Hírek

Az Átlátszónak nem diktál a KDNP: vasárnap is nyitva voltunk!

Ezekről ne maradj le!
Megvan az elveszettnek hitt tanulmány vasárnapról (Átlátszó)
Több képviselő kifelejtette a vagyonnyilatkozatából a megbízásokat (K-Monitor)
Kusza tao-pénzügyek (Sportgéza)

Ha van 3 perced: 

Mi vasárnap is dolgoztunk!
Az Átlátszó vasárnap sem zárt be, nekünk nem pampoghat a KDNP, sőt. A teljes boltzár ideje alatt kiderítettük, hogy mégis megvan az a tanulmány, amit még évekkel ezelőtt rendelt meg a nemzetgazdasági minisztérium. Ugyanők a múlt héten felháborodottan utasították vissza, hogy egy ilyen tanulmány alapozta meg a kötelező vasárnapi bezárást. (Átlátszó, 444, HVG)

A kis feledékenyek
Több képviselő is kifelejtette a vagyonnyilatkozatából, hogy dolgozik a parlamenten kívül is. A fideszes Szűcs Lajos egy bété kültagja, a jobbikos Volner János a Magyar Gárda Pest Megye Kft-ben betöltött tagságát felejtette ki, Kubatov Gábor azt nem írta be, hogy az FTC Zrt. elnöke, így azt sem tudni, hogy kap-e ezután bármennyi pénzt. Varju László a DK-ból pedig kft-ben betöltött tagságáról feledkezett meg. (K-Monitor)

Az összeomlás belülről
Másfél éve feltűnt, hogy a tulajdonosok már nem foglalkoznak a szakmai észrevételeivel, de a háttérben zajló folyamatokról semmilyen érdemi információja nem volt – ezt mondja  a csődbe ment brókercég, a Hungária Értékpapír egykori stratégiai igazgatója, aki érdekes információkat mesél a cég belső életéről. (HVG)

Megaper a szerződésért
Adatigénylési pert indít az Átlátszó a hosszú távú orosz gázszerződés nyilvánosságáért. A cég (korábban Eon, ma Magyar Földgázkereskedő Zrt.) elutasította közérdekű adatigénylést arra hivatkozva, hogy az üzleti titok, és ezért az érdekei jelentősen csorbulnak. Ez azért vicces, mert monopóliumuk van a földgázpiacon. És azért is, mert hozzávetlőegesen 600 milliárd forint veszteséget jelenthet ez az adófizetőknek. (Átlátszó)

Kusza tao-pénzügyek
Durván sérül az átláthatóság, pedig nem kis pénzekről van szó: 50 milliárd forint sorsa veszik a homályba, a csapatok ugyanis nem számolnak el a befolyt összegek felhasználásával. Egy ilyen bejáratlan, szürkezónás területén a pénzügynek és a jognak pedig természetesen a visszaélések száma is magas.  (Sportgéza)

Fót érezte a ritmust
Jókor kell venni, és jókor eladni – ez a jó befektetés titka. Fót fideszes polgármestere belenyúlt a közepébe, így a városnak közel egymilliárd forintjába került a Hungária Zrt. összeomlása. Egy korábban elfogadott városvezetési megállapodásra hivatkozva egymaga döntött a város költségvetésének majdnem feléről, amikor a brókercég értékpapírjaiba fektette. (Index)

Ha van még két perced:

Dicséretet, nem letolást vár a rendkívüli bakiáradattal megújuló köztévé vezérigazgatója, aki bicskanyitogató nagyinterjúban vetette magát észre. (NOL, Mutyimondó)

Simicska tovább erősítette az emberi oligarcha imidzset: odarendelte a Blikket, hogy fotózzák le, amint távozik a szájsebésztől egy négyórás beavatkozás után. (Blikk)

Feleslegesen titkolták, mennyiért utazott Orbán Viktor Zürichbe. Már az út előtt tudni lehetett, mennyiért repül. (Origo)

Junckernél panaszkodott Mikulás előtt a kormány, hogy összeomlik a költségvetés, a 444 egy belső feljegyzést szerzett meg, ebből közöl érdekes részleteket. (444)

Nem jelenik meg többé a Helyi Téma, amelyet egy Fidesz-közeli oligarcha adott ki hosszú éveken keresztül, az ingyenes lap fontos szerepet játszott a kampányokban. (HVG)

Tojástolvaj kubai képviselők! A politikusok összesen mintegy 8 millió tojást sikkasztottak el, a zsákmányt aztán a feketepiacon értékesítettek. 5-15 év közötti börtönt kapnak. (444)

Az USA  kormányának tavaly hétszázezernél is több közérdekűadat-igénylést nyújtottak be, a hét infografikája azt ábrázolja, mennyit utasítottak el ebből. (Adatújságírás)

Kórház helyett palota, fantomcég a gyerekboltban, kifosztott külföldiek, lecsapolt gáz. A Reuters feltárta az orosz oligarchák és Putyin módszereit. (Magyar Narancs)

Oroszország többek között egy volt magyar miniszterelnököt is kitiltana, mert túlzottan oroszellenes. Gyurcsány Ferenc magára vette, most utána jár. (Index)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás