Hírek

Ez aztán a művészet! Újból a fideszes főcsókos dönthet több milliárd közpénzről

Ezekről ne maradj le!

Újból a fideszes főcsókos dönthet több milliárd közpénzről (NOL)
Népfőiskola és wellness központ állami pénzből (Átlátszó)
Bosszúszomjas az új TV2 vezérigazgató (444)

Ha van 3 perced:

Újból a fideszes főcsókos dönthet több milliárd közpénzről
Novemberben tárgyalják azt a tervezetet, ami elintézi a Magyar Művészeti Akadémia számára, hogy lényegében tőlük függjön az egész magyar művészetfinanszírozás. Ha elfogadják a tervezetet, akkor a MMA-nak mindenbe lesz beleszólása. A tét nagy: a Nemzeti Kulturális Alap idei költségvetése 9 milliárd forint. A MMA elnöke Fekete György, aki a Fidesz holdudvarának oszlopos tagja. (NOL)

Megint bukott a trafikmutyin a kormány
Az Emberi Jogok Európai Bírósága immár másodszor mondta ki, hogy a magyar állam megsértette a magántulajdonhoz való jogot a trafikmutyival. A károsulttól 2013-ban vették el a működési engedélyt, majd az Alkotmánybírósághoz fordult, ahol úgy döntöttek, hogy ez nem a korlátozza a magántulajdonhoz való jogot. A volt trafikos így egészen Strasbourgig vitte az ügyet, ahol aztán kimondták, hogy igaza van, az állam pedig fizethet 20 ezer eurót. (NOL)

Népfőiskola és wellness központ állami pénzből
Csak idén 2,3 milliárd forint támogatást kapott a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány. Épült itt lovarda, tornacsarnok, sportpálya, termálfürdő, kemping és szálloda is. Itt indították el a Keleti Nyitás Kollégiumát, aminek elvégzése után a hallgatók képesek lesznek a startégia támogatására. A Népfőiskola most további százmilliós támogatásokat kapott. (Átlátszó)

Bosszúszomjas az új TV2 vezérigazgató
Dirk Gerkenst nevezték ki a TV2 vezérigazgatójának, miután 14 évig dolgozott az ellenlábas RTL Klubnál, ahonnan viharos körülmények közt távozott. Most a TV2 élén célja a volt munkaadójának „földbe döngölése”. Ehhez szeretné megkaparintani az egyik nagy kereskedőházat, méghozzá azt, amelyik a közmédia reklámjait is intézi. Ha ez sikerül akkor hatalmas átrendeződés jöhet a tévés piacon. (444, HVG)

Átláthatatlanul könyvelt a Transparency?
Ezzel vádolja egy német oknyomozóportál a legnagyobb átláthatóságért küzdő szervezetet, a Transparency Internationalt. A szervezet kétévente tartja meg a világ egyik legnagyobb antikorrupciós konferenciáját, ennek a könyvelését – a cikk szerint – nem sikerült normálisan elvégeznie. A TI szerint olyanokat kérnek rajtuk számon, amit nem kellett megcsinálniuk, de azt elismerik, hogy nem teljesen átlátható az elszámolás. (Átlátszó)

Csányi a Forbes nagylistájára is felkerülhet?
Csányi Sándor az OTP első embere lehet az első magyar, aki felkerül a Forbes dollármilliomosok világlistájára. Ráadásul az OTP vezérnek nem kell aggódnia azon, hogy az állam földosztása miatt a jövőben kevesebbet kell hazavinnie. A somogyi és baranyai nagybirtokait ugyanis nem bocsátja árverésre az állam, vagyis egyelőre úgy fest, hogy bérlőként tovább gazdálkodhatnak rajta a bankvezér cégei. (HVG, HVG, Agrárszektor)

Ha van még két perced:

Simicska beállt a Jobbik mögé? Orbán egy „befolyásos, az agrárium és a média világában is pozíciókat tartó, közismert nagyvállalkozóról” beszélt mint a Jobbik új támogatójáról. (Origo)

Nem tudni miért, de a BKK mégsem akarja a tendergyőztes kínai elektromos buszokat kibérelni. Ez a komáromi gyár felhúzását is veszélybe sodorhatja. (Index)

Túl kevés a kártérítési per a VW-el szemben, az amerikaiak szerint azért, mert a cég elhallgatja a kártérítési pereit. Az ügyben vizsgálat indult. (HVG)

A tatai önkormányzat ingatlanügyeiről posztolt, most 85 ezer forintnyi sérelemdíjat és perköltséget fizethet egy Facebook felhasználó. (Index)

Lerohanta a német futballszövetség épületét a rendőrség, a szövetségvezető és a főtitkár otthonát is átkutatták. A 2006-os vébé körüli adócsalás volt a fő célpont.  (Index)

Kamugyanús offshore befektetési alapot vizsgál az MNB. A Seychelles-szigetekre és Belize-be bejegyzett cég irreálisan nagy, évi 52 százalékos hasznot ígér a honlapján. (Index)

Előzetes eljárást indított Paks2 finanszírozásával kapcsolatban az Európai Bizottság, de úgy tűnik, hogy nem találtak nagyobb szabálytalanságot. Miattuk felépülhet az erőmű. (444)

Uniós szabályokba ütközhet a a kormány terve, hogy a paksi atomhulladék elszállítására évek alatt összegyűlt milliárdokból finanszírozná az új rezsicsökkentést. (Index)

Mielőtt építkeznének, 24 millió forintért készül tanulmány arról, hogy Debrecenben hol épüljön biciklis pihenő. Még a nemzetközi példákat is bemutatják ebből a pénzből.  (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás