Hírek

Láttad már Hiszékeny Dezső görbe kisujját? Perdöntő bizonyíték!

Ezekről ne maradj le!
Így lettek a magyarok Amerika norvégjai (Átlátszó)
1500 hektárt bukik Simicska (Hír24)
Újranyitják a kivégzett bróker ügyét (MNO)

Ha van 3 perced:

Amerika norvégjai a magyarok
Eddig 3,9 millió dollárt költött eddig a kormány amerikai alapítványa civilek támogatására. A Fellegi Tamás exmininiszter, ügyvezető igazgató által vezetett Hungary Initiatives Foundation lassan nyakára hág az alapításkor kapott állami támogatásnak: az Átlátszó adatigénylésére részletes válasz érkezett eddigi kiadásaikról. (Átlátszó)

Lajos és a véletlen egybeesések
Kisöprik Simicska emberét a Mol vezetéséből, és óriási állami földbirtokot is veszített a kormányfővel vívott oligarchaháború újabb csatáiban az egykori pártpénztáros. Pont lejár a hozzá köthető Töröcskei István felügyelőbizottsági mandátuma a Molnál, és pont nem újítják meg. Ezzel együtt közel 1500 hektárra járt le a bérleti szerződése, most azt is bukta. (HVGHír24)

A keleti nyitás vámszedői
Akár milliókat is elkérhetnek azoktól a magyar cégektől, amelyek az öbölmenti országokban szeretnének üzletelni, a keleti nyitásnak ugyanis megvannak a vámszedői. A kavarógépek között feltűnik a Közbeszerzési Hatóság volt elnöke, akinek nem okozott gondot az állami megbízatás és a kavarás összeegyeztetése. (444)

A halott bróker ügye és a brókerbotrány
A Buda-Cash és a Quaestor bedőlésével nagyjából egy időben a rendőrség leporolta egy 2000-es merénylet aktáit, mivel tizenöt év múltán végre esély nyílt a rejtélyes bűneset megoldására, amelyben egy brókercég vezetőjét valósággal kivégezték. Közben kiderült, a közmunkásból Quaestor vezérré avanzsált Orgován Béla fantáziát látott a brókercégben. (MNO, Blikk via Index)

Megabüntetés mutyi miatt
Összesen 168 milliárd forintos megabüntetéssel sújthatja az EU Magyarországot, miután Brüsszel megálljt parancsol a verseny nélküli, egyszereplős, így magas árakhoz vezető magyarországi közbeszerzéseknek. A korábban kifogásolt mérnök- és aszfaltkeverő-ügyek miatt jöhet a büntetés. Magyarország vállalta a közbeszerzési szabályozás megújítását. (Napi)

Érik a botrány a roma önkormányzatnál
Közel százmillió forint értékben könyvelhettek el fiktív utazási költségeket az Országos Roma Önkormányzatnál. Volt olyan közmunkás, akinek papíron több százezer forintot utaltak ki költségtérítésként, de ő nem is tudott erről. A Puskás Akadémiának is utalhattak. Közben nyomozás is elindult, igaz nem a korábban kipattant ügy, a gyanúsan elköltött EU-s milliárdok miatt. (IndexMagyar Narancs)

Ha van még két perced:

Perdöntő bizonyíték lehet Hiszékeny Dezső görbe kisujja a korrupciós eljárásban. Szerinte képtelenség, hogy 5 millió kenőpénzt mutatott, max. négy és felet. (HVG)

Egymilliárd forint körüli összegben emelt le ügyfelei számlájáról pénzt az OTP egyik bankára, aki éveken át sikkasztott zavartalanul. (Index)

Így fizetik le az oroszok az Orbán-kormányt, méghozzá nagyban: Moszkva komolyan fontolgatja, hogy három uniós országgal szemben feloldja élelmiszerimport-tilalmát. (Napi)

Több érdekes adalék is nyilvánosságra került a Malév 2010-2011-es agóniájával kapcsolatban, az eddig titkolt iratokat a TASZ kiperelte a fejlesztési minisztériumtól. (HVG)

Tarlós saját keretéből pénzelte Zalatnay Cinit, meg  az Illés zenekart, a Nemzeti Vágtát, a Budapesti Fesztiválzenekart. Idén 300 millió forinttal rendelkezhet. (Index)

Orbán 100 fős, üzletemberekből álló delegációt vezetett Kazahsztánba, csak elfelejtettek nekik üzleti találkozót szervezni. Ókovács Szilveszter viszont operaügyben együttműködött. (Index)

Idén jár le a 15 éves haszonbérletbe adott halászati jog a magyar felszíni vizek nagy részén. A földpályázatok után jönnek a vízpályázatok, százmilliárd a tét. (Cink)

Újabb pénzügyi csalás: önfeljelentést tett a Lombard tulajdonosa, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot. (Napi)

Kiszorítják a minirészvényeseket a Paksi Atomerőműből, mert nincs ott semmi látnivaló. Így esély se marad arra, hogy valaki lássa, mi folyik a cégnél. (HVG)

Lengyelországban nem gond, hogy az amerikaiak is segítenek a korrupció elleni harcban, mert ott láthatólag a korrupció ellen harcolnak. (444)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás