt elnöke, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos a mai napig is feltehetően sajátjaként használ annak ellenére, hogy több mint egy éve hivatalosan semmi köze nincs, és nem is lehet az ORÖ-höz. Az impozáns, állami tulajdonú lakást korábban Magyarország egyik legfőbb közjogi méltósága használta. (RomNet)

Ha van még két perced:

Rogán Antal új minisztériuma kinézte magának a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának gyönyörű kis palotáját. Most költözniük kell. (Index)

A Transparency Internatiomal komoly korrupciós kockázatokat tárt fel a tao-rendszer működésében, ezért két érintett sportszövetség perelni készül. (HVG)

A győri püspökséget nem zavarja, hogy plébánosa a bevándorlási kvóta elleni, kormánypárti aláírásgyűjtés mellett agitált prédikációjában. (NOL)

Az MSZP bajban van, a csökkenő állami támogatás és a bankhitelek miatt a svájci frank drágulása pénzügyi válságot okozott. A székház lift beszállítója végrehajtást kér. (HVG)

Egy Facebook-bejegyzés megosztása miatt hallgattak ki és rabosítottak 17 embert Siófokon. A bejegyzés egy még 2014-ben lezajlott gyanús helyi ingatlanügyet szellőztetett meg.(444)

Számos szabálytalanságot találtak a magániskolák működésében, ezért a minisztérium szigorításokat helyezett kilátásba. (Index)

Három holland férfi mentős céget alapított, hogy Hollandia és Nagy-Britannia között nagy tételben (14 hónap alatt 700 milliárd forint értékű) drogot csempésszenek. (444)

Minium egy évet csúszik a Panama-csatornánál mélyebbre és szélesebbre tervezett nicaraguai csatorna építése. Az 50 milliárd dolláros projekt körül sok a kérdőjel. (444Guardian)

Öt év börtönbüntetésre ítélte az HSBC-botrány whistleblowerét a svájci bíróság. A kiszivárogtatott dokumentumok adóelkerülésről és más illegális tevékenységekről szóltak. (Guardian)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás