Hírek

Te is adsz annyit a fogorvosodnak, mint Orbán?

Ezekről ne maradj le!

Tökölés és „elszámoltatás” az Operaházban (Átlátszó)
Gyanús lett az uniós pénzekért felelős helyettes államtitkár (Index)
Itt vannak Magyarország új földesurai (Blikk)

Ha van 3 perced:

Tökölés és „elszámoltatás” az Operaházban
Vajon kell-e rettegnie a mindennapos, pár milliós közpénzes stiklik elkövetőinek a gyors és hatékony felelősségre vonástól? Az Operaház mutyigyanús ügyeiben évek teltek el a gyanúsításig, a hatóságok közben „elefántot” ígérgettek, végül egeret szültek. Egy korrupciós eljárás anatómiája ma Magyarországon. (Átlátszó)

Gyanús lett az államtitkár
Az Országos Roma Önkormányzat költekezésével párhuzamosan a hatóságok vizsgálják az Emberi Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárának tevékenységét is. A hírek szerint vizsgálják az egyik programot, ahol olyan beszerzéseket írtak ki, amelyek nem egyeztethetők össze a program eredeti célkitűzésével, a romák munkához való juttatásával. Ráadásul a beszerzéseket jelentős túlárazásokkal bonyolították le. (Index)

Mintha egy cégre írna ki közbeszerzést a MÁV
A vasúttársaság villamos motorkocsikat próbál gyorsan venni közbeszerzéssel, de hogy, hogy nem, olyan „szerencsétlenül” sikerült kiírni, hogy most meg lehet mondani, hogy ki fog nyerni: a Stadler. A tapasztalat az, hogy az egyszereplős közbeszerzéseknél a kisebb-nagyobb lopások kockázata nagyon megnő, és az EU is lecsaphat. (Index)

Itt vannak Magyarország új földesurai
Két fideszes politikus, Lázár János, valamint Farkas Sándor érdekeltségei is felkerültek a legtöbb agrártámogatást begyűjtő cégek százas toplistájára. A top 500-ban helyett kapott Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, valamint Czerván György államtitkár vállalkozásai is. Az 500-as lista szereplői több mint 1000 milliárd forint közpénzt kasszíroztak az elmúlt években. (Blikk)

Titokban tartják, kartellezett-e a Közgép
A maga részéről lezárta az M4-es autópálya építői elleni kartellvádak vizsgálatát a Miniszterelnökség. Megérzésük szerint a Közgép vagy a 110 milliárd forintos beruházásról kirúgott másik négy cég egyeztette vállalási árait. Az igazság feltárása azonban a Gazdasági Versenyhivatalra marad. (NOL)

Ha van még két perced:

Már majdnem egymilliárd forint értékű munkát nyert el Orbán vejének cége, csak májusban. Tavaly összesen 3,4 milliárd forintot nyertek, idén már 5,1 milliárdnál tartanak. (Mfor)

Keményen feltőkésítik Habonyék médiavállalatát: 138 millió forintot nyomtak be az újonnan gründolt cégbe. (Válasz)

A legfőbb ügyész friss éves beszámolója szerint nőtt a korrupciós esetek száma tavaly. Az Átlátszó cikke után mintha bizonyítani szeretne Polt. (MNOÁtlátszó)

A Miniszterelnökség adta ki, de a Külügy kérte a parlamenti belépőt Tarsoly Csabának, ahova a Quaestor-vezérnek 2013 áprilisa óta volt szabad bejárása. (Origo)

Mégsem adták fel még a nyomozók, hogy rájöjjenek, honnan is akasztott százmillókat a szerény képviselői fizetése mellé az egykori MSZP-elnökhelyettes. (HVG via Magyar Hírlap)

Kb. 100 milliárdért felhúznak egy focistadiont, ami évente max két-háromszor lesz tele. Az irdatlan pénzből nem jön ki egy multifunkciós stadion. (Index via Népszabadság)

Egy nemzetközi kutatás szerint elárasztja a korrupció Magyarországot: kétharmad szerint  széles körű a vesztegetési és egyéb korrupció a hazai üzleti életben. (Index)

Az eddig becsülthöz képest irdatlan számok jöttek ki egy hálapénzes kutatásból. Az eddig becsült 8 helyett 40-50 milliárd forint is lehet a hálapénz évente. (HVG)

Annyi a Flippermúzeumnak: az adóhatóság a szerencsejáték-törvény alapján már a nyitás másnapján fedett helyszíni szemlét tartott és az összes gép elszállítására tett javaslatot. (444)

Durva pénzeket kért egy házaspár azzal, hogy majd jól elintéznek mindenféle bírósági ügyeket. Csak úgy röpködtek a százezer eurók. Lebuktak. (444)

Jön az új közbeszerzési törvény. Az egyik újdonság, hogy nem az ár lesz az elsődleges szempont a versenyben. Legalizált korrupció? (IndexStop)

Kicsit összevissza beszélt az államtitkár a külföldön élő fiatalokat hazacsábítani hivatott program sikeréről. 40 ezer Facebook-regisztrálóról beszélt, de csak 300-an lájkolták. (Index)

Kétmillió forintot kapott az elnök közeli üzlettársa a parasportolók kéthetes tenerifei edzőtáborának megszervezésére. Dőlnek tovább a gyanús ügyek. (Bors)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás