Hírek

Lázár János nem gyújt rá, de ha igen, akkor is csak egyendobozból

Ezekről ne maradj le:

A rendőrség nem találta, az Átlátszó felhívta (Átlátszó)
Tiborcz István jóárasított lámpái (Direkt36)
Orbán Viktor pénzért nem épít (HVG)

Ha van három perced:

A rendőrség nem találta, az Átlátszó felhívta
Közérdekű adattal való visszaélés miatt tett feljelentést 2 éve az Átlátszó. Az ügyet a rendőrség felfüggesztette, arra hivatkozva, hogy nem találják a gyanúsítottat, inkább elfogatóparancsot adnak ki. Az Átlátszó felhívta az illetőt, aki állítólag a napokban be is megy kihallgatásra. Ennyike. (Átlátszó)

Tiborcz István jóárasított lámpái
Az a cég, amelyben Tiborcz István, a miniszterelnök veje hosszú ideig társtulajdonos volt, a Direkt36 szerint túlárazott lámpákkal látta el azokat a területeket, amelyeknek a kivilágítására kiírt közbeszerzési pályázatát megnyerte. Amikor erről kérdezték a céget, azt mondták: „Az ajánlatokat a szakmában elismert munkatársaink kizárólag szakmai alapon állítják össze”. (Direkt36; 444)

Trafikmutyistából sajtócézár Lázárral?
A Continental Dohányipari Csoport elnökéhez került a kormánynapilap, a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléka. A trafiktörvény megalkotásában szerepet vállaló és a dohány-nagykereskedelem központosításával „helyzetbe hozott” vállalkozót Lázár János legszűkebb környezetéhez sorolják, tehát egy Lázár Jánoshoz lojális kormánypárti sajtóbirodalom is épülget. Lázár közben úgy megharagudott egy dohánycégre, hogy egységesíteni akarja a cigisdobozokat. (Válasz, Index)

Már megint EU-s pénzek
Mármint tűntek el nyomtalanul. Az ügynek huszonhárom gyanúsítottja van, viszont üdítő újdonság, hogy ebből hármat máris előzetes letartóztatásba helyeztek, az indoklás szerint ugyanis „szökés veszélye áll fenn”. Bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett csalás szerepel a vádiratban, sokkal többet egyelőre mi sem tudunk. (Napi)

Egyetemes mutyizás
Nem tudni pontosan, miért zárkózott el olyan élesen az SZTE-BTK hallgatói önkormányzata az elnöki pályázatok nyilvánossá tételétől, de most már mindegy is. Az Átlátszó oktatás ugyanis pert nyert ellenük, tehát a magyar jog szerint is közérdekű adat az, hogy kik és milyen indokkal döntenek rengeteg közpénz elköltéséről. (Délmagyar)

Határőrnemzet lettünk
Meg azok is voltunk, de most hagyjuk a történeti kontextust, aktualitása is van a dolognak. Orbán Viktor arról beszélt Brüsszelben, hogy Magyarország nagyon kevés pénzt kap, és nem kell több bevándorló meg menekült. Magyarul: falat építünk, ha nem jön több pénz. (HVG)

Ráígértek a mutyistákra
Elképesztő ajánlattal ígértek rá a konkurensek az állam által kiválaszott dohány-nagykereskedőkre, miután a múlt héten derült ki, hogy az állam a várt, milliárdos haszonhoz képest fillérekért adta oda a koncessziót két cégnek. Az egyik a Continental érdekkörébe tartozik (lásd még feljebb). A hoppon maradt cégek most összefogtak, és milliárdokkal többet ígérnek a koncesszióért. (444)

Méregdrágán utaztak a harmadvonalbeli kormánytagok is
Olyan kormánytagok is irdatlanul magas áron utaztak, akiknek a törvény szerint nem járt volna a biznisz osztályú jegy. Ráadásul a hotelszámlájuk is zavarbaejtően magas. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára például 378 ezer forintért repült Brüsszelbe, és 163 ezerért szállt meg egy éjszakára. Az állam egy év alatt 400 millió forintot költött a miniszterek, az államtitkárok és helyetteseik útjaira. (HVG, NOL)

Ha van még két perced:

Az MNB szerint Eger környékén több pénzintézet is „a jóváírás napjával nyerészkedett”. 4,5 millió forint bírságot kaptak, és egy szeptemberi ultimátumot. Rendnek kell lenni! (VS)

Kufárok a templomban. Andy Vajna kaszinóit akarja bezáratni a Magyar Nemzet vasárnaponként. (HVG)

Intrika rovat: Tarlós István szerint valaki (Lázár János, a szerk.) a miniszterelnök közvetlen környezetében folyamatosan félrevezeti. (A miniszterelnököt, a szerk.) (444)

Klasszikusnak számító M1-híradós részleg. Olyan sokrétű és olyan szellemes az egész, hogy nem fogjuk megkísérelni szavakkal leírni. Összefoglaló az Átlátszón. (Átlátszó)

175-ből 107. a Korrupció Érzékelési Indexen az Afrika szarván található Dzsibuti, de nem csak ettől érzik maguat csalódottnak a helyiek. Az iszlamisták elleni harc központjában. (Global Voices)

A legnagyobb norvég napilap szerint ál mobil távközlési közvetítő antennák jelentek meg tavaly Oslóban a „miniszterelnök hátsókertjében”. A helyi titkosszolgálat szerint nincs mitől félni. (Aftenposten, Local)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás