Könyvajánló

Miben reménykedjünk? Utópia realistáknak

Rutger Bregman könyve szociológiai, politológiai és közgazdasági kísérletekkel támasztja alá az emberiség fejlődésének lehetséges további szakaszait. A holland történész-író utópiái valóban realisták: egyetlen gondolat sem megalapozatlan bennük. 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Miért dolgozunk egyre többet, annak ellenére, hogy a legtöbben jobban örülnének több szabadidőnek, mint több pénznek? Miért azok a szakmák a legalulfizetettebbek, ahol valódi értékeket teremtenek, és miért a fizikai értelemben “semmittevők” a leggazdagabbak? Miért gondozza az állam a hajléktalanokat és szegényeket éveken, évtizedeken át, ha az erre fordított pénz közvetlen átadásával sokkal jobb hatást érnének el? Miért nincs alapjövedelem? Miért hagyjuk, hogy a robotok elvegyék a munkákat? Miért nem adnak a gazdag országok végtelen erőforrásokat a szegény területeknek?

Rutger Bregman többek között ezeket a kérdéseket teszi fel a Hollandiában már 2014-ben megjelent könyvében, ami az emberiség jövőjének útját próbálja kitaposni a múltban elkövetett hibák és feljegyzett adatok alapján.

Rutger Bregman: Utópia realistáknak
2019, CSER Kiadó
308 oldal, 3 995 Ft

A középkorban az emberek hittek abban, hogy létezik egy hely, a Bőség Földje, ahol a folyókban bor folyik, és semmiből nincs hiány. Bergman szerint a nyugati társadalom elérte ezt az állapotot, és magyarul tavaly megjelent kötete ennek az alapból jól működő, gazdag birodalomnak a lehetőségeit mutatja be.

A szerző különböző kísérleteket, történelmi eseményeket, politikai intézkedéseket, újságcikkeket, gazdasági lépéseket idéz, és az emberiség utóbbi hét évszázadára tekint vissza. Isteni akaratot hírdető szektákról, gazdasági világválságokról, pusztító természeti csapásokról, ipari forradalmakról, gyorsan növekvő technológiai cégekről és még gyorsabban beszűkülő munkapiacról ír, továbbá a robotok térnyeréséről, a világ politikusainak ballépéseiről, és mindezek összefüggéséről.

Az egészből pedig azt próbája leszűrni, hogy hova fejlődhet a világ úgy, hogy a jövőben is élhető, sőt kellemes legyen a társadalom. A könyv optimista, érthető, és alaposan alátámasztott írás (a több oldalas bibliográfia, a gyakori lábjegyzetek és a grafikonok is ezt tanúsítják), mindeközben pedig álomszerű, és természetesen végtelenül liberális.

Nem egyöntetűen pozitív a könyv fogadtatása, itthon és a nemzetközi könyvpiacon sem. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) több mint 20 nyelvre fordították le.

Van, aki lélekemelőnek, más burzsoának tartja. Van, akinek a könyv kielégíti a jövővágyát, és nyugalmat talál benne, de van, aki kifejezetten felháborítónak találja a szerző néhány állítását.

Bregman maga is egy megosztó figura: a 31 éves „csodagyerek” (a The Guardian szavaival) tavaly a davosi milliárdos csúcstalálkozón a színpadról szólt be a közönségnek az adócsalás miatt, nem sokkal utána pedig a Fox News riporterét, a konzervatív Tucker Carlsont borította ki. A 2014-es TED-beszédét az alapjövedelemről több mint ötszázezren nézték meg a Youtube-on. Holland nyelven hat-, angolul két könyve jelent meg.

A Guardianon kívül szemlézte az Independent és az Evening Standard is, pozitívan nyilatkozott róla Brian Eno világhírű zenész, Jeanette Winterson brit írónő, Steven Pinker, a Harvard pszichológia professzora, és Danny Dorling angol demográfus, földrajztudós és statisztikus, egyetemi tanár is.

Az, hogy kinek mennyire szimpatikusak az általa felvetett elméletek, mennyire ért egyet az elképzelt intézkedések helyénvalóságával, az olvasótól függ. Az utolsó fejezetekben maga Bregman is megkérdőjelezi a saját elméleteinek helyénvalóságát, de kétségtelen, hogy egy optimista, érdekes és szórakoztató könyv.

Rutai Lili

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás