Hírek

Mit keres Orbán veje egy szeszfőzdében? Nem piát!

Ezekről ne maradj le!

Akik még a NER-t is túlélik: Farkas Flórián (Átlátszó)
Megvan Habony új londoni cége (444 via RTL Klub)
Tiborcz a szeszfőzdében (HVG)

Ha van 3 perced:

A NER legnagyobb túlélői, IV. rész
Soroljuk milyen funkciói vannak, voltak? Az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke, jelenlegi Fidesz-politikus, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, volt miniszteri biztos – mindez Farkas Flórián. Pályaíve a kádári cigánypolitikától a Nemzeti Együttműködés Rendszeréig. (Átlátszó blog)

Naponta megnézheted, mire költik a pénzed
A hivatalos Közbeszerzési Értesítő átláthatóbb, könnyebben kereshető alternatívájaként működő Közpénzkereső mostantól naponta frissül, így még egyszerűbb lesz megtalálni, mely cégek nyerik el a közpénzből működtetett projekteket. A Közpénzkereső.eu portál a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) projektje. (Átlátszó, Index)

Mennyire vagy korrupt?
A K-Monitor tesztje segítségével most mindenki megtudhatja, hogy mennyire hajlamos a korrupcióra. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a korrupció nem milliós vagy milliárdos csúszópénzek elfogadásával kezdődik, hanem hétköznapi szociális magatartásunkban gyökerezik. (K-tesztHVG)

Megvan Habony új londoni cége
Céget alapított Londonban a miniszterelnök nemhivatalos tanácsadója. A cég ügyvezetője azt állítja, személyesen nem is ismeri Habonyt. Viszont közben még vagy tucatnyi angol cégben is érdekelt vagy volt érdekelt. Habony felesben tulajdonolja a vállalkozást Arthur J. Finkelsteinnel, egy másik Fidesz-közeli tanácsadóval. (444 via RTL Klub)

Tiborcz a szeszfőzdében
Orbán veje a kikötők és a LED-lámpák után belevágott a desztillált szeszes italgyártásba. Egy ezzel foglalkozó cégben lett igazgatósági tag. Ez a cég 2013-mal bezárólag nem termelt  árbevételt ez a cég, szemben Tiborcz fő érdekeltségével, az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-vel, amely az idén már összesen legalább 4 milliárd forint értékű közpénzes megrendelést nyert el a települések közvilágításának korszerűsítésére.(HVG)

Lázár kontra Rogán a médiapiacon?
A két nehézsúlyú pártvezető csatája is felsejlik a legújabb médiapiaci háború hátterében. A küzdelem arról szól, ki lesz a jövőbeni irányítója a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak, amely a napokban minden idők legnagyobb, 25 milliárd forint összértékű kommunikációs közbeszerzési pályázatát írta ki. Az intézmény fölött ma még Lázár bábáskodik, de Rogán is bejelentkezett. (HVG)

Ha van még két perced:

A horvátok szerint a Mol manipulálta a tőkepiacot. A legfelsőbb közigazgatási bíróság helybenhagyta a horvát felügyelet döntését. (Index)

Kijavította az MTI Rogán nyilatkozatát. Szerintük Rogán még véletlenül sem célzott arra, hogy a devizahitelesek 23%-ának nőtt a törlesztőrészlete… (Vastagbőr)

Az Együtt-PM-es Juhász Péter szerint gyanúsan Fidesz-közeli civil szervezetek indultak az V. kerület pályázatán. 15 szervezet kötődik ilyen-olyan módon a Fideszhez. (444)

Újabb brókerügy. Brókernek adta ki magát, és kétmilliárd forintot csalt ki ügyfeleitől a vállalkozó, aki egyébként ilyen tevékenységet nem is végezhetett volna. (444)

Jogerősen pert nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium ellen Kishantos. A minisztérium megpróbálta befeketíteni a nonprofit kft-t. (HVG, NOL, Index)

Annak ellenére, hogy visszafizette, még mindig teljesen jogosnak gondolja a devizahiteles támogatást Gömöri. A parasportolók megfélemlítve érzik magukat, tiltakoznak. (NOLIndex)

Egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat hatvanmillió forintnyi egészségpénztári támogatást vett fel jogtalanul. (Index)

Honosítási mutyi. Nyolc ember ellen indult eljárás, mert az ukrán határ közeli településen jogtalanul segíthettek külföldieket kettős állampolgársághoz. (HVGVS)

Van vagy nincs? Eredetileg a Városliget Zrt. egy közérdekű adatigénylésre azt válaszolta, hogy nincs fakatesztere. Most azonban rejtélyesen mégis előkerült. (VS)

Tovább folytatódik Romániában a korrupciósellenes hadjárat. Most az Operaház igazgatóját gyanúsítják hivatali visszaéléssel és korrupcióval. (444)

Rohamtempóban akar megszabadulni balatonfürdői kikötőjétől az MKB. A pályázati anyagból kiderül, hogy nem feltétlenül a legkedvezőbb ajánlat fog nyerni. (444)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás