Hírek

Beledöglenek a birkák a földmutyiba a Hortobágyon

Ezekről ne maradj le!

Nyíregyházi ingatlanmutyi brókerbotránnyal (Átlátszó)
Egy tésztagyártó cég tarol uniós pályázatokon a Nyírségben (444)
Beledöglenek a birkák a földmutyiba a Hortobágyon (Index)

Ha van 3 perced:

Nyíregyházi ingatlanmutyi brókerbotránnyal
Csaknem megharmincszorozva befektetését több mint 150 millió forintot keresett egy Nyíregyháza fideszes önkormányzatával kötött ingatlanügyleten egy helyi vállalkozás-csoport. A szálak a brókerbotrány-sorozatban megismert üzletember felé vezetnek, aki virtigli északkelet-magyarországi oligarcha. (Átlátszó)

Eltitkolt csoda a Nyírségben
Egy korábban tésztagyártással foglalkozó kis nyírségi bt egy hónap alatt öt uniós pénzből finanszírozott felnőttképzési megbízást szedett össze, több mint 100 millió forint értékben. Nagyon érzik a dolgot. Az EU pénzéből turisztikai központot is építenek egy nyírségi település mellett, amiről az ottlakók közül sokan nem is tudnak. (444)

A keményen dolgozó miniszter Párizsban
Hende Csaba, a keményen dolgozó honvédelmi miniszter a keményen dolgozó irodavezetőjétől sem vonta meg a luxust: szakmai látogatásra utaztak együtt, szuper szállodában laktak Párizsban, ahol az irodavezető pont azt a kényelmet élvezhette, mint a politikus. Hende azt mondja, „a kísérő elkísérte”, ez volt a feladata. Aztán a barátnője lett. (Blikk, 444)

Beledöglenek a birkák a földmutyiba
A földpályázatok miatt biológiai katasztrófa fenyeget a Hortobágyon, ahol 40 ezer anyajuh és mintegy 4-5 ezer szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatainak elmutyizása miatt. A pályáztatás végeredményének köszönhetően nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem kaptak legelőterületet. A birkák megszívták. (Index)

A Pasa parki Barátok közt
Nagyjából 70-80 millió forint értékű lehet az a luxuslakás, amelyet 2009-ben vásárolt Varga Mihály és családja a budai Pasa Parkban. Persze családi összefogással. A vételár kevesebb lehetett a környéken megszokottnál – de ez inkább magyarázatot igényel, mintsem magyarázatul szolgál. Nem világos, hogy hogyan sikerült a miniszternek nyomott áron hozzájutnia a nagyértékű ingatlanhoz. (NOL)

Bedarálta az Alkotmánybíróságot a kormány
Jogvédő szervezetek elemezték az Alkotmánybíróság döntéseit,  kiemelt figyelmet szentelve a hatalom által újonnan kinevezett bírák tevékenységének. Mióta a tagcserék miatt többségbe kerültek a Fidesz-KDNP által delegált tagok, 77 százalékban a kormánynak kedvező döntés született az Alkotmánybíróságon. (Index, HVG)

Beégés után adatkozmetika
Egyre többen nézik a köztévét, sőt a megújulás másnapján már a lakosság fele a köztévét bámulta – legalábbis az MTVA ezt állítja közleményeiben. Csakhogy az adatokat inkább kozmetikázzák, és olyanokat közölnek, amiket a szakma nem vesz alapul. A gyakornokok hada által előidézett kudarcról a BBC is beszámolt. (HVG, Comment, 444, BBC)

Ha van még két perced:

A korrupcióról szóló hírek blokkolják az agy kristályszerkezetét, állítja a Bikini basszusgitárosa, aki szerint nem szabad azt mondani, hogy Orbánék lopnak. (444)

Tízmillióval drágább volt Putyin látogatásának biztosítása, ahhoz képet, mint amennyibe Angela Merkelé került. Az adatok a KiMitTud közadatigénylő rendszerből derültek ki.  (Origo)

A kormány továbbra is mindent elkövet, hogy ne derüljön ki, kapott-e Habony Árpád hivatalos útlevelet: az LMP erre vonatkozó adatkérését többször megtagadták. (Index)

Közel egymilliárd forint áfát csalhattak el főként kávészállítmányok többszöri Szlovákiába utaztatásával csongrádi vállalkozók. (Napi)

Megszavazták a Lex Metrót, A Metrónak és a Sparnak is odasózott a kormányoldal – még kevesebb üzlet lehet nyitva vasárnap. (HVG)

Drónokat vett a NAV, az eszközöket a cigarettacsempészet elleni harcban használná fel az adóhivatal. (Origo)

Már a Financial Times sem blokkolhatja Paks 2 előkészítését, a kormány ugyanis beperelheti a napilapot, amely arról írt, az EU megállíthatja a paksi beruházást. (HVG)

Megköszönte a nyugtán egy trafikos a Fidesz-KDNP-nek, hogy vasárnap is nyitva tarthat. A vállalkozó szerint cinikus akart lenni. (Index)

Itt van Putyin ajándéka: beengedhetik a magyar termékeket Oroszországba, majd ha egyszer feloldják az embargót. Ez lehet a Putyin-látogatás eredménye. (HVG)

Csődbe menekülne az Ulpius-ház, amivel végetérhet a magyar könyvpiac egyik sikertörténete. Állítólag a cég csődvédelmet kért. (HVG, Index)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás