Hírek

Újabb uniós pénzszivattyú? De mit keres benne a mádi borászlobbi?

Ezekről ne maradj le:

Újabb uniós pénzszivattyú? De mit keres benne a mádi borászlobbi? (Átlátszó)
Annyira durván csinálta az Orbán-vej, hogy az OLAF is nyomoz (Index)
Az egész országot el fogják lepni az ellenplakátok! (Index)

Ha van 3 perced:

Újabb uniós pénzszivattyú? Nagyon úgy néz ki.
Tízmilliók szellemközpontokra, fideszközeli borászlobbival a háttérben, avagy itt az újabb unióspénz-szippantót. Több mint 600 millió forint uniós forrást nyert különféle zöldprojektekre 2009 óta a Régiók Fejlesztéséért Egyesület – a projektek egy része azonban minimum talányos. Milyen szép: egy helyen Bajnai Gordon egykori kormányzati tanácsadója és a Fidesztől nem túl távoli mádi borászlobbi. (Átlátszó)

Durván csinálta az Orbán-vej?
A magyar rendőrség mellett már az EU csalásellenes hivatala is nyomoz az Orbán-vej egykori közvilágítási cégének tenderei miatt. Tiborcz már kiszállt a cégből, de a nyomozás az ő tulajdonosi időszakát érintheti. A gyanú szerint összejátszás volt, így sikerült nyerniük sorra az önkormányzati pályázatokat. (Index)

Tiltakozik az Átlátszó!
Három másik civil szervezettel együtt azért, mert a kormány új törvényjavaslata ellehetetleníti a közérdekűadat-igénylés intézményrendszerét. A társadalmi egyeztetésről csak annyit, hogy gyorsított eljárással verik át a magyar jogrenden a törvénymódosítást. Az adatigénylések például többé nem lennének ingyenesek. (Átlátszó)

Az állami média az államon kívül kerülhet
Nem vonatkozna a közbeszerzési törvény a közmédiára. Azt vennének ezentúl, amit csak akarnak, attól, akitől csak akarnak. A műsorok és az azok gyártásához szükséges eszközök is mentességet kapnának. Még a tárca sem támogatta a fideszesek módosítóját, de az simán átment a költségvetési bizottságon. (Index)

Lázár János kérjen bocsánatot!
Követeli a Magyar Nemzetben megjelenő véleménycikk. A követelést pedig arra alapozza, hogy Lázár János ígéretet tett arra, hogy ha az ügyészség úgy találja, hogy a Norvég Civil Alap által finanszírozott civil szervezetek tiszták, megköveti őket. A vizsgálat lezárult, „érdemi intézkedésre nem volt szükség”. A kormány szerint persze még nincs vége az ügynek. (HVG)

Londonban, sej, vagy mégsem?
Természetesen nem csak Magyarországon létező jelenség az uram-bátyámkodás. A Guardian cikke arról tudosít, hogy az újonnan választott londoni parlamenti képviselők egyötöde alkalmazza valamely családtagját. A helyzet kicsit jobb, mint tavaly, ugyanis akik ezt a gyakorlatot követték, a választásokon rendre elbuktak. (Guardian)

Ha van még 2 perced:

A Cink szerint eladják az Origót, méghozzá elvileg átláthatóan. „Több mint húsz tender ment ki, ennél is több jelentkezőre számítanak”. (Cink)

Bedőlt a pasaréti CBA Príma üzlet, a hivatalos narratíva szerint a parkolóhelyek hiánya miatt. Lehet, hogy igen, de lehet, hogy a vasárnapok a ludasak. (HVG)

Nem tűnik nagyon jó pontnak mostanában, ha valaki korábban Simicskának dolgozott. Kirúgták a Szerencsejáték Zrt. vezérét, Szentpétery Kálmánt. (444)

Két hét múlva hallgatja meg Polt Péter legfőbb ügyészt az Európai Parlament jogi bizottsága Kovács Béla ügyében. (HVG)

Milliárdos veszteséget termelt a keleti nyitás. A legnagyobb tavalyi dobás egy 72 milliós kínai gyapjúbiznisz volt. (VS)

Az egész országot el fogják lepni az ellenplakátok, mert tízszer annyi pénz jött be, mint a célkitűzés. A kormány menekült-ellenes propagandájának ellenpropagandája. (Index)

Egy cseh multimilliomos látott fantáziát a magyar erőműbizniszben: megvette a Budapesti Erőművet. (444)

Alijev, a baráti Azerbajdzsán elnöke az apjáról (Alijev) elnevezett díjat adta át feleségének (Mehriban Alijeva), aki az Alijev Alapítvány elnöke. (News)

A svájci bankok felturbózzák a pénzmosás ellenes tevékenységüket, már ami svájci viszonylatban a felturbózást jelenti. (Reuters)

Spanyol ügyészek szerint Putyin-közeli szövetségesei segítették a spanyolországi orosz  maffiát, avagy összeér, ami összetartozik. (Bloomberg)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás