Hírek

Igazából van bűncselekmény, a rendőrség mégsem talált semmit

Ezekről ne maradj le!

Nem történt szavazatvásárlás Nyírmadán (Átlátszó)
Kokó leállt, amikor látszott, hogy ez más lesz (444)
Tarsoly Csabának befellegzett?  (HVG)

Ha van három perced:

Nem történt szavazatvásárlás Nyírmadán
Bűncselekmény hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást, noha több helyi lakos is beszámolt arról, (annak tudatában, hogy ezzel gyakorlatilag önmagukat is bűncselekmény elkövetésével vádolják) hogy a polgármester készpénzt fizetett nekik szavazataikért. (Átlátszó)

Tarsoly Csabának befellegzett?
Ezt állítja Windisch László, az MNB alelnöke a Figyelőnek adott interjújában. Ezt úgy fogják elérni, hogy jó hírnév hiányára hivatkozva megvonják vállalkozói engedélyét. Az interjúban kitér Varga Mihály és Matolcsy György konfliktusára, amely a devizaalapú autóhitelek forintosítása körül alakult ki. Nyugi, azért szeretik egymást. (HVG)

Kreatív leállítási technikák
A politikailag vagy gazdaságilag fontos ügyekben a korrupcióra specializálódott rendőrök sokszor először mutatnak nagyfokú kreativitást, ha a nyomozások leállításról van szó. Egy érdekes toplista a legjellemzőbb esetekből az ingatlanmutyitól az Országos Roma Önkormányzat ügyéig. (Index)

700 millió forinttal többe kerül a Századvég, mint kéne
A Magyar Nemzeti Bank a komplex vállalati és lakossági konjunktúrakutatási tendert írt ki, melyre két pályázó jeletnkezett. A Századvég, illetve a Kopint-Tárki. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a pályázati kiírás szerint az árajánlat az értékelés 65%-osan súlyozott szempontja. Meggyőző lehetett a fennmaradó 35%. (Portfolio)

Újabb letartóztatás a brókerbotrányban
Ezúttal a Hungária brókercég operatív igazgatójára sújtott le a törvény ökle. A cikkben csak „férfiként” emlegetett férfit többek között azzal vádolják, hogy önkormányzatoktól  és egy nonprofit kft-től sikkasztott milliárdos értékben. (HVG)


Ha van még két perced:

Kitiltottak az RTL Klub két munkatársát a Parlamentből júniusig, amiért nem a megengedett helyen kérdezték Orbán Viktort Fazekas Sándor agrárminiszter távozásáról. (444)

Újabb közbeszerzést nyert Orbán Viktor miniszerelnök vejének cége. Ezúttal Sárváron végezhet kiváló munkát, 279 millió forint értékben az Elios. (444)

Mégegyszer Orbán vejéről. Úgy tűnik, kiszáll a keszthelyi kikötő-bizniszből. Hogy a szentlélek szállta-e meg, vagy csak szárazra szívta a lehetőséget, nem tudni. (Narancs)

NAV vs Flippermúzeum: nem felelnek meg a játékgépek előírásainak a múzeumi flipperek, de hát a múzeum nem játékautomatákat akar üzemeltetni, hanem kiállítási tárgyakat. (444)

Kenőpénzzel akarta megvásárolni egy gyermekmolesztálási ügy sértettjének hallgatását egy ausztrál bíboros még 1993-ban. Ez a vizsgálóbizottsági meghallgatáson derült ki.  (Guardian)

187 millió dolláros csalás miatt bezárnak négy nagy amerikai rákalapítványt. Több tízmillió dollárnyi adományt gyűjtöttek, de szinte egy fillér sem jutott a betegekre. (444)

Korrupt politikusokról, gyermekprostítúcióról és drogmaffiáról írt, ezért lefejezték a brazil bloggert. (444 via Guardian)

A meggyilkolt Borisz Nyemcov politikus újságíró névrokona szerint nem sok esélye van a független újságírásnak Oroszországban. (Global Voices)

Ferenc pápa szerint a korrupció gőgből ered: „mert amikor valakinek tekintélye van, hatalmasnak érzi magát, szinte Istennek”.  (Népszava)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás