Hírek

Elkaszálhatja Brüsszel a Matolcsy-milliárdokat?

Ezekről ne maradj le!

Elkaszálhatja Brüsszel a Matolcsy-milliárdokat? (HVG)
A menekülteket rugdosó N1TV gyakorlatilag a Jobbiké (Átlátszó)
Személyi átfedés az állami mobilhálózat építésében (NOL)

Ha van 3 perced:

Elkaszálhatja Brüsszel a Matolcsy-milliárdokat?
Tiltott állami támogatásnak minősítheti az EU, hogy a jegybank az általa tulajdonolt MKB-be lényegében a piaci megoldásokat megkerülve pumpál bele milliárdokat, miután a privatizáció dugába dőlt. Mintegy 220 milliárd forintról van szó. A vitatott konstrukció szerint az MKB rossz eszközeiből mintegy 220 milliárd forint névértékűt magasabb áron készül átadni a szanáló vagyonkezelőnek, mint amennyit piaci szereplők adtak volna érte. (HVG)

A menekülteket rugdosó N1TV gyakorlatilag a Jobbiké
Az elmúlt napokban fokozódott az érdeklődés az N1TV iránt hiszen az ő operatőrük volt, a menekülteket rugdosó László Petra. Eddig is mindenki úgy gondolt az N1TV-re mint Jobbik közeli médiumra, most azonban világosan látszik az egyenes kapcsolat közöttük. A domain a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványé, amit pedig a pártalapítvány finanszíroz. (Átlátszó)

Személyi átfedés az állami mobilhálózat építésében
Közel 13 milliárdért építteti ki az MVM Net a kormányzati kommunikáció kiszolgálására alkalmas mobilhálózatot. Szerintük ez nem közbeszerzés-köteles, így egyszerűen a belső szabályaik alapján választják ki a nyertest. Úgy tűnik, a szabályzatuk azt sem tiltja, hogy az egyik versenyző, az Antenna Hungária illetékes üzletágvezetője ugyanaz a személy legyen, mint a tendert kiíró MVM Net igazgatóságának elnöke. (NOL)

A bíróságon folytatódhat a Simicska-cég kálváriája
A Közbeszerzési Döntőbizottság a nyár közepén zárta ki a Simicska céget a közbeszerzésekből, három évre. A Simicska-céget kiszorító ok az volt, hogy a bizottság szerint hamis adatokkal pályáztak egy kikötő építésére. Ha megnyeri a pert a Közgép, akár még a szóban forgó tendert is megnyerheti. Ha veszít, akkor viszont tényleg annyi a közbeszerzési karrierjüknek. (HVG)

Valami nagyon nem stimmel a komáromi közétkeztetéssel
Kollektíven felmondtak egy komáromi óvoda szakácsnői és a konyhán dolgozók, miután romlott húst kellett elcsomagolniuk. A városban a közétkeztetést most nyerte el öt évre a Kölyök Kft., pedig ennek a cégnek az ajánlatánál volt 35 millióval olcsóbb is. (Kisalföld)

Ha van még két perced:

Törvényes volt a 3-as metró felújítására kiírt tender – mondja a Közbeszerzési Döntőbizottság. Pedig az eljárást sokan bírálták, például a kizárt másik pályázó. (Index)

Az önkormányzat szerint nincs veszélyhelyzet az Illatos úton, csak éppen nem teszik közzé a szennyezés mértékéről készített jelentést, nehogy pánikot keltsenek. (Index)

Az Orbán-haver Garancsi cége újíthatja fel a Margit-szigeten a Hajós Alfréd uszoda melletti evezősházat, utána a Magyar Úszószövetségé lesz. (HVG)

Bár kevesebben dolgoznak az MTVA-nál, mégis kétszer annyit – félmilliárdot szánnak taxizásra, mint az előző két éves ciklusban. (Napi)

Lassan felfogja az ELTE is, hogy a hökösök fizetése közadat. Úgy tűnik, most először fellebbezés nélkül adják majd ki az adatokat. (Átlátszó Oktatás)

Monok volt polgármestere a gyanú szerint pénzért segített állampolgárságot intézni kb. 600 ukránnak. Most élettársával és annak fiával együtt előzetes letartóztatásban van. (Origo)

Egyre több problémát okoz a korrupció a nagyvállalatoknál – derül ki egy kutatásból amit 64 ország vállalati vezetőivel készítettek. (Jogi Fórum)

Brazíliában vezető politikusokat vádolnak kenőpénzek elfogadásával, az elnök érintettségére nincs bizonyíték, de őt is kihallgatná a rendőrség. (Figyelő)

Újabb óriási korrupcióellenes tüntetés készül Moldovában. Idén egy banki csalásban elszállt az éves GDP egynyolcada, ami után persze az állam dobott mentőövet a bankoknak.(444)

Törökországban egy 17 éves srácot 11 hónap börtönre ítéltek és kitettek a suliból, miután korruptnak nevezte az elnököt. Ráadásul több hasonló eset végződött már börtönnel. (444)

Mindössze egy hónappal a választások előtt lemondott az egyiptomi kormány, valószínűleg a hónapok óta a médiát uraló korrupciós botrányok miatt. (VS)

A Washington Post sorozatot indított az újságírókat fenyegető veszélyekről. Most az ex-origós Pethő András nyilatkozott Lázár hotelszámláiról. (Washington Post)

Eladja az állam földjei jelentős részét. Az ezekért felelős államtitkár szerint most nem az oligarchák, hanem a helyi gazdák örülhetnek majd. De mit szól majd Brüsszel? (Index)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás