Hírek

Így lehet elsíbolni Orbán Viktor kedvencét, a TAO-t

Ezekről ne maradj le!

Ezért perli az Átlátszó a Jobbik pártalapítványát (Átlátszó)
Vajna nagyon örül a haver kaszinóhálózatnak! (Vastagbőr)
Így lehet elsíbolni a TAO-t (VS)

Ha van 3 perced:

Átlátszó kontra Jobbik per, a tét 266 millió forint
A szavakban nagyon is korrupcióellenes Jobbik pártalapítványa volt az egyetlen, amelyik az átláthatóság minimális követelményének sem akart megfelelni: a kilenc, jelenleg állami támogatásban részesülő pártalapítvány közül egyedüliként nem volt hajlandó elárulni, hogy mire költik az őket megillető, évente több százmilliós nagyságrendű állami támogatást. Az Átlátszó most perel. (Átlátszó)

Teljes siker a haver kaszinóhálózat!
Miután Lázár János még 2012-ben kifejtette, hogy a „politikai családjuktól” távol áll a szerencsejáték, mára a kormányzattól szinte egyedüliként koncessziókat nyerő Andy Vajna kaszinói több mint 820 nyerőautomatával dübörögnek. Érdekes az is, hogy ezek a kaszinók önbevallás alapján adóznak, ellentétben az online pénztárgépekkel, a NAV nem lát rá ezekre a masinákra. (Vastagbőr)

Így lehet elsíbolni a TAO-t
A társasági adó (TAO) rendszerének köszönhetően több tízmilliárd forint áramlott az elmúlt években néhány kiemelt versenysportágba, főleg persze a fociba. Ez így jól hangzik, de az átláthatatlan rendszer kedvez a zavarosban halászóknak, és kifejezetten alkalmas a közpénzek elsíbolására. Ha már foci: tele van az egész kiskapukkal, és lejt a pálya. Lázár viszont visszaszabna a focis költekezésnek. (VSHVG)

Mi a közös Habonyban és Jolikában?
Az állami megrendelésekkel jócskán ellátott Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát fogadta fel Habony Árpád és Győri Tibor új médiacégük megalapításához. Ez az az iroda, ahol Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere ügyvédbojtár volt. Sárhegyi Zoltán, az iroda alapítója 2011 végéig a gazdasági rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. igazgatóságának tagja volt. A cég ekkoriban a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozott. (Hír24)

A kormánycivilek ki vannak akadva
Nyílt levelet fogalmazott meg a kormányközeli civil szervezet, a CÖF-CÖKA Brüsszelnek, miután kiderült, Gyurcsány Ferenc exkormányfő cége megbízást kapott az uniós pályázatokkal kapcsolatban az Európai Bizottságtól. Szerintük az önmaga pártatlanságát hirdető EU megmutatta a valódi arcát. Követelik az Altus-féle megbízás pályázatának, illetve a bírálatoknak a nyilvánosságát. (444HVGHVG)

Épül a Simicskaellenes média
A Simicskával szakító egykori Magyar Nemzet főszerkesztő vette meg a Napi Gazdaságot, amiből most egy új, még a korábbi Magyar Nemzetnél is kormánypártibb lap lesz. Öles léptekkel épül a Simicska-birodalmat helyettesítő új konglomerátum, ráadásul ezentúl nem kötelező bemenni a fideszes politikusoknak a Hír TV-be és a Lánchíd Rádióba nyilatkozni. (HVGHVGHVG)

Ha van még két perced:

Érdekes dolgokat kottyintott el egy nyugdíjasklubban az egyik volt amerikai nagykövet: April Foley elmagyarázta milyen a magyar korrupció, és mit mondott neki Gyurcsány. (Index)

Nem működő géppel és esélytelen pályamunkákkal vert át egy pécsi kft. több dunántúli önkormányzatot. Az átvert települések vezetői dühöngenek. (NOL)

Még az eddig gondoltnál is súlyosabb a helyzet az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek egykori gyártelepén. Ha eldobnak egy csikket, Pestet lényegében evakuálni kell. (444)

Lekapcsolta a cukormaffia egyik ágát a NAV: a becslések szerint 1,2 milliárd forintnyi áfát csaltak el. (HVG)

Az Európai Bizottság mégis aláírta a paksi szerződést, jöhetnek az orosz fűtőelemek tehát: Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az oroszoknak. (Index)

Az Euronews is beszámolt a magyarországi korrupcióellenes tüntetésről, megjegyezve, hogy az EU közbeszerzési visszásságok miatt függesztett fel támogatásokat. (Euronews)

A Correctiv német oknyomozó portál legfrissebb nagy anyaga arról, hogy hogyan használja ki az afrikai “üzleti” lehetőségeket az olasz maffia. A segítőik a korrupt rendszerek. (Correctiv)

Egy kenőpénzes ügy miatt mond le a dél-koreai miniszterelnök, miután nemrégiben öngyilkos lett egy befolyásos oligarcha, de hátrahagyott néhány feljegyzést. (GP)

Az EU trösztellenes eljárást indít a Gazprom ellen. A Financial Times szerint szerdán jön a bejelentés, Moszkvában várhatóan bepöccennek. (444)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás