budapest

Jogszerűtlen volt a 2018-as budapesti patkánytender a Kúria szerint, de már nincs mit tenni

Tarlós István főpolgármestersége idején, 2018-ban a Fővárosi Önkormányzat egy négytagú konzorciumot hirdetett ki győztesnek a budapesti patkányirtásra kiírt furcsa tenderen. A feladatot 47 éve ellátó Bábolna Bio perre vitte a dolgot, és most a Kúria kimondta, hogy a cégnek igaza volt: érvénytelen ajánlatot nyilvánított a Budapest patkánymentes állapotának fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás nyertesévé a főváros 3 éve. Mindkét érintettet reagáltattuk az ügyben: a Bábolna Bio jelenleg kártérítés benyújtásán gondolkodik, a most már Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat – ami idén új szerződést kötött az említett konzorciummal – nem tervezi új közbeszerzési eljárás kiírását.

2018 augusztusában számoltunk be arról, hogy 47 év után nem a Bábolna Bio Kft., hanem egy négytagú konzorcium nyerte el a 20182022 közötti fővárosi patkányirtásra kiírt közbeszerzést. A Fővárosi Önkormányzat többször módosította a jelentkezési feltételeket, és a későbbi nyertest több alkalommal hiánypótlásra szólította fel, majd végül őt hozta ki győztesnek.

A Bábolna Bio szerint nem voltak megfelelőek a nyertes konzorcium referenciaigazolásai, ezért megtámadta az eredményt, de a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elutasította a cég jogorvoslati kérelmét. Ráadásul a KDB a kiemelten fontos közérdekre tekintettel már a vizsgálat lezárulta előtt engedélyezte a szerződéskötést a fővárosnak az általa nyertesnek kihozott konzorciummal. A patkányirtás ugyanis nagyon fontos dolog, mert az állatok sok súlyos betegséget terjesztenek, és rendkívül gyorsan szaporodnak. Még a rendkívüli engedély ellenére is volt 3 olyan hét a Bábolna Bio szerződésének lejárta és az új patkányirtók munkakezdése előtt, amikor nem volt Budapesten patkányirtás ekkor rengeteg lakossági panasz érkezett a hivatalokhoz a sokasodó állatokról.

Furcsa tenderrel került új kézbe a fővárosi patkányirtás – a KDB mégis mindent rendben talált

Idén 47 év után nem a Bábolna Bio Kft., hanem egy négytagú konzorcium nyerte el a fővárosi patkányirtásra kiírt közbeszerzést….

A Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat az említett közbeszerzést 2017 decemberében írta ki, és hárman jelentkeztek rá: a budapesti patkányirtást 47 éve ellátó Bábolna Bio Kft. (második legkedvezőbb ajánlat), a Roxin-Alfa Kft. és Roxin Group Kft. közös ajánlattevőként (legdrágább ajánlat), valamint a Főváros által nyertesnek nyilvánított RNBH Konzorcium (legolcsóbb ajánlat). A konzorciumot 4 alföldi cég alkotja: a Rovért Kft. (Békés), a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. (Kecskemét), a Bogármérnökség Kft. (Gyula), valamint a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. (Szeged).

A KDB-nek beadott panaszában a Bábolna Bio a konzorcium által beadott 4 referenciaigazolásból 3-at kifogásolt, mert azok a cég szerint nem csak patkányirtásra, hanem rovar- és kártevőirtásra együttesen vonatkoztak, vagyis nincs meg kizárólagosan patkányirtásból a Főváros által elvárt árbevétel. A KDB szerint azonban a referenciák megfelelnek a tender követelményeinek a terület nagysága, a tevékenység típusa és az árbevétel tekintetében is. Ezért a Bábolna Bio jogorvoslati kérelmét minden pontban alaptalannak nyilvánította, és elutasította.

A Kúrián a Bábolna Bio nyert

Ezután a Bábolna Bio a KDB-határozat ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken, ami 2019 szeptemberében a cégnek adott igazat, és jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a döntőbizottsági határozatot, valamint új eljárásra kötelezte a KDB-t.

A jogerős ítélet ellen a KDB felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriánál, ami a Fővárosi Törvényszék ítéletét hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. A megismételt eljárásban a bíróság megint a Bábolna Bio Kft.-nek adott igazat, a KDB pedig ismét fellebbezett. A Kúria ezúttal helyben hagyta a bírósági ítéletet, vagyis megállapította, hogy az RNBH ajánlata nem volt megfelelő, mégis átment a KDB-n. A Bábolna Bio 2021. október 14-én sajtóközleményben adta hírül, hogy több mint három év pereskedést zárt le a Kúria jogerős ítélete, amely kimondta, hogy

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat a közbeszerzési törvénybe ütköző módon nyilvánította a Budapest patkánymentes állapotának fenntartására kiírt tender nyertesévé az RNBH Konzorciumot.

A Bábolna Bio sajtóközleménye szerint a Kúria ugyanis megállapította, hogy a konzorcium ajánlatát érvénytelennek kellett volna nyilvánítani, mert szakmai ajánlata nem felelt meg a Fővárosi Önkormányzat által előírtnak; továbbá az RNBH által benyújtott referenciák nem igazolták megfelelően, hogy eleget tesz az alkalmassági követelményeknek.

A közlemény azzal zárul, hogy a cég fontosnak tartja annak kimondását, hogy 2018-ban jogszerűtlenül fosztották meg a 47 éven át a budapestiek megelégedésére végzett munkája folytatásának lehetőségétől, továbbá álláspontja szerint súlyos anyagi és erkölcsi kár érte őket a 2018-as tender elbukásával, ezért megvizsgálják annak lehetőségét, hogy kártérítési igényt érvényesítsenek a Fővárosi Önkormányzattal szemben.

Nem lesz új közbeszerzés

Miután a Kúria döntése nyilvánosságra került, megkerestük a Bábolna Bio Kft.-t és a Fővárosi Önkormányzatot is a kérdéseinkkel.

A cég nevében dr. Bajomi Dániel ügyvezető igazgató azt közölte az Átlátszóval, hogy a végsőkig harcolni akartak az igazukért, és bár a Kúria döntése szakmai és erkölcsi elégtételt is jelent nekik, szomorúan veszik tudomásul, hogy mire a döntés megszületett, már nincs mód arra, hogy megkapják azt a megbízást, ami jogszerűen járt volna nekik. Bajomi azt is elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a kártérítési igényük benyújtásának lehetőségét, annak lehetséges összegét és tartalmát, de továbbra is indulni kívánnak a Fővárosi Önkormányzat patkányirtásra vagy patkánymentesítésre kiírandó tenderein.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya a kérdéseinkre válaszolva arról számolt be, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nem feladata a 2018-as tender véleményezése, és tiszteletben tartják a bíróság döntését. Amennyiben a Bábolna Bio kártérítési igényt nyújt be, megvizsgálják majd a jogi lehetőségeket. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e az RNBH-val kötött szerződés felmondását és új közbeszerzés kiírását, nemleges választ kaptunk.

A Főpolgármesteri Hivataltól kapott válaszokkal ellentétben azonban Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán október 14-én közzétett bejegyzésében már kész tényként közli, hogy kártérítést kell fizetniük. Emellett feleleveníti, hogy ő már 2019-ben is felszólalt a Kúria által most jogsértőnek ítélet tender ellen, azt azonban nem említi, hogy idén márciusban ő is leszerződött a Tarlósék által nyertesnek nyilvánított konzorciummal.

A per közben Karácsonyék újraszerződtek a konzorciummal

Amikor a most jogszerűtlenné nyilvánított tender eredményeként 2018 júniusában az RNBH konzorcium kapta feladatul a budapesti patkányirtást, úgy tűnt, hogy nem tudják kielégítően ellátni a munkát. Elszaporodtak az állatok Budapest utcáin, emiatt sokasodtak a lakossági panaszok, ezért 2018 decemberében a Fővárosi Önkormányzat megemelte 650 millió forinttal a patkányirtási keretet. Az áremelkedés és a problémák miatt pedig politikai adok-kapok indult.

Kiderült például, hogy a jelenlegi főpolgármester (akkoriban zuglói polgármester) Karácsony Gergely annak idején a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottságának tagjaként maga is az RNBH ajánlatára szavazott. Ezt az ATV-nek 2019 májusában azzal indokolta, hogy a konzorcium tette a legolcsóbb árajánlatot, és ő a döntésnél ezt vette figyelembe. Nem sokkal később, 2019 júniusában pedig feljelentést tett a patkánytender miatt, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság októberben közölte, hogy bűncselekmény hiányában nem nyomoznak az ügyben.

Közben azonban 2019 szeptemberében megszületett a Bábolna Bio és a KDB közötti perben az első bírósági ítélet, ami ugye (már akkor is) a budapesti patkányirtást 47 évig végző cégnek adott igazat. A döntés nagy vihart kavart a Városházán: a Fővárosi Önkormányzat bejelentette, hogy Tarlós István főpolgármester úr az ügy kapcsán belső vizsgálatot indít. A közleményben kiemelték, hogy meg kell hallgatni Karácsony Gergelyt is, aki a közbeszerzési bizottságban többekkel együtt az RNBH ajánlatára szavazott. (Információink szerint a belső vizsgálat mindent rendben talált.)

Az akkor már összellenzéki főpolgármester-jelöltként kampányoló Karácsony ennek kapcsán egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte félrevezették a közbeszerzési bizottságot azok, akik az előterjesztést készítették. Kérdésre válaszolva azt közölte, hogy ő talán abban az egy dologban hibázott, hogy nem feltételezte, hogy köztörvényes bűnözők készítik elő ezeket az előterjesztéseket. Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek erre néhány nappal később úgy reagáltak, hogy érthetetlen, Karácsony miért izgágáskodik a patkányper ügyében, amiben a Fővárosi Önkormányzat nem is érintett, és Karácsony célja minden bizonnyal a politikai tudatosságból eredő hisztériakeltés, és a nyilvánosság szándékos félrevezetése.

2019 októberében aztán Karácsony Gergely nyerte a választást, ő lett az új főpolgármester. Ezután közel 1 évig nem lehetett hallani a patkányügyről. Viszont bár a botrányos 2018-as tender 2022-ig szólt, még a lejárta előtt,

2020 szeptemberében a már Karácsony vezette Fővárosi Önkormányzat új közbeszerzést írt ki a budapesti patkányirtásra, és ezt a tendert is az RNBH konzorcium nyerte.

Erről a Főpolgármesteri Hivatal 2021. január elején számolt be azzal a felütéssel, hogy keményebb fellépéssel veszi fel a harcot a Főváros a patkányokkal szembe. A közlemény szerint a főváros 2021-22-ben magasabb összeget (2 évre bruttó 899,2 millió forintot) költ a patkánymentesítésre, de az RNBH-nak szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie.

A Főpolgármesteri Hivatal beszámolója arra is kitér, hogy a Fővárosi Közgyűlés a 2020. június 24-i ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy az RNBH-val a 2018-as tender eredményeként kötött szerződés felülvizsgálata indokolt és szükséges, és az új szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli.

Erdélyi Katalin

A címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Megosztás