Hírek

Mit keres egy kakukktojás az óriástenderen?

Ezekről ne maradj le!

Két régi haver és egy kakukktojás nyert az óriástenderen (HVG)
Vizsgálja az OLAF Tiborcz nemrég eladott cégét (Origo)
Áramlik a pénz az EU-ból a romák integrációjára, de minek? (Index)

Két régi haver és egy kakukktojás nyert az óriás tenderen
25 milliárdos kommunikációs gigatendert írt ki az állam a választások után létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal számára. Ez a szervezet viszi mintegy 1500 állami szervezet kommunikációját. Az egyik nyertes Kuna Tibor, a Fidesz volt kabinettitkárának cége, amely épp a múlthéten nyerte meg a Szerencsejáték Zrt. tenderét is. A másik is jól ismert szereplő, a harmadik viszont egy kakukktojás, amerikai székhelyű cég. (HVG)

Áramlik a pénz az EU-ból a romák integrációjára, de minek?
Az EU az utóbbi időben hatalmas forrásokat különített el a cigányság integrációjára, de a pénz felhasználása sehol sem igazán működik jól. Magyarországon is ott kezdődik a probléma, hogy az ORÖ sok esetben monopolhelyzetben van. Ez a struktúra már önmagában a korrupció melegágya: a célok megvalósulását eleve nehéz monitorozni, ráadásul nagyon gyenge vagy nincs  sem hivatalos, sem civil kontroll. (Index)

Másfél éve tudjuk: óriási bajok vannak a NAV-val
Bár sokat hallani az adóhatóság átalakításáról, kevés a remény rá, hogy érdemi vizsgálatokat folytassanak le az eddigi működéssel kapcsolatban. Horváth András, a NAV botrány kirobbantója másfél éve állt a nyilvánosság elé, a kormányzat azóta is hárít. Vágó Gábor, az LMP számára készített jelentésében összefoglalja mi az amit tényszerűen tudunk eddig. (Népszava)

Vizsgálja az OLAF Tiborcz nemrég eladott cégét
Az Elios Zrt. az utóbbi időben tarolt a közbeszerzéseken, főként vidéki városok közvilágítására nyertek megbízásokat. Tiborcz István tavasszal eladta tulajdonrészét a cégben a családját ért vádakra hivatkozva. Jávor Benedek EP képviselő és a DK is az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálják meg a cég ügyeit. Bár azt a választ kapták, hogy a vizsgálatot megindítják, az Eliosnál még nem tudnak róla. (Origo)

Kinyitják az uniós pénzcsapot:
Már  4 milliárd megérkezett a felfüggesztett összegből, további 140 milliárdról még tárgyalások folynak. Tavaly függesztette fel a Európai Bizottság, a Magyarországnak ítélt összegek folyósítását. Akkor azt mondták, „súlyos, rendszerszintű gyengeségeket” találtak a projektek kiválasztásánál. Lázár János viszont úgy nyilatkozott, hogy 42 ezer projektből hatnál találtak hibát, az ezekkel kapcsolatos megjegyzéseket megfontolják. (HVG)

Ha van még két perced:

Nem árulja el a Miniszterelnökség, hova utazott Lázár, mondván az utazásokat saját zsebből fizette. Persze, Lázár miniszterként vett részt ezeken az utakon. (HVG)

Brüsszelt érdekelné, hogyan mennek nálunk a földpályázatok, mi alapján osztják ki az állami földeket. Vizsgálat jöhet. (444)

Visszadátumozták Vida Ildikó lemondását. A pénteki Közlönyben jelent meg, hogy a NAV első emberének megbízatása július 20-án lejárt. (Napi)

Perel a Közgép: nemrég kizárták Simicska céget a közbeszerzésekből három évre, mivel hamis adatokat közöltek pályázatukban. Állítják, jóhiszeműen jártak el.(444)

Nem vicc: a Századvéget kérték fel, hogy világítsanak át egy esztergomi önkormányzati céget. Meg is találták a korrupciót! (444)

A moldáv elit eltűntette az ország GDP-jének kb. egynyolcadát. Ebben mindenki benne volt: politikusok, bankok, bíroságok. (Index)

A japánoknak az atomtámadás óta az alkotmányukba is bevették, hogy nem tartanak fenn haderőt. A miniszterelnök változtatna ezen. Közben a világ Hirosimára emlékezik. (Világtérkép/Átlátszó)

Hangulatjelentés a görög- macedón határ környékéről. Mindennapok a menekültválságban centrummá vált településeken. (Világtérkép/ÁtlátszóÁtlátszó)

A hét infografikája: így teljesítettek a történelemben a védelmi falak. A mi kerítésünknek egyelőre eléggé betesz egy mezei drótvágó is. (Adatújságírás/Átlátszó)

Bár volt már kormányzati döntés arról, hogy nem fizetik a minisztériumi dolgozók bankolását, ez még nem mindenhol csordogált át a gyakorlatba. (VS)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás