Hírek

Csak bűz volt, de hivatalosan nem volt umbulda a Corvin-projekt ügyében

Ezekről ne maradj le!

60 millió beszélő fejekre? A milánói pavilonban lehetséges! (Index)
Hivatalosan nem volt umbulda a Corvin-projekt ügyében (VS)
Végre megvan az olimpia megvalósíthatósági tanulmánya (Átlátszó)

60 millió beszélő fejekre? A milánói pavilonban lehetséges!
A világkiállításra készült „Sámándob” építésében és programjaiban bő 5 milliárd forint közpénz van. Vannak érdekes tételek a szerződésekben: 800 millió az egykori fejlesztési miniszter cégének egy honlapra, amit előtte 25 millióból már megcsináltak. A legdurvább, hogy az EMMI nyilvánvalóan kozmetikázta az adatokat. Feljelentés is van már a 60 milliós dokumentumfilmek miatt, amiket még senki sem látott. (Index, Hír24)

Hivatalosan nem volt umbulda a Corvin-projekt ügyében
Közép-Kelet-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja volt a Corvin-Szigony projekt, ami máig sem fejeződött be. A 200 milliárdos programnak a válság mellett betettek a mutyigyanús ügyek is. 2009 óta tartott a nyomozás, volt szakértő aki szerint 3,8 milliárd forintos kár érte a VIII. kerületi önkormányzatot. Az ügyészség szerint azonban nincs elegendő bizonyíték, így lezárják a nyomozást. (VS)

Végre megvan az olimpia megvalósíthatósági tanulmánya
Bő két hónapja döntött a MOB arról, hogy beadják a 2024-es olimpiarendezési szándéknyilatkozatot. Már akkor lehetett tudni, hogy készült egy 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmány. Politikusok és szerkesztőségek is próbálták megszerezni a 480 millióból készült tanulmányt, végül az adatvédelmi hatóság kimondta, hogy közadatnak minősül. Az Átlátszó megszerezte, és közzétette. (Átlátszó)

Szponzori szerződés nincs, mégis reklámozzák a biennálén a Waberert
Nyilván nagyon megéri egy cégnek, ha a velencei biennáléra érkező tömeg látja a logóját, főleg ha épp olaszországi leányvállalatot indítanak. A Waberernek viszont nincs szponzori szerződése a biennáléval foglalkozó Nemzeti Biztosi Irodával. A  szállítmányozó cég, aminek tulajdonosát nemrég nevezték ki miniszterelnöki biztosnak állítólag kommunikációs feladatokban segít. (444)

A TI szerint gáz a magyar antikorrupciós harc
A Transparency International friss tanulmánya szerint lesújtó a korrupció elleni küzdelem eredménye az OECD országaiban. Magyarországon meg különösen nem történik semmi. Továbbra is a külföldi vesztegetés elleni egyezményt korlátozottan végrehajtó országok csoportjába tartozik, és már harmadik éve nem javít a helyezésén. Megkapja a magáét a legfőbb ügyész is. (TIIndex444)

Lassan halad az elszámoltatás a magánnyugdíjpénztárak ügyeiben
Kihallgattak három gyanúsított cégvezetőt, akik olyan ingatlanügyek bonyolításában vettek részt, melyben egy befektetési alap indokolatlanul magas áron jutott ingatlanokhoz. károsítva a magánkasszák tagjait, köztük az államot is. A Magyar Nemzet szerint a magánnyugdíjpénztárak gyanús ügyeinek kivizsgálása alig halad, és általában sem pörög az „elszámoltatás”. (Napi, MNO)

Ha van még két perced:

Jól megy a sora a Garancsi elnökölte Természetjáró Szövetségnek: az új elnök érkezése előtt 30 milliós volt a bevétel, tavaly már majdnem félmilliárd. (Átlátszó)

Az óriási tartozást felhalmozó KLIK nem mondja meg, hány tanárnak csúszik a fizetése, pedig erre már a NAIH is felszólította. (Átlátszó Oktatás)

Csekélység. Még 13 milliárd elmehet a 3-as metró kocsijainak felújítására:  szerződés végleges összértéke ennyivel magasabb az opciók miatt. (HVG)

Sorra mondanak le a miniszterek Guatemalában. A hónapok óta dagadó korrupciós botrányban az államfő is érintett, ő viszont maradna a posztján. (Origo)

Salgótarján büszkesége a Stécé labdarugócsapata 100 milliós nagyságrendű tartozást halmozott fel, a vezetők TAO pénzeket is elcsaltak – folyik ellenük a nyomozás. (Magyar Hírlap)

A Városliget Zrt., a Liget projekt vagyonkezelője közzétette éves beszámolóját, amiből kiderül, hogy a Liget értéke 75 milliárd. Bár nem tudjuk, ezt hogyan számolták ki. (Fent és Lent)

Töröcskei bankjának vége, viszont ezzel az állam is nagyot bukhat, nem csak a befektetett 3 milliárd forintot, hanem a betétesek kifizetésére további 6 milliárdot is. (HVG)

A román Korrupcióellenes Ügyészség egy magyar építőipari céget, a Keviépet vizsgálja, a cég elvégzett munkáit nem fizetik ki. Már Brüsszelhez is fordultak jogorvoslatért. (Napi)

Több mint 5000 cég van már a feketefoglalkoztatók listáján, de ez csak a jéghegy csúcsa: csak azok kerülnek fel, akiknél jogerősen megállapították a mulasztást.(HVG)

Nem könnyű megoldani a zajszint csökkentését a Hungaroring környékén, ezért inkább megváltoztatnák a törvényben a határértéket. (Index)

Hatalmas tüntetések robbantak ki Libanonban a korrupció és a diszfunkcionális állam ellen.  Az egész amiatt robbant ki, hogy nem viszik el a szemetet, és nem működik semmi. (Washington Post)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás