Könyvajánló

Turulszobor, nemzeti rock, felcsúti kisvasút – 12 év NER egy lengyel újságíró szemével

12 év Fidesz kormányzás után azt gondolnánk, hogy mindent tudunk már az orbáni Magyarországról és a NER működéséről. Egy lengyel újságíró, Ziemowit Szczerek Via Carpatia avagy csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében című könyve azonban rávilágít arra, hogy tévedtünk: ő ugyanis egy kívülálló szemével egészen más megvilágításba helyezi a mai magyar valóságot, a közép-európai lét sajátosságait, és mindezt ráadásul roppant szórakoztató stílusban teszi. 

A Via Carpatia avagy csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében című könyve Ziemowit Szczerek 2015 és 2019 közötti barangolásairól tudósít. A szerző négy év alatt Magyarország számos pontját bejárta, Felcsúttól Oroszlányig, Budapesttől Ózdig. Meglátogatta Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt és a Vajdaságot is, ahol a magyar kisebbség képviselőivel beszélgetett állampolgárságról, szavazati jogról, és persze Orbán Viktorról.

A könyv azonban korántsem egy klasszikus útikönyv, inkább egy dokumentarista riport és egy politikai esszé keveréke, egy útleírás, amiben a politikai környezet kulcsfontosságú szerephez jut. Ezért a konkrét tájak, települések bemutatása helyett a hangsúly sokkal inkább az azokhoz köthető szubjektív benyomásokra, az emberekre, és általánosságban véve a magyar néplélekre kerül. Tágabb értelemben pedig a jelenkori politikai berendezkedést, és ezzel párhuzamosan az illiberális demokráciák kiépülését is jól példázza – Magyarországon csakúgy, mint más országokban.

Ziemowit Szczerek lengyel író és újságíró, a Gazeta Wyborcza és a Polityka munkatársa. Munkája során szenvedélyesen kutatja a kelet-európai térség geopolitikai, történelmi, kulturális különlegességeit. Ez a második magyar nyelven megjelent könyve, az első, a Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története Ukrajnában tett utazásait mutatta be, 2016-ban jelent meg hazánkban.

A szerző. Fotó: Ziemowit Szczerek: historie, alterhistorie i niehistorie

A könyv címében szereplő Via Carpatia tulajdonképpen egy Európa északi és déli határát összekötő közlekedési folyosó, mely a tervek szerint a Balti-tengertől az Égei-tengerig húzódva hét ország (köztük Magyarország) területét fogja érinteni. A cím találó: Szczerek a lengyeleknek próbálja meg elmagyarázni a kicsivel több mint 300 oldalas könyvben, hogy miként néz ki Magyarország 12 év NER után, miközben egyfajta múltbeli, történeti áttekintést ad arról, hogyan alakult ki az orbáni illiberális rezsim, és kik a legfontosabb szereplői a rendszernek.

Már a könyv eleje is erősen indul, a szerző ugyanis Felcsútra látogat, megnézi a Pancho Arénát és a híres kisvasutat, amit szinte csak a kalauz használ. Mint írja, már csak azért is jó, hogy létezik ez a kisvasút, mert „legalább lett egy szimbóluma a magyarországi korrupciónak.” Ezután számos, szórakoztató kalandba keveredik: elmegy a tatabányai turul szoborhoz, lerobban a kocsija Oroszlányban, lepukkant kocsmákban elmélkedik Trianon utóhatásairól, és beszélget jó pár, útját keresztező magyarral és külföldivel.

A könyv első nagyjából 50 oldala elsősorban a lengyel közönség számára tartogathat újdonságokat, ennek ellenére azonban tanulságos összegzés, hiszen szót ejt az Orbán-rendszer kulcsfontosságú szereplőiről, így például Mészáros Lőrinc csodával határos meggazdagodásáról.

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal | atlatszo.hu

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

És külön öröm, hogy az Átlátszó cikkeit több helyen is megemlíti, például azt, amelyben megírtuk, hogy hét év alatt közel 500 milliárd értékű tendert nyertek el Orbán Viktor barátjának családi cégei.

Túlnyomórészt uniós forrásokból gazdagodtak Mészáros Lőrinc családi cégei az elmúlt hét évben | atlatszo.hu

Túlnyomórészt uniós forrásokból gazdagodtak Mészáros Lőrinc családi cégei az elmúlt hét évben

De olvashatunk Simicska Lajos felemelkedéséről és bukásáról, Gyurcsány híres/hírhedt 2006-os beszédéről, valamint Tiborcz István miniszterelnöki vő ügyleteiről, többek között az Átlátszó által elsőként feltárt Elios-ügyről.

Ma már kamionsofőrként dolgozik az Elios-ügyet elsőként leleplező tényfeltáró újságíró | atlatszo.hu

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) friss jelentése három témakörben követi az Orbán-rendszer külföldi médiabefolyásolási eszköztárát: a szlovén és észak-macedón médiabefektetések, a határon túli magyar médiának juttatott támogatások, és a V4NA nemzetközi hírügynökség vonatkozásában. A jelentésen az Átlátszó és az Átlátszó Erdély egy-egy munkatársa is dolgozott.

Bár a Via Carpatia elsősorban a lengyel közönség számára íródott, a szerző egyéni látásmódja és szórakoztató stílusa – ami leginkább a gonzóba sorolható be – a hazai olvasók számára is számos érdekességet tartogathat, különösen a közelgő országgyűlési választás apropóján.

„A Fidesz Magyarországa már nem fürge tigris – inkább egy lusta, jóllakott, cinikus és ravasz Garfield. Ez a Garfield azonban még mindig rendelkezik valami sajátos bájjal és intelligenciával. Orbán pedig fújja tovább a magyar lufit.”

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy egy újságíró tollából származik a könyv, tulajdonképpen olyan, mintha egy hosszúra nyúlt, érdekfeszítő cikket olvasnánk. Ahogy haladunk előre és bejárjuk Magyarország területét, valamint a Kárpát-medencét, a nemzeti rockzenékből magyarul tanuló újságíró mindennapi kalandjaiba is belekóstolunk, egy-egy városba érve az ott élőkkel való – sokszor alkoholtól fűtött – beszélgetéseinek lehetünk „fültanúi”.

Természetesen szóba kerülnek komolyabb témák is: a romák helyzete, a menekültekkel kapcsolatos kommunikáció, a kék óriásplakátokról ördögi vigyorral ránk tekintő Soros György. De Trianonról, a Nagy-Magyarországról, a populizmus európai térnyeréséről, magyar (és külföldi) nacionalistákról, Orbán Viktor jó barátairól, Jarosław Kaczyński-ről, Aleksandar Vučić-ról, Magyarország EU-n belüli szerepéről, a periférián lévő országok sajátos helyzetéről is olvashatunk.

A szerző képes megtalálni az összhangot a személyes élmények, szubjektív benyomások, valamint a Magyarországgal kapcsolatos általános érvényű megállapítások, tények bemutatása között, így folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét.

A tájleírásokat és a magyar történelmi-politikai sajátosságokat bemutató részeket időről-időre politikusokkal készült, olykor egészen szürreális interjúk szakítják meg. Megszólal a kötetben Hadházy Ákos, Magyar Bálint volt oktatási miniszter, Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP képviselője, Németh Zsolt, de még Gyurcsány Ferenc is. Szczerek emellett az Átlátszó Erdély főszerkesztőjével, Sipos Zoltánnal is beszélgetett.

Ziemowit Szczerek: Via Carpatia – avagy csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében
& Kiadó, 2022
352 oldal, 4200 forint

A lengyel újságíró szórakoztatóan, ám mindenféle gúny vagy ítélkezés nélkül mutatja be mindazokat az ellentmondásokat, amik minket, magyarokat jellemeznek. A dicső múlt egyre fakuló emléke, és a jelen korántsem tündérmesei világa keveredik egymással a sorok között.

Különösen nagy erőssége a könyvnek, hogy a magyar helyzetet belehelyezi a nemzetközi geopolitikai környezetbe is, ráadásul számos alkalommal párhuzamba állítja a magyar helyzetet a lengyellel, tökéletesen illusztrálva, hogy a nálunk zajló folyamatok egyáltalán nem példanélküliek a régióban, vagy tágabb értelemben véve a világban.

„Nem tudom, talán egy kicsit Orbán Viktor megszállottja vagyok. Mint ahogyan mániákusan érdekel a régió többi, minden hájjal megkent politikusa is: Jarosław Kaczyński vagy Aleksandr Vučic. Mindazok, akiknek sikerült komplett országokat, teljes nemzeteket az ujjuk köré csavarniuk, méghozzá egészen másképpen, mint ahogy az a két háború között szokásban volt.”

Szopkó Zita

Megosztás