Hírek

Itt a felvétel! Kitálalt a bíróságon a volt NAV-os

Ezekről ne maradj le!

Saját magát buktathatta le Gömöri (HVG)
Itt a felvétel! Kitálalt a bíróságon a volt NAV-os (Átlátszó)
Vajna egyetlen kaszinón hárommilliárdot kaszált (Hír24)

Ha van 3 perced:

Saját magát buktathatta le Gömöri
Szabálytalanok voltak a végtörlesztési támogatások – és egy újonnan előkerült dokumentum szerint a paralimpikonok vezetője is tudott a problémáról. Az ő aláírása szerepel az iraton. Eddig Gömöri és Deutsch Tamás is arra hivatkoztak, hogy a kifizetések szabályosak voltak. A Magyar Paralimpiai Bizottság elismerte a dokumentum hitelességét, azonban tagadják az elnök felelősségét (HVG)

Itt a felvétel! Kitálalt a bíróságon a volt NAV-os
„Nem lehet azt mondani, hogy itt valaki tévedett. Ez egy szándékos megakasztás volt. (…) Valami indokot oda kellett tenni. De az, hogy ez szakmailag helytálló vagy nem, ezzel ők nem foglalkoztak” – mondta el tanúként egy volt adóhatósásgi vezető abban a perben, amit egy  NAV-vezető indított a napilapok ellen. Egy sajtóperben derül ki a korrupció? (Átlátszó)

Vajna egyetlen kaszinón hárommilliárdot kaszált
És az állam jóvoltából van még neki 4 kaszinója is – ellentétben a Szerencsejáték Zrt.-vel. Az állami tulajdonú vállalat ugyanis nem kapott koncessziós jogot. Az is kiderült, hogy a pénzt Vajna luxemburgi cégén keresztül vette ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kormány örül, ha Magyarországon egy vállalkozás sikeres, mert az így több adót fizet és több embernek adhat munkát. (Hír24 via RTL)

Simicska Lajos már áron alul sem kap építési munkát
Változnak az idők, barátságok múlnak el – ez a mai Magyarországon hatással van a fővárosi infrastruktúra és a költségvetés állapotára. A sajtóban korábban megjelent: a Közgép olcsó ajánlataival nyerne közbeszerzési pályázatokon. A BKK aktuális pályázatára a később győztesnek talált konzorciuménál 238 millió forinttal kedvezőbb ajánlattal jelentkeztek. Ez a hivatalos indoklás szerint kirívóan alacsony volt, és ezért ki is zárták a vállalatot. (444)

Így repkednek Matolcsyéknál az arcátlan fizetések
Az alacsony infláció nem lehet akadálya az átlagosan húsz százalékos béremelésnek a Matolcsy György vezette jegybanknál, ahol nem tartják kirívóan magasnak Polt feleségének havi 5 milliós fizetését. A jegybank alelnökei más állásokkal egészítik ki egyébként sem túl csekély jövedelmüket. (Népszabadság)

Előbb rend, aztán döntés
Előbb rendet akar a FIFA a korrupciós botrányban, csak utána döntenének a 2026-os vébéről. El is halasztották a rendezésre vonatkozó pályázat határidejét. Közben elér a Kajmán-szigetekre a botrány: egy helyi lap kifogásolta a kormányzatot a FIFA-botránnyal kapcsolatos érintettsége miatt. Válaszul a hatóság nem reklámoz az újságban.(GuardianOrigo)

Ha van még két perced:

Már 18 millió forintnál tart a Vastagbőr és a Kétfarkú Kutyapárt kampányra indított gyűjtése. Az emberek a kormányplakátok hatására bevándorláspártiak lettek. (Vastagbőr)

Egy 15 millió forintos közbeszerzés után a NAV most már bemérheti bárki mobiltelefonját és blokkolhatja a hívásokat. (Napi.hu)

Felújítás miatt a Közgép lezáratta az egyetlen balatonvilágosi vasúti autóátkelőt. Egész nyárra. Emiatt még egy megyei matricát kell venni az autópályára.  (Népszabadság)

Hozzávetőleg 1,2 milliárd forint értékű adócsalás miatt kell bíróság elé állnia Lionel Messinek. Az apukával együtt ennyi adót sikerült elcsalniuk.(Index)

774 milliárdba kerülne mostani becslés szerint alsó hangon Budapesten a 2024-es olimpia, a MOB persze támogatja. Van egy tanulmány, amely szerint hasznot hozna (444)

Több százezres repülőjegyek is szerepelnek államtitkárok és helyetteseik elszámolásaiban (RTL Hírek via HVG)

Az egyetemistáknak a politikáról leggyakrabban a „korrupció”, „hazugság”, a „csalás”, az „Orbán”, a „Viktor” és (mi kérünk elnézést) a „szar” szavak ugrottak be. (444)

Norvég kérésre tárgyal Lázár János Brüsszelben a vitás kérdésekről, még persze mindig a norvégok által támogatott civil szervezetek ügyéről. (VS)

Készpénzért és kampánytámogatásokért egy magánintézménybe terelte betegeit egy New Jersey-i város polgármestere. (NJ.com)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás