Hírek

Folytatódik a „gecigate”: évekre kizárnák a Lajost

Ezekről ne maradj le!

Folytatódik a „gecigate”: évekre kizárnák Lajos cégét (Index, HVG)
Áder luxus repülőútjai mellett Lázár hotelszámlái kispályásak (Index)
Elhunyt Ferenczi Krisztina (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Évekre kizárnák Simicska cégét
Nem csak Simicska államgazgatásbeli havejait, a Közgépet is megpróbálják parkolópályára tenni. Egy kikötő építésére pályázott a cég, de kizárták, mert hamis adatok szerepeltek a pályázatban. A Közgép szerint viszont ez nem volt szándékos. Az  „adathamisítás” miatt a cég három évig nem indulhat közbezerzésen. A sikerszéria februárban szakadt meg, azóta akkor sem nyernek ha ők dolgoznának a legolcsóbban. (Index, HVG)

Áder luxus repülőútjai mellett Lázár kispályás
Tavasszal négy utazás alatt 62 milliót költött el a köztársasági elnök, ami lehetne akár indokolt is. Áder azonban jóval többet költ, mint amennyiből kijöhetne egy út, hiszen általában magángéppel repül. Ha mindenki, akivel együtt utazik: család, üzletemberek, vagy például Erdő Péter bíboros beérné a menetrend szerinti járatra szóló elsőosztályú jeggyel legalább a felére csökkennének a költségek. A királyi híradó  „mosdat”. (IndexComment)

Ne fenyegesd a miniszterelnököt!
Szerbiában semmiképp, hiszen rendre előfordul, hogy valakit fogva tartanak a közösségi médiában megjelenő posztjai, kommentjei miatt. Most azért kaptak el valakit, mert a miniszterelnököt fenyegette, igaz az elnök neve nem szerepelt a posztban és egy későbbi kommentjében azt írta  „viccelt a gyilkossággal”. Viszont a rendőrök kizárták saját Facebook profiljából. (Global Voices)

Elhunyt Ferenczi Krisztina
Az oknyomozó újságíró elsősorban az Orbán-vagyon kutatása miatt vált ismertté. Dolgozott az Átlátszónál is: 2012-ben készített cikksorozatot a miniszterelnök felcsúti projektjéről. A magyar sajtóban ő vette észre először a fociakadémia körül szerveződő hűbérbirtokot. Mészáros Lőrinc polgármesterrel készült videóinterjúja instant klasszikus. Mi is gyászolunk. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Az ország keleti és déli határszakasza korrupciós szempontból fertőzöttebb a többinél. A feljelentett rendvédelmiek csaknem negyede kerül ki innen. (MNO)

Módosítaná a Jobbik a Btk-t, hogy ne évülhessenek el a politikusok gazdsági, korrupciós bűncselekményei. (Mandiner)

Feljelentette az Együtt Nyírbogát volt polgármesterét, akinek, a felesége többmilliós végkielégítést szavazott meg, amikor átvette tőle a falu vezetését. (Origo)

4,5 milliárdért vásárolta meg a jegybank azt a Tiziano-festményt, amely tíz éve cserélt gazdát utoljára, alig 140 millióért, igaz akkor még nem volt biztos a festő kiléte (Index)

A NAIH-hoz fordult az Együtt, hogy kötelezzék a kormányt a dohány-nagykereskedelmi koncessziós szerződések nyilvánosságra hozatalára. (PécsMa)

Kezd kabarévá alakulni a stadionhelyzet Budapesten: annyira szeretnék felújítani az összeset, hogy nem lesz hol játszani az NB1-es meccseket. (444)

A külföldön parkoltatott magyar vagyonok visszahozatalára kitalált konstrukció adózási szempontból jobban megéri, mint a többi.  A NAV nem vizsgálja a betett vagyont. (HVG)

Kikerültek a Vastagbőr és az MKKP új óriásplakátjai. Ha 6000 ember összefogásából megvalósulhatott egy ilyen kampány, mire lehet képes tízszer ennyi ember? (Vastagbőr)

Az Egyesült Királyságban a magyarhoz hasonló érvek mentén akarják tovább korlátozni a hozzáférést a közérdekű adatokhoz. Igaz, ott vita van. (The Guardian)

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon a FIFA ex-alelnöke. Ő egyike annak a hét tisztviselőnek, akiket májusban vettek őrizetbe Zürichben, a FIFA-kongresszus előtt. (TV2)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás