Hírek

Egészen Veszprémig szánkózik Simicska, aki újra közbeszerezhet

Ezekről ne maradj le!

Egészen Veszprémig szánkózik Simicska, aki újra közbeszerezhet (BlikkIndex)
Épp lenyomja a pornókirály a NAV-ot, aki elszaladt Luxemburgba (HVG)
Egy zöldfülű állami cégre szabták a pécsi napelemes tendert (VS)

Ha van 3 perced:

Egészen Veszprémig szánkózik Simicska, aki újra közbeszerezhet
A miniszterelnökkel háborúskodó oligarcha Veszprémben rendezi be új „főhadiszállását”. Egy helyi ingatlanközvetítő 150 millió forintra becsülte az éppen felújítás alatt álló patinás ingatlant, ahova Simicska visszavonul. A cége, a Közgép pedig újra indulhat a közbeszerzéseken. A cég megtámadta a kitiltó határozatot, amelynek végrehajtását így a per jogerős lezárásáig felfüggesztették. (BlikkIndex)

Épp lenyomja a pornókirály a NAV-ot
A vállalkozó Gattyán Györgynél korábban milliárdokat zárolt az adóhatóság, de a luxemburgi Európai Bíróság szerint a döntés megalapozatlan volt, ráadásul a titkos adatgyűjtést is túlzónak találták. Tavaly egyébként a NAV kimutatása szerint csaknem havi 100 millió forintot keresett a legjobban fizetett magyar. A legnagyobb osztalék 4,344 milliárd forint volt, ami messze elmarad a 2013-as, 11 milliárdos rekordtól. (HVGHVG)

Egy zöldfülű állami cégre szabták a pécsi napelemes tendert
Ráadásul a pályázatot is úgy írták ki, hogy a naperőművek építésében tapasztalattal nem rendelkező MVM-leány nyerhessen csak a 3,5 milliárd forintos tenderen. A döntés a piacot és a hazai iparági szövetséget is meglepte. A magáncégeknek úgy tűnik, befellegzett ezen a piacon (is). (PortfolioVS)

Elmúltnyolcév újratöltve?
Megint a csillagos ég a határa az állami fizetéseknek, pedig az Orbán-kormány még 2010-ben hirdetett harcot az akkor magasnak ítélt bérek ellen. Kétmilliós bérplafont vezettek be, amit most eltöröltek. A pénzügyi szektorban 5 millió, az energia-szolgáltatóknál és a stratégiailag kiemelt cégeknél 4 millió, a többi állami cégnél pedig 3 millió forintra emelik a vezetők havi bruttó fizetését. Erre jöhet még a prémium. (Index)

Úgy harcol a bürokrácia ellen a kormány, hogy hízlalja az apparátust
A kormány folyamatos és kérlelhetetlen bürokráciacsökkentő intézkedései hatására folyamatosan hízik az állam. Míg 2009-ben 247 ezer embert foglalkoztattak költségvetési szerveknél, addig 2014-ben már 534 ezret. Bár ebben benne vannak az önkormányzatoktól átvettek is, de ezen felül is 11,5 százalékkal nőtt a létszám – és persze nőt a bérezésükre szánt összeg is. (HVG)

Itt van a plakát, amire a kormány 381 milliót fog elkölteni
A Miniszterelnökséget vezető Lázár János kapta a feladatot, hogy a menekült ügyben tájékoztassa a belföldi lakosságot. A plakát szövege – amely cinizmusával túltesz minden eddigi kormányzati plakáton –, így szól: „az országot meg kell védeni, mert az emberek így döntöttek”. (HVG, 444)

Ha van még két perced:

Vegyen állami vagyont! Bárki licitálhat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kínált vagyontárgyakra. A weboldalon egyelőre csak rozzant családi házak szerepelnek. (HVG)

Listát vezetne a NAV a játékfüggőkről. Őket nem engednék be a kaszinókba, és az online játékhelyekről is letiltanák őket. (Index)

A bűntény után 12 évvel később is derülnek ki meglepő részletek a brókerbotrányról. Az elsőfokú eljárási szakasznál tartó ügyben Rejtő és Kulcsár Attila is megszólalt. (HVG)

A botrányok hatására tavalyra jelentősen visszaesett a Gyermekrák Alapítvány az egyszázalékos felajánlások listáján, közölte a NAV. Ugyanez igaz az idei évre is (Index)

Bár Budapest hivatalosan is pályázik a 2024-es olimpia rendezési jogért, az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy-egy nagyberuházás is túl nagy kihívást jelent. (HVG)

Az MTA egy hónapos kényszerű hallgatást parancsolt a saját migrációkutatóira. Meg kell várniuk, míg a migrációt vizsgáló akadémiai bizottság eredményre jut. (NOL)

Ismét a román korrupcióellenes hivatalnál járt Victor Ponta miniszterelnök, állítása szerint önként. Többek között adócsalással és pénzmosással gyanúsítják. (Magyar Hírlap)

Kémkedett-e utánad James Bond? Itt lehet megnézni, hogy a brit elektronikus hírszerzés kért-e információkat valakiről az amerikai NSA-től. (Privacy International)

Üzbegisztánban iskolásokat kötelez az évenkénti nagy, nemzeti gyapotszedésre. Az „önkéntesekkel” a látszat kedvéért szerződést iratnak alá. (Vice News)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás