Hírek

Törvénymódosítás? Sebaj, folytatjuk a közérdekűadat-igénylést!

Ezekről ne maradj le!

Még a gépelési hibákat sem javították ki a lemásolt pályázatban (NOL)
Tovább bonyolódik a belvárosi ingatlanmutyi (444)
De mik lesznek az Infotörvény módosításának gyakorlati következményei? (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Még a gépelési hibákat sem javították ki
Két független képviselő kezdett el utána járna annak a pályázatnak, amely egy ipari parkról és egy inkubátorházról szólt. A kőszegi önkormányzat már akkor kifizetett a teljesítés után 6,5 millió forintot, amikor a pályázat még valószínűleg be sem érkezett. Az illetékes szakminisztérium és az önkormányzat is összevissza beszél. Most már megvan a dokumentum, de kísértetiesen hasonlít egy 2008-asra, amit valaki más nyújtott be. (NOL)

Folytatódik a „simicskátlanítás”
Orbán nem bízik már a Simicskához közelálló emberekben, így egy ideje folyik a tisztogatás az államigazgatásban. Ezért távozhat majd Vida Ildikó is a NAV éléről, pedig túlélte a kitiltási botrányt is. Most az állami energetikai cégek vannak soron:  egymás után távoztak az MVM és a távvezetékeket építő MVM Ovit vezetői. A tisztogatástól nem független cél az is, hogy Simicska ne jusson többé közpénzhez a kormányzat segítségével. (Index)

Tovább bonyolódik a belvárosi ingatlanmutyi
Korábban már bekerült a hírekbe a Károly krt. 26. szám alatt lévő ingatlan, és emiatt repült egy jegyző is. Most az derült ki, hogy ugyanennek az ingatlannak egy részében Karsai Károly korábbi kerületi polgármester lakik családjával, annak ellenére, hogy azt még nem is minősítették át lakóhelyiséggé. De legalább személyesen Rogán Antal segítette őket az ingatlanhoz jutányos áron. (444)

100 milla Gál András Levente ügyvédi irodájának
Ennyit kapott az elmúlt 9 évben az egykori nagyhatalmú államtitkár ügyvédi irodája a XII. kerületi önkormányzattól. Pokorni, a kerület polgármestere volt Gál mentora: már az első Orbán-kormány alatt együttdolgoztak az oktatási tárcánál. Gálnak később magyarázkodnia is kellett, mert offshore hátterű cégek voltak bejelentve az irodájába. Tavaly pedig azzal került a hírekbe, hogy olimpikon barátnője megnyert egy 24 milliós közbeszerzést. (Origo)

De mik lesznek az Infotv. módosításának gyakorlati következményei?
Az Infotörvény módosítása rekordsebességgel zajlott, pontosan három hete nyújtották be a javaslatot, mától pedig részben hatályba is lép. Igaz, az érdemi változások októbertől jönnek, tehát lesz idő felkészülni. Hogy a mától érvényes változások mit is jelentenek az a gyakorlatban fog kiderülni, ezért mindenkit bíztatunk: nyugodtan folytassa úgy  a közérdekűadat-igénylést, ahogy eddig is tette. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Nehéz nem észrevenni az embercsempészeket a VIII. kerületben, a rendőrségi fellépés azonban nem őket, hanem a „gaz” menekülteket célozza meg. (Index)

Az OLAF szerint az EU-nak vissza kellene követelnie a Budapest Szíve programhoz felhasznált uniós pénzt. Kérdés, hogy a 15 milliárdot vagy csak egy részét? (Hír24)

A korrupciós botrányba keveredett Ponta, akinek három napja zárolták vagyonát, lemondana román kormányfői tisztségéről, de csak ha a baloldali koalíció jelöltje jöhet utána.(Index)

„A magyar reformok működnek!” Itt vannak a kormány új sikerkampányának plakátjai, amire 600 millió forintunkat költik el. (Vastagbőr)

Svájc kiadta a FIFA-botrány egyik érintettjét az amerikaiaknak. A nevét nem adták közre, de sokan úgy vélik, Jeffrey Webbről, a korábbi alelnökről van szó. (Origo)

Az észtek panaszt tesznek a metrótender miatt az Európai Bizottságnál. Ha nem zárták volna ki őket, olcsóbb és korszerűbb lehetne a 3-as metró.(444)

Vélemény: az újságírókat nem lehetetleníti el az Infotv. módosítása, viszont gyengíti a demokráciát, pedig igazi polgári erény a közügyek iránti érdeklődés. (MNO)

Kárpátalján önkényesen, zsebre büntetnek a félkatonai Jobb Szektor tagjai. Plusz megy a csempészés, bár ehhez a magyar határőröknek is lehet köze.  (Origo)

Nappal is hat óra volt a zöldhatáron átkelve elérni Szegedig. Ennél sokkal durvább lehet megtenni a távot menekültként éjszaka. Az oknyomozó riporterek kipróbálták. (Átlátszó)

Az érpataki polgármester ellen csak most, egy évvel az akasztós performansza után emeltek vádat közösség elleni uszítás miatt, pedig a bizonyítékok már akkor megvoltak. (Átlátszó)

Mutyimentes Övezet a Bánkitó fesztiválon. Az Átlátszó és a Transparency International közös programja, ahol kiderül, neked sikerül-e a tisztességes utat választani. (Népszava)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás