Hírek

Ennyit még nem költöttél sütire!

Ezekről ne maradj le!

Nyilvánvalóan korrumpált választások (Átlátszó)
Hatalmas budai telek a Várkert bazár építőjének (Napi)
Az Átlátszó kottájából játszik az OLAF  (Átlátszó)

Ha van három perced:

Nyilvánvalóan korrumpált választások
Az Állami Számvevőszék nemrég mindent rendben talált a kampányköltések háza táján, hiszen csak a parlamentbe jutott pártok önbevallása alapján vizsgálódtak. Korrupció ellen küzdő civilek – köztük az Átlátszó – vizsgálata alapján azonban, csak az országgyűlési választásokon a megengedett összeg kétszeresét költötték a pártok, hogy a többi visszaélésről ne is beszéljünk. (Átlátszó)

Hatalmas budai telek a Várkert bazár építőjének
A WHB nyert meg egy óriási, II. kerületi ingatlan eladására kiírt pályázatot, egyedüli érvényes pályázóként. Ők építették a Bálnát, és ők újították fel a Várkert bazárt is. Nemrég pedig megvásárolták Tiborcz István cégét. A budai ingatlanról annyit tudni, hogy egyelőre nem beépíthető, de ha beépíthetővé válik, igen jó befektetés lesz. (Napi)

Az Átlátszó kottájából játszik az OLAF
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében az Átlátszó által sikeresen felderített, EU-s támogatások lenyúlására szakosodott hálózatot vizsgálja. Az újságírók három éve keresték fel Csepelen az orvosi berendezésekkel állítólag felszerelt „telephelyet”, most az OLAF használta fel vizsgálatához a feltárt információkat. (Átlátszó)

Törvényalkotás a kampány szolgálatában
Amikor a törvények módosítása már tisztán csak párt- és kampányfinanszírozási érdekeket szolgál, az átlép egy olyan etikai határt, ami után nehéz Magyarországot működő demokráciaként definiálni. A Lex Garancsi abban különbözik az eddigi, szintén világosan csoportérdekeket szolgáló törvényektől, hogy már indoklást sem fűznek hozzá. (Átlátszó, Kreatív)

Három milliárd ment el az Új Nemzedék Jövőjéért programra, de hallott róla bárki?
A program tipikus példának tűnik az EU-s pályázati pénzek körüli mutyira. Papíron minden törvényesnek tűnik, a pályázatokat rendesen írták ki, csak éppen állandóan politika közeli személyek és cégeik tűnnek fel körülöttük nyertesként, és sok költség egyértelműen irreális. (444)

Ha van még két perced:

Ennyit még nem költöttél sütire! Pedig a Honvédelmi Minisztérium a te adófizetői pénzedből, költött majdnem 8 millió forintot cukrásztermékekre. (444)

Razziázott a NAV a leggazdagabb magyar luxusáruházában. Gattyán György cégbirodalmánál költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV . (HVG)

Feleslegesen költött közpénzt a kormány a bevándorlók elleni kampányra, IT-s szakemberek ezt az internetes trendek elemzéséből is megmondják. (Nyest)

A volt FIFA-tag, Blazer már az 1998-as vb-ért is fogadott el kenőpénzt, de már két éve az FBI-nak dolgozik, állítólag 15 millió dollárt tett zsebre tagsági ideje alatt. (Index)

Valóban illegális fafeldolgozás folyt Rétyen. Civil szervezetek közérdekű adatigénylése derített fényt az engedélyek hiányára. (Átlátszó Erdély)

Letartóztattak egy azeri újságírót, miközben az ország talán legnagyobb korrupciós botrányával kapcsolatos cikken dolgozott.  (OCCRP)

Több! Jobb! Dübörög! – elég bénán, például hibás infografikával, nagyítja fel a közmédia a jó hírt, hogy az OECD már majdnem akkora növekedést vár, mint a kormány. (Vastagbőr)

A kormányközeli lapokhoz a hirdetők is jobban mennek, a Napi Gazdaság bevételeinek tavaly 63%-a érkezett tőlük, ami kimagasló a többi laphoz képest. De mi lesz Simicskával? (444)

Nagy-Magyarország térkép van a rektori hivatal falán Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a neves vendégeknek fenntartott szobában. (Átlátszó Oktatás)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás