Hírek

Ennyibe kerül neked Orbán facebookozása. Mondd, hogy nem éri meg!

Ezekről ne maradj le!

Minél többet elemzik az olimpiát, annál többe kerül (NOL)
Ennyibe kerül neked Orbán facebookozása (Index)
Ilyen volt az Átlátszó 4. szülinapja (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Kispadra ültették Simicskát
A kegyvesztett Simicska és az Orbán-kedvenc Mészáros is indult a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő kivitelezői munkálataira kiírt közbeszerzésen, amit végül az utóbbi konzorciumban nyert meg. Simicska hiába tett jobb ajánlatot, egy elég furcsa „adathamisítási” vád miatt kizárták, és még az is felmerült, hogy három évig nem indulhat semmilyen közbeszerezésen. (Index)

11 millióért adták el a taxitendert
2006-ban a Budapest Airport Zrt. nyílt pályázatot hirdetett taxis cégeknek, aminek a megnyeréséért 11 milliót fizetett zsebbe az egyik vállalat, ezért az összegért minden információt megkaptak a többi pályázóról. A taxis cég végül nyert, ez a kis üzlet pedig később 500 millió forintos kárt okozott a reptérnek. Most eljárás indult az ügyben érintettekkel szemben. (HVG)

Ennyibe kerül neked Orbán facebookozása
Az Index egy most kiadott dokumentumcsomagban rábukkant arra a részre, ami arról szól, hogy mennyibe kerül Orbán Viktor Facebook-oldala. Eszerint bruttó 2,9 millió forintról írtak megbízási szerződést az üzemeltetésre, ami  posztonként 30 ezer forintot jelenthet, ugyanis az idei első félévben 97-szer jelent meg friss információ Orbán közösségi oldalán. A Lázár által kiadott dokumentumcsomag szerint milliókat költöttek asztalra. (IndexIndex)

Minél többet elmezik az olimpiát annál többe kerül
Már most kétszer annyit szán rá az állam, mint anno a görögök. Egy kiszivárgott hatástanulmány átlag 18 ezer forintos jegyárral számol, biztonsági költségekkel viszont nem kalkulál. Az eddigi számítások szerint még így is hiányozhat kb. 280 milliárd a költségvetésből, hogy befedje az irdatlan költségeket.  (NOL)

Ilyen volt az Átlátszó 4. szülinapja
Mégis hogyan ünnepelné az oknyomozó portál az első „választási” ciklusának teljesítését, mint laptopok monitorja mögött, adathegyeket digitalizálva? Az Átlátszó 4. szülinapján a K-Monitorral és önkéntesekkel kézzel írt kampányköltség-összesítéseket digitalizáltak, volt kocsmakvíz, szülinapi koktélok és Light Strike digitális tüntetés is. Videóriport. (Átlátszó)

Vajna belép a rádiós piacra?
A Simicska–Nyerges-féle médiabirodalom ellenpontozásaként van esély rá, hogy a fővárosi rádiófrekvenciák egyikét Andrew G. Vajna frissen bejegyzett cége vigye el. Ingyen. A Radio Plus Kft-t – amint az Átlátszó elsőként közölte – július elején jegyezték be; ügyvezetője maga Vajna, a vadonatúj kft tulajdonosa pedig egy kft, ami szintén hozzá köthető. (HVG)

Ha van még két perced:

A tönkrement Buda-Cash brókercég vezérigazgatójának közös cége van a Miniszterelnökség vezető szakértőjével. Az utóbbi először nyilatkozott a Blikknek, aztán visszakozott. (HVG,  Blikk)

Újabb 140 millió forint közpénz landolt a Századvégnél. Most oldalanként 200 ezer forintért írnak tanulmányt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. (Napi)

Az amerikaiak reagáltak a kitiltásos ügyben ismertté vált NAV-elnök, Vida Ildikó lemondására. Közleményükben azt írták, az amerikai kormányt mindenütt aggasztja a korrupció. (NOL)

Most potom egymilliárdért vett érmegyűjteményt az Magyar Nemzeti Bank, de eddig összesen körülbelül 30 milliárdot költött ingatlanokra és műkincsekre. (HVG)

30 milliárdból fejlődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ebből a pénzből kapnak többek közt lovardát, kollégiumot, uszodát és lőteret is. (444)

A korábban milliárdos korrupciós ügybe keveredő F1-vezért, Bernie Ecclestone-t, puhítja Szijjártó és Varga Mihály is. (HVG444)

Vesztegetéssel vádolják Balmazújváros fideszes polgármesterét, aki korábban jegyzőként dolgozott. Egy vállalkozó kereste meg, 180 milliós támogatásért kilincselt nála.  (Index)

Londonban az ingatlanpiacot használják kétes hátterű offshore cégek pénzmosásra. A problémára a brit bűnügyi hatóság egyik részlegvezetője hívta fel a figyelmet. (444)

Egy lapjelentés szerint hatályon kívül helyezte Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet az alkotmánybíróság. Mi lesz a Hernádi üggyel? (HVG)

Nyílt forráskódú szoftver leplezte le a Kreml-párti online kampányt. És az is kiderült, hogyan lehet nyomozásra használni a Google Analytics-t. (Global Voices)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás