Hírek

Durva umbulda a kajszibarackosban! Itt vannak a szaftos részletek.

Ezekről ne maradj le!

Oligarchák áldása nélkül a gyümölcstermesztők sincsenek biztonságban (Átlátszó)
Elindulsz az Elios ellen? Készülj fel a szívatásra! (VS)
Garancsi cége 1,5 milliárd értékben építhet Ózdon és Komáromnál (Origo, 444)

Ha van 3 perced:

Oligarchák áldása nélkül a gyümölcstermesztők sincsenek biztonságban
A Mány környékén gazdálkodó Schnaider-család hosszú évek óta gondozta az állami kajszibarackost. Ősszel is ők dolgoztak a földeken, de a gyümölcsöt már nem ők szedik le. Őket is, mint a környék más gazdáit, kitúrták a Fidesz-közeli vállalkozók. A család nem hagyta annyiban: pert indítottak. Ezután nemrég kiszállt a NÉBIH ellenőrzésre, állítólag „közérdekű bejelentés” miatt. (Átlátszó)

Ismerjék meg Kövér „nem lettem milliárdos” László testvérét
A Kövér-családban tényleg nem a házelnök, hanem testvére volt az aki különböző cégekben igyekezett nagyot kaszálni. Elsősorban a nyomdaiparban és a tankönyvbizniszben utazott, több-kevesebb sikerrel. Több cégének óriási adótartozása volt, de ezeket nem sikerült behajtani, ugyanis a veszteséges cégeknek nem volt sem ingó sem ingatlan vagyona. A ‘90-es években nagy port kavart, amikor Kaya Ibrahim török vállalkozón keresztül akartak eltűntetni magyar cégeket. Ezek között számosban feltűnt a testvér. (Átlátszó)

Elindulsz az Elios ellen? Készülj fel a szívatásra!
Jászberény tavaly megkapta az EU-s támogatást a közvilágítás korszerűsítésére, de a közbeszerzést csak mostanra sikerült kiírni. A Miniszterelnökség kétszer is visszadobta a kiírást, mert versenykorlátozónak találták. Az új kiírás már nem volt annyira az Eliosra szabva, mint sok korábbi, így végülis a cégnek két versenytárssal is meg kellett küzdenie. Bár mindkét cég olcsóbban dolgozott volna a nyertes Eliosnál, végül mégis elvéreztek. (VS)

Garancsi cége 1,5 milliárd értékben építhet Ózdon és Komáromnál
Az Orbán-közeli vállalkozó, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt-nek jó hete van: ők építhetik Ózdon a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot. Ez egy közel egymilliárdos értékű kiemelt projekt, aminek keretében Ózd üresen álló ipartelepén létrehoznak egy, a magyar és kelet-európai filmtörténetet bemutató interaktív élményparkot. Emellett pedig elnyerte a cég a komáromi kikötő építését is, további félmilliárdért. (Origo, 444)

Mutyigyanús a metró tender, de a vesztes is korrupciós ügybe keveredett
Egyre több összehasonlító adatot ás elő a média: hol milyen új metrószerelvényeket vásároltak és mennyiért. Ezekből az adatokból kiindulva még inkább gyanússá vált a hármas metró felújítására kiírt tender. Régi kocsikat újítunk fel drágábban, mint ha újakat vennénk. A DK kezdeményezni fogja, hogy a főváros állítson fel vizsgálóbizottságot. Közben a vesztes észt cégről kiderült: Lettországban megvesztegették a vasúttársaság elnökét. Ők egyébként az Európai Bizottságnál panaszt is tettek a magyar döntés miatt. (NOL, Népszava)

Ha van még két perced:

A NAV elkapott egy nyíregyházi keresztapaként elhíresült jogászt, de nem bukott volna le, ha a bűnszervezet inkább a legális pénzmosodát használja. (HVG, Adózóna)

Költségvetési csalás gyanújával vizsgálódnak a Liga Szakszervezeteknél, de nem lehet tudni milyen ügyről van szó, vagy összefüggésben van-e azzal a feljelentéssel, amit azután tettek, hogy nem választották újra elnöknek Gaskót. (HVG)

Az MNB alapítványa, a Pallas Athéné, az elmúlt időszakban több nagyértékű ingatlant vásárolt. Ezúttal 1,3 milliárdért egy Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégtől.(HVG)

Az LMP szerint a piaci ár húszszorosáért képeztek roma nőket a „Nő az esély” program keretében. Az ORÖ-nek észre kellett volna vennie a fölösleges pénzköltést. (MNO)

Beadta a derekát a Miniszterelnökség: elmondták hol járt Lázár saját pénzből, miniszterként. (444)

Kínában felfüggesztett halálbüntetést kapott egy korrupciós bűncselekményekkel vádolt tábornok. Ez a gyakorlatban életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. (ATV)

A világbajnok vízilabdázókat ünneplő tömeg kerülgeti a földön fekvő menekülteket. Belgrád most olyan, mint egy kaotikus és rendezetlen megálló. (Átlátszó/Világtérkép)

Két évet csúszhat a jogerős ítélet Juhász Ferenc, korábbi honvédelmi miniszter ügyében, mert nem tudták eldönteni civil vagy katonai bíróság elé álljon. Hűtlen kezeléssel vádolják. (HVG)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!
Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás