Hírek

Így tiporja el az információszabadságot a kormány, és még fizetsz is!

Ezekről ne maradj le!

Így tiporja el az információszabadságot a kormány, és még fizetsz is! (Átlátszó)
A dohánymutyi Brüsszelben is bűzlik, de még hogy! (NOL,168 óra)
Nevess velünk: papíron alig létezik korrupció (NOL)

Ha van 3 perced:

Így tiporja el az információszabadságot a kormány
Az Infotörvény módosító javaslata újabb féltucat lehetőséget ad az adatgazdáknak, amivel könnyebben kibújhatnak a válaszadás alól. A módosítás törvényileg támogatja meg például az MNB eddigi érveit, hogy az adatokat azért nem adják ki, mert későbbi döntések alapjául szolgálhatnak. Könnyebben lehet majd olyan homályos érvekre is hivatkozni, minthogy mennyi munkaerőt vont el az adatok kiadása. (Átlátszó, 444)

Papíron alig létezik korrupció
2009 óta egy esetet leszámítva senkit nem ítéltek el közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekmény miatt. A kiváló eredményt persze úgy tudjuk elérni, hogy a megfelelő szervek nem indítanak eljárásokat, vagy hanyagul vizsgálódnak. Egyébként 144 országból 119. helyen állunk a kormányzati politika átláthatóságát tekintve, ezt tudva talán jobban érthető, mint a bűnügyi statisztikából, hogy miért van Magyarországon annyi, a korrupció visszaszorításával foglalkozó szervezet. (NOL)

A dohánymutyi Brüsszelben is bűzlik
Nagyon „átlátszó”, ahogyan a dohánynagykereskedelmi koncessziót a csókosok kapták meg. Kötelezettségszegési eljárás az idő rövidsége miatt még nem indult, de a dohányipari különadó miatt már amúgyis fut egy. A kormány ugyanis az elmúlt években számos olyan különadót vetett ki, ami helyzetbe hozta a baráti cégeket. Ezek egy része az Európai Bizottság elé került.  (NOL,168 óra)

Tarolnak Alijevék
Az azeri elnöki család a telekommunikációs szektorban hasítanak, bankokat is tulajdonolnak. Ráadásul az emberek nem is tudhaják meg, mely pénzintézetekben van érdekeltsége Alijevéknek, hiszen a törvény 2012 óta nem enged betekintést a kereskedelmi szervezetek adataiba. Nemrég a család luxusvillát is vett Londonban kb. 7 milliárd forintért. Vagyonuk összesen 820 milliárd forintos  (Átlátszó/OCCRP)

Ha van még két perced:

Feljelentést tesz az LMP plakát ügyben: szerintük megsértette a kormány a közbeszerzési törvényt, mert nem írt ki nyilvános pályázatot. (Hír24)

A Belügyminisztérium szerint nem bizonyítható, hogy Mészáros Lőrinc szándékosan hagyta volna ki egyik cégét vagyonnyilatkozatából, ezért nem indul eljárás. (HVG)

A PM javasolja egy Korrupcióellenes Ügyészség felállítását, melyet az MTA és antikorrupciós civilek ellenőriznének. (168 óra)

Feljenetést tesz a Jobbik Tiffán Zsolt kormánybiztos Facebook posztja miatt, mert szerintük korrupciógyanús ügyekről lehetnek információi (444)

Kihallgatta a rendőrség a Paralimpiai Bizottság volt elnökét. Szabadlábon védekezhet a hűtlen kezeléssel és csalással vádolt Gömöri. (MNO)

Helyretette Lázárt a román külügyminisztérium: az átláthatóságért folytatott harc nem egyes etnikumok, hanem a korrupció ellen folyik (Kitekintő)

Egy kőszegi független képviselő szerint miután elkezdte felgöngyölíteni egy hatmilliós pályázat ügyét, elkezdték lejáratni, és áttételesen adóellenőrzéssel fenyegetni.(Nyugat.hu)

Katasztrofálisan teljesít a 86 milliárdból működő köztévé hírcsatornája, de legalább többen nézik, mint a HírTV-t (HVG)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás