Hírek

Horgászoknak és birkózóknak adta a kormány a százmilliós parlagfűpénzt

Ezekről ne maradj le!

Lehet, hogy sokba kerül még a Közgép elmúlt pár éve (NOL)
Simicska cége nem fogadja el, hogy kizárják a fővárosból (HVG)
Új NAV elnök is tolmácsot kér: nem beszél nyelveket (Vastagbőr)

Ha van 3 perced:

Lehet, hogy sokba kerül még a Közgép elmúlt pár éve
Az Európai Csalás Elleni Hivatal számos olyan beruházást vizsgált az előző uniós ciklusból, melyekben a Közgép volt a kivitelező. Sok pénzügyi szabálytalanságot tártak fel, így a Bizottság most arra az eljárásra készül, amelynek keretében kötelezhetik a magyar hatóságokat, hogy fizessék vissza a pénzt. A Közgép esetében ez 162 milliárd forint is lehet, a cég szerint viszont minden rendben. (NOL, HVG)

Simicska cége nem fogadja el, hogy kizárják a fővárosból
A főváros szerződést bont a több mint 700 hirdetőoszlopot üzemeltető, eddig gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő Mahir Kft-vel. A lépés a Simicska-Orbán háborún kívül is értelmezhető: amellett, hogy az ellenőrzéseknél gondok voltak, a főváros egyszerűen utánaszámolhatott hogyan járna jobban. A cég szerint viszont teljesen jogszabályellenes a szerződésbontás. (HVG, HVG)

Sukoró-ügy: első fokon börtönbüntetés két volt vezérnek
A nyomozás 2009-re nyúlik vissza: a turisztikai beruházás keretében kötött telekcsere-szerződés a vádirat szerint súlyosan, több mint egymilliárd forint értékben károsította volna meg az államot. A szerződést 2011-ben jogerősen semmisnek nyilvánították. Most több éves börtönbüntetést kapott az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagykonkezelő két volt vezetője. (HVG)

Az újságírók barna borítékokat kapnak fizetés helyett Nigériában
Mivel fizetést sokszor nem kapnak, az utazásaikat meg pláne nem fizetik, gyakran fogadnak el kenőpénzt a nigériai újságírók. Tavaly is ez történt, amikor összedőlt egy templom az illegális ráépítések miatt. A száz áldozatot követelő tragédiáról alig írtak, de valaki nem fogadta el a pénzt, és megírta a történteket. A többi újságíró hazugsággal vádolta. (Átlátszó)

Nem tudjuk meg, találnak-e szakmai hibát a röszkei összecsapásban
A két héttel ezelőtt Röszkén eldurvult tömegoszlatásban a menekültek mellett rendőrök és újságírók is megsérültek. Az ORFK szerint az ő fellépésük arányos és szakszerű volt. Külön vizsgálatot nem indítanak az ügyben, belső vizsgálat ugyan mindig van, de ennek eredményét a nyilvánosság nem fogja megismerni. A helyszínen a Készenléti Rendőrség mellett beavatkozott a TEK is. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

A jelenlegi UEFA elnök Michel Platini is belebukhat a FIFA-botrányba: kétmillió frankot vett át Blattertől fizetés gyanánt. Így nehezen pályázhat majd a FIFA elnöki posztjára. (HVG)

Az EMMI háttérintézménye, a TKKI annyit költ focipálya méretű udvarai téli takarítására, mint egy kisebb város. Ráadásul egy elvileg reklámban utazó cég nyer évek óta. (Index)

Két éve, hogy Horváth András a nyilvánosság elé állt NAV ügyben, azóta a sértett NAV-vezetők sorra bukják a pereket. Az áfacsalás kivizsgálása viszont nem halad. (HVG)

Az elmúlt öt évben 80 milliárdot kapott a Közszolgálati Egyetem fejlesztésre, ez kb. a fele az egy évben a teljes felsőoktatásra adott pénznek. A hallgatóknak nem elég. (Átlátszó Oktatás)

A Bank of America szerint a Volkswagen botrány a magyar és a cseh gazdaságnak tehet be leginkább. Nálunk legrosszabb esetben fél százalékkal foghatja vissza a növekedést. (Index)

Az új NAV vezér Tállai elődjéhez hasonlóan nem beszél nyelveket, de legalább a focihoz van köze a borsodi kiskirálynak: övé a mezőkövesdi csapat. (Vastagbőr)

A Simicska-Orbán háborút a sport is megérzi: a tavaly BL-döntőt játszó  veszprémi kéziseknek hirtelen nincs mezszponzora. Az egyik elnök Simicskához köthető. (Index)

A HVIM volt megyei elnöke jegyezte be a napimigrans.com-ot, ahol menekültekkel kapcsolatos negatív híreket gyűjtenek. Szerinte le kell zárni Európa határait. (Átlátszó)

Andy Vajna holnaptól újabb zsíros üzletbe vághat bele: indul az online kaszinóüzlet, amit csak azok indíthatnak, akiknek nem online kaszinójuk is van. (HVG)

Hiába tornáztak esőben a gyerekek Balog Zoltánnak: továbbra is csak az akkor lerakott alapkő díszeleg Putnokon, egy éve nem indult el az uszoda építése. (444)

Ghánában hatalmas tömegeket vonz a titokzatos oknyomozó újságíró leleplező videófilmje, amelyben korrupt bírókat mutat be. A film háromórás, de mindenki látni akarja. (BBC)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás