Hírek

Napi Mutyimondó: Pokorni szerint nincs lopás

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Pokorni úgy tesz, mintha nem lopnának
Egy mohácsi lakossági fórumon szólította meg valaki Pokorni Zoltán fideszes politikust, és érdeklődött, hogyan állnak az elmúltnyolcévvel, most, hogy már négy éve kormányon vannak. A 12. kerületi polgármester pedig úgy nyilatkozott, mintha nem olvasna újságot, mintha nem látná, milyen korrupció gyanús ügyek zajlanak az infrastruktúra fejlesztésektől a trafikmutyiig. Azt mondta, hogy aki ebben a ciklusban lop, az le lesz csukva. Szerinte ez az üzenete az elszámoltatásnak.

Kálomista milliók
Furcsa szerződésre bukkant az Átlátszó az MTVA alvállalkozói szerződései között, amelyeket csak maratoni persorozat után kapott meg a lap, és közzé is tette azokat. A 2011 nyarán kötött megállapodás szerint Kálomista Gábor fimproducer cége, a Mega Film Kiadó Kft. nettó 6,5 millió forintot kapott azért, hogy legyártson egy mindössze egyperces anyagot a közmédiának. A déli harangszót, és azt, amikor Schmitt Pál aláírta az alkotmányt. A producer az Átlátszónak nyilatkozva megvédte a megállapodást, szerinte nem túlzás két percért ennyi pénzt számlázni, hiszen nem egy perc, hanem majdnem két perc volt a két anyag, ráadásul az Alkotmány aláírását ő rendezte.

Mutyi miatt ugorhat 170 milliárd uniós támogatás
Az Európai Bizottságnál megerősítették, hogy vizsgálják a magyarországi útépítési pályázatok kiírásának körülményeit, összesen 170 milliárd forintnyi támogatás kifizetését tartanák vissza szabálytalanságok miatt. Brüsszel szerint felmerült a gyanú, hogy a pályáztatás során diszkriminatív előírásokat alkalmaztak.
Nyomoz a rendőrség a kuponcsalók után
Végül nyomozást indított a rendőrség az ellen a kuponcég ellen, amely több száz csalódott ügyfelet hagyott hátra, mielőtt eltűnt volna. Olcsó tabletgépeket ígértek a kuncsaftoknak, végül azonban az ígért határidőre nem érkezett semmi. A rendőrség üzletszerűen elkövetett csalás vétségével ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást.
Kitették a szűrét Széles szállodájának
Kirakták Széles Gábor kormányközeli oligarcha szállodáját abból a szövetségből, amely a minősítést jelentő csillagokat adja az intézményeknek, és a katalógusukból is törölték. A milliárdos zalacsányi szállójára ugyanis úgy raktak ki négy csillagot, hogy arra nem voltak jogosultak. A katalógusban már három csillaggal sem szerepel, de az épületen még ott virít a négy csillag.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Furcsa áfaügy Józsefvárosban
Még 2010 nyarán 166 millió forint adóhiányt állapított meg a józsefvárosi önkormányzatnál az APEH kiemelt adózóinak osztálya.  A fideszes Kocsis Máté vezette polgármesteri hivatal reklamált, mire a háromfős adóellenőri csapat által végzett több ezer oldalas vizsgálat eredményét az adóhatóság lényegében annullálta. Egész pontosan: az adóhiány nagy részét kitevő áfatartozást, valamint a bírságot és a késedelmi pótlékot törölte, az 5 millió forintos adójóváírást viszont meghagyta Józsefváros javára. A HVG járt utána annak, hogyan volt ez lehetséges. A NAV egyébként 2100 milliárd adósság után fut összesen.

Nyilvánosak lesznek az EoN anyagok
Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, így most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 15 napon belül köteles az Átlátszónak kiadni azt az előterjesztést, amelyet az állami tulajdonban lévő MVM  közgyűlésére az EoN földgázcégeinek megvásárlásához készítettek. Ez fontos per volt: megtudhatjuk végre, hogy milyen piaci és gazdaságossági elemzések, milyen kockázatbecslések alapján született döntés a 300 milliárdnyi közpénz elköltéséről.

Paks szürreál
kormánypárti Békemenet szimpátiatüntetést szervez a paksi atomerőmű bővítésére megkötött orosz megaüzlet védelmére, és egyáltalán a megbonthatatlan orosz-magyar barátságért. Az ügyletet egyébként annyira nagyon előkészítették, hogy az atomenergia hivatalnak elfelejtettek szólni, igaz ilyen kötelezettség nem volt, de azért mégis érdekes. Az olcsó paksi áram pedig csak mítosz.

Simorék nem kémkedtek
Véget ért a világ leghülyébb és nyilvánvalóan politikiailag motivált nyomozása, aminek tétje az volt, hogy a Simor-féle jegybank üzleti titkokat “csempészett” volna ki szabálytalanul a Nemzetközi Valutaalapnak, amelynek egyébként tagjai voltunk. A rendőrség lezárta az ügyet.

Népszabadság, Nemzeti Sport eladva
Egy finoman szólva sem túl világos tulajdonosi szerkezettel rendelkező bécsi befektetési csoportnak adja el az Axel Springer és a Ringier a Népszabadságot és a Nemzeti Sportot. Mögöttük sejtették már Simicskáékat is, és most is sok a fideszes szál.

További érdekességek itthonról és külföldről:
Itt a Tüzépes Kati újabb változata: a környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója után újabb, a Vidékfejlesztési Minisztérium által kinevezett vezetőről derült ki, hogy nincsenek rendben az iskolai papírjai.

Az osztrákok nem adják fel: a Raiffeisen után az Erste is odanyilatkozott, hogy Orbán Viktor kevés ahhoz, hogy távozzanak, bár nagyon nyomják őket kifelé. Az érv: már a Monarchia idején is itt voltak – mondta egy román lapnak a bankcsoport első embere.

Demján Sándor bepöccent és pereli a magyar államot, amiért elvették tőle a takarékszövetkezeteit.

Orbán titkárságára írt kétségbeesett levelet harmincnyolc zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy potom áron kisajátítja a földterületeiket. A terv azonnali leállítását követelik.

Befejezte a vállalkozását az az üzletember, aki kamerával rögzítette azt, hogy egy önkormányzati vezető Újbudán kenőpénzt kér tőle. A számítástechnikai piacot behálózó áfacsalásokkal magyarázza döntését.

Csobánkán közel egy éve a falu saját hírlevelének felelős kiadója a polgármester. Pedig az önkormányzati törvény világosan kimondja: a két poszt összeférhetetlen.

Globális adóelkerülés: egy nemzetközi jelentés azt mutatja meg, hogy hogyan húzzák le a gazdag országok a szegényeket. A davosi Világgazdasági Fórumon pedig azt vitatják meg, hogy hogyan lehetne Afrikában csökkenteni a korrupciót.

Berlusconi volt olasz miniszterelnököt bírósági korrupciós ügy miatt vonhatják újabb eljárás alá.

Halálra ítéltek egy kínai hivatalnokot kenőpénz-ügy miatt. A nagy amerikai bank, a JP Morgan pedig a kínai ügyletei miatt számíthat otthoni eljárásra.

 

Mong Attila

Megosztás