Hírek

Én lenni áldiplomata. Nekem kelleni félmilliárd!

Ezekről ne maradj le!
Nem titkolózhat az ELTE. Ki kell adni a HÖK-ösök adatait (Átlátszó Oktatás)
Én lenni áldiplomata. Nekem kelleni félmilliárd (Index)
Ellenőrző kérdés következik: Rejtő E. Tibor? Valaki? (HVG)

Ha van 3 perced:

Rendkívüli köszönet! Az előzetes adatok szerint 16 millió 757 ezer 987 forint 1%-os támogatást ajánlottatok fel az atlatszo.hu céljaira, ez több mint háromszor annyi, mint amennyit 2014-ben. Mindenkinek nagyon köszönjük!

Nem titkolózhat az ELTE. Ki kell adni a HÖK-ösök adatait.
Újabb jogi csapást mért az Átlátszó Oktatás az ELTE hököseire. A bíróság egyértelműen kimondta, nem titkolózhatnak, meg kell mondaniuk, hogy mennyi pénzt kaptak 2012 óta az ELTE-től. Az egyetem korábban saját belső szabályzatára hivatkozva nem (vagy legalábbis nem teljesen) volt hajlandó elárulni az adatokat, holott erre törvény kötelezi. Az ítélet elsőfokú, de egyértelmű. (Átlátszó Oktatás)

Én lenni áldiplomata. Nekem kelleni félmilliárd.
Csaknem félmilliárd forint áfát csalt el egy magát nagykövetségi alkalmazottnak kiadó férfi a társaival együtt. A NAV szerint a férfi kiterjedt bűnszövetkezetet működtetett: Szlovákiából nagymennyiségben szerzett be élelmiszereket; főként étolajat, lisztet, csirkehúst, de energiaital és mosópor is volt a szállítmányokban. Papíron mozgatta az áru nagy részét, de valójában hazai nagyáruházaknak szállított. (Index)

Ellenőrző kérdés következik: Rejtő E. Tibor? Valaki?
Egyre kevesebben emlékeznek rá, de a 2000-es évek elejének hatalmas „brókerbotránya” volt a K&H ügy, Kulcsár Attila és Rejtő E. Tibor esete, akik lényegében egy árnyékbankot működtettek, amelyben állami pénzt is forgattak, és egy részét magánzsebekbe csatoznázták. A büntetőügy 12 éve fut a bíróságokon, egyszer már újra is kezdődött. Most a 96 oldalas védőbeszédet olvassák. (HVGNapi)

Sikeresek a stratégiai partnerségek?
Vagy mégsem? Bátor kijelentést tett a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a nagy cégekkel kötött stratégiai partnerségek sikeresek, igazolták a kormány várakozásait, a partnerek mintegy 13 ezer új munkahelyet hoztak létre, növelték beruházásaikat, jelentősen bővítették a magyar beszállítóik körét, bla-bla-bla. Mivel pontosan nem tudjuk, hogy az állam mit adott cserébe, ezért ezt nem lehet megítélni. A konstrukciót a Transparency International is bírálta. (Mfor)

Ha van még két perced:

Hamarosan megszólal a rendőrségi korrupciós botrány kulcsfigurája is abban a maffiaperben, amely Portik Tamás ellen zajlik, maffiapere, méghozzá a Prisztás József meggyilkolása tárgyában a bizonyítással. Pirsztást még 1996-ban gyilkolták meg. (Magyar Hírlap)

A kormány által megrendelt tanulmány ugyan sikeresnek jósolta, végül hatalmas bukta lett a vasárnapi boltzár. Már közel 19 milliárd forint vándorolt így a környező országokba. (HVG)

Még nincsenek bekötve a NAV-hoz a kaszinók, ennek pótlására tett javaslatot a szerencsejátékosok szervezete. Így több adóbevétel folyhatna be az állami kasszába. (Mfor)

Egy éve, hogy Lázár hadjáratot kezdett a norvég alapos civil szervezetek ellen. Azóta kiderült, hogy szinte minden, az ügyhöz kapcsolódó, lépése törvényellenes volt. (NOL)

A számvevőszék szerint 2008 és 2013 között nem megfelelően működött az Országos Mentőszolgálat belső kontrollrendszere. A gazdálkodással is voltak problémák. (HVG)

Nagy-Britannia új korrupcióellenes egysége keményen odacsap a világ 20 legkorruptabb politikusának, akik Londonon keresztül mosnak tisztára milliárdokat. (Independent)

A Bulgáriát vezető koalícióhoz tartozó két kisebb párt elkaszált egy fontos korrupcióellenes törvényt: nem tetszik nekik, hogy anonim módon is lehet bejelentést tenni. (EUobserverMNO)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás