Egyéb

Orbán mobilja és a giga áfacsalás

Nem egy átlagos vendég, hanem Orbán Viktor kormányfő mobilját lophatták el lánya, Ráhel tavaly megtartott lakodalmán – tudta meg a Hvg.hu rendőrségi forrásból. A telefont egyelőre nem találják, de a Nemzeti Nyomozó Iroda még mindig szeretné a tettest és az értékes mobilkészüléket is fellelni.  Korábban abból volt botrány, hogy a nyomozás során megkeresték a személyzet minden tagját – több tucat embert –, és tanúként hallgatták meg őket, valamint DNS-mintát is vettek tőlük. Aki nem szeretett volna ilyen mintát adni, azt többek között rendbírsággal fenyegették meg.

L. Simon módszere a divat
Transparency International magyarországi jogi igazgatója a 444-nek idézett egy fontos adatot, amely arról tanuskodik, hogy a hazai közbeszerzések nagyjából felénél alig egyetlen ajánlat van. Vagyis L. Simon László fideszes államtitkár módszere a divat, aki nemrégiben azzal vált híressé, hogy büszkén vállalta, csak ismerős cégeket hív meg a közbeszerzési pályázatra. Az EU 2014-es korrupciós jelentése szerint Magyarországon  2010-ben a közbeszerzések 54,3 százalékánál, 2011-ben 49,1 százalékánál csak egy ajánlat volt. A TI megkereste a magyar Közbeszerzési Hatóságot, ahol ennél jóval kedvezőbb számokról tudtak. Az ő adataik szerint a 2010-es 32,8 százalékról 2013-ra 19,9 százalékra csökkent az egy ajánlatos eljárások száma. Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója szerint a különbség oka az lehet, hogy az EU-nál azokat a pályázatokat is egy indulósnak tekintik, ahol ugyan több ajánlat érkezett, de aztán egy pályázó kivételével mindenkit kizártak vagy visszalépett, míg itthon csak azokat az eljárásokat számolják ide, ahol ténylegesen csak egy cég tett ajánlatot.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

KEHI-vegzálás titkos áron
Az Átlátszó egyik olvasója arra volt kíváncsi, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek a KEHI vizsgálata, amelyet a szervezet a Norvég Civil Alapból támogatást kapó szervezetek ellen indított. Ezért közérdekűadat-igényléssel fordult a Kormányzai Ellenőrzési Hivatalhoz, hogy – mint mondta – kiderüljön: „mennyi pénzt terveznek az adóforintjaimból a magyar demokrácia védelméért legtöbbet tévő szervezetek zaklatására költeni.” Kíváncsi volt, hogy jelenleg a KEHI hány munkatársa dolgozik az ellenőrzésen, és hogy terveznek-e további munkatársakat bevonni. Az is érdekelte, hogy a tervek szerint mennyi ideig fog tartani az ellenőrzés, hogy az ellenőrzésben dolgozó munkatársak után havonta átlagosan mennyi kiadása van a Hivatalnak, valamint hogy különített-e el a Hivatal pénzügyi keretet az ellenőrzés céljaira, és ha igen, akkor mekkora összegben. A válasz nagyjából ez: amúgy sem mondanánk meg, de az átlátszósoknak még annyira sem.

Csak kulturáltan!

Az Átlátszó riportere arról a tájékoztatásról írt riportot, amit a leégett Andrássy úti palota szerencsétlenül járt lakóinak tartottak. Ők is itt tudták meg, hogy 10 perc alatt kell mindenüket összeszedniük, utána pedig legalább két hónapig nem mehetnek lakásaik közelébe se. A tájékoztatást megtartó illetékesnek rögtön sikerült felháborodást keltenie a megjelentek körében, mivel a rövid eligazítás után egyfajta jól kioktatta a szerencsétlenül járt embereket arról, hogy csak nyugodtan, kulturáltan menjenek be a tönkrement lakásokba, és ne legyen semmiféle – ahogyan mondta – tragikomédia.

Vád alatt a tulajdonos
Bangladesben vád alá helyezték annak az épületnek a tulajdonosát, amely tavaly összeomlott, maga alá temetve több, mint ezer ruhaipari munkást, akik sanyarú körülmények között dolgoztak Dhakában. A tulajdonos elleni eljárás azért érdekes, mert a múlt hónapban már bejelentették, hogy végül kik ellen emelnek vádat, és akkor ő kimaradt a sorból. Ezt sokan furcsállották, főleg, hogy a tragédia után a tulajdonos napokig menekült a hatóságok elől, és az országot is megkísérelte elhagyni.

Bukott ügynökök
Bűnösnek vallotta magát Oroszországban három férfi, akik az anti-korrupciós szervezetnél dolgoztak Moszkvában. Bűnük a hatóságok szerint az volt, hogy beetetéses módszerrel akartak lefülelni korrupt hivatalnokokat: csapdát állítottak nekik, kenőpénzt ajánlottak bizonyos szolgáltatásokért cserébe, majd letartóztatták őket. Az eljárást azonban most törvénytelennek ítélték az ügyészek. Az egész ügy egyébként olyan, mintha egy maffiakrimit olvasnánk, amelyben a rendőrség és az ügyészség különböző egységei éppen egymással számolnak le.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Giga áfacsalás Győrben. Győr és környéke mintha az áfacsalók egyik kedvenc térsége lenne, legalábbis rövid időn belül a harmadik nagy áfacsalási ügyről jöttek hírek. A mostani, a cseh hatóságokkal közösen felderített, 1,7 milliárd forintos ügynek hat gyanúsítottja van, akik fémhulladék után igényeltek vissza áfát. A gyanúsítottak egy másfél évvel ezelőtti ügy felelőseinek rokonságába tartoznak.

Mire ment el egymilliárd? A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. összes szerződését kikéri az LMP, mert meg szeretnék tudni, hogy mi került egymilliárd forintba az új rendszer kialakításában, illetve tisztáznák, hogy mire költik az autósoktól és önkormányzatoktól elvett pénzeket.

Fejes rekord. A rendszerváltás óta annyi vezető tisztviselő nem volt még a kormányban, mint most – írta a Blikk, amely összeszámolta, hányan gondoskodnak arról, hogy egy-egy szakterület megfelelően működjön. 54 államtitkár, 98 helyettes államtitkár kell Magyarország megfelelő működtetéséhez.

Korrupciós világbajnokság. A Transparency International blogja a foci vébé eseményeit tekinti át anti-korrupciós szempontból: az írás főleg a FIFA-t ért komoly vádakkal foglalkozik, de részletezik a brazíliai előkészületek során felmerült ügyeket is.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás