korrupciógyanú

„Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” – volt polgármesterek nyílt levele önkormányzati döntéshozókhoz

Nyílt levelet küldött az Átlátszó szerkesztőségének két volt fideszes polgármester és egy független volt alpolgármester, arra biztatva helyi politikustársaikat, hogy  ne menjenek bele többé uniós pénzek (és egyéb állami támogatások) felülről jövő sugallatra történő szabálytalan felhasználásába.

Arra kérjük az önkormányzati döntéshozókat, ne vegyenek részt tovább az irányított közbeszerzésekben, ne engedjenek a fideszes választókerületi vezetők zsarolásának, településeik takarékosabb működését inkább vállalják fel közösségük előtt, ne dőljenek be a támogatási rendszer zsaroló módszerének.

A témában korábban írt cikkeinkben nyilatkozó helyi politikusok szerint rajtuk kívül számos településen hasonló gondokkal küzd számos tisztességes, de mutyis ügyekbe kényszerített önkormányzati vezető, akik fenyegetések miatt vagy a megtorlásoktól tartva nem mernek a nyilvánosság elé lépni. Most azt remélik, a nyílt levél nekik is bátorságot ad, hogy feltárják a kétes ügyeket.

A volt polgármesterek nyílt levele

„Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni” – nyilatkozta az Átlátszónak adott interjúban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva volt polgármestere. Kósa Lajos először független, majd a ciklus felétől fideszes önkormányzati képviselőként (2010–2014), s később polgármesterként (2014–2019) töltött évei alatt belátott a kulisszák mögé, megértette hogyan működnek a NER fogaskerekei.

Kósa az Átlátszónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy látta az irányított pénzosztást – többek között a pályázati pénzek, megbízások „csókosokhoz” irányítását, s mivel ebben nem volt hajlandó részt venni, felülről – a helyi Fidesz-vezetők – ellehetetlenítették a munkáját.

Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra – kitálalt Kósa Lajos volt fideszes polgármester | atlatszo.hu

„Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni” – ilyen és ehhez hasonló állításoktól hemzsegő beszámolóban ismertette a NER helyi működését egy volt fideszes polgármester az Átlátszónak adott videó interjúban.

A rákóczifalvi ügyekről szóló cikkünk után kereste meg a szerkesztőségünket egy másik település, a Vas megyei Csepreg egyik önkormányzati képviselője, aki 2019. októbertől 2020. júliusig a település alpolgármestere volt a független, de a Fidesszel igen jó kapcsolatot ápoló polgármester mellett. Dénes József azt kifogásolta, hogy közérdekű adatigényléseit a település polgármestere és jegyzője több éve akadályozza, így közel 30 uniós pályázat szerződéseinek és egyéb dokumentumainak csak egy töredékét ismerhette meg, ezek közül többet gyanúsnak talált.

Dénes József azért kért információt a pályázati pénzekről, mert úgy érezte, hogy a látható eredmények alapján sok projektnél nem volt egyértelmű, hogy mire mentek el a milliók. Az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy ő a 2019. októberi választások előtt azt ígérte a város polgárainak, hogy áttekinthető és közérthető tájékoztatást ad majd mindarról, amire Csepregen pénzt költöttek és költenek, és szerinte éppen ezért távolították el a pozíciójából.

Ráadásul a település jegyzője és polgármestere rágalmazásért is feljelentette, de a vádak alól első és másodfokon is felmentette a bíróság.

Leváltották és feljelentették a csepregi alpolgármestert, mert kíváncsi volt, hogyan költi a város az uniós százmilliókat | atlatszo.hu

Ottjártunkkor a volt alpolgármester elmondta, azért került összeütközésbe a város vezetésével, mert kifogásolta, hogy nem tesznek eleget a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek. Dénes József azt állítja, van olyan információ, amit még 2019 októberében kért, de azóta sem kapott meg az önkormányzattól.

A szerkesztőségünknek elküldött nyílt levelet egy harmadik volt polgármester is aláírta. Lakatos Béla a Komárom-Esztergom megyei Ács polgármestere volt 20102018 között (először fideszes, majd független politikusként). Kérdésünkre ő így indokolta, hogy miért fordult a nyilvánossághoz:

Benne voltam egy rendszerben, ahol, aki nem áll be a sorba, az nem kap pénzt, nem tudja fejleszteni a saját települését.

Lakatos szerint a legnagyobb baj, hogy a települések vezetői nem a tudásuk alkalmasságuk alapján mennek előre (kapnak pályázati pénzeket, stb.), hanem attól függően, hogy menyire hűségesek a Fideszhez. Behívják az embereket a megyei önkormányzathoz,  ahol elmondják, milyen pályázatokra gondoltak, s hogy mire pályázzunk. Az én településem is sokat kapott, de az volt a feltétel például, hogy hagyjam abba az akkor tervezett »roma polgármesterek szövetségének«  a szervezését. Ilyen típusú zsarolások mindenütt vannak a pakliban mondta Lakatos Béla az Átlátszónak.

Hadházy akiskatonákat nem vonná felelősségre

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a témáról korábban azt írta az Átlátszón, hogy azok a hatalmas hálózatok, amelyek egészen nyíltan lopják az EU pénzt, nem működhetnének sok ezer, de  inkább tízezer olyan »társtettes« nélkül, akik akaratlanul és legtöbbször ingyen segítik ezeket a projekteket. Ezek leggyakrabban a megfélemlített köztisztviselők, akik félrenéznek a messziről bűzlő eljárások során. De ide tartoznak  azok a kisemberek is, akik az egyes projektek menedzsmentjében nem túl magas fizetésért gyártják a papírokat, és stresszelnek azon, hogy az alkotmányos költség leadása után is megvalósulhasson legalább valami »csökkentett műszaki tartalom«.

Amikor megnézünk egy-egy romlott sajtszagú projektet, először nyilvánvalóan ezekhez az emberekhez jutunk el. Az igazi elkövetők, felelősök a legritkább esetben írnak alá papírokat, természetes, hogy ha véletlenül (vagy egy rendszerváltás esetén nagyon is szándékosan) elindul egy valódi nyomozás, akkor először a végrehajtókhoz jutunk el. De nem az a cél, hogy őket elkapjuk, hanem az, hogy a megbízóikat vonjuk jogilag felelősségre.

A gépezet kis végrehajtó katonáinak viszont kiterjedt amnesztiát kell hirdetni, ha részletesen feltárják a körülményeket, és megnevezik az őket utasító személyeket.

Hadházy Ákos: a gépezet kiskatonáinak kiterjedt amnesztiát kell hirdetni

Hanzély Ákos öttusázó világbajnokunk kiváló, figyelemfelkeltő és gondolatébresztő cikket írt az Átlátszónak a korrupció elleni fellépés lehetőségeiről.

Ha önkormányzati döntéshozóként vagy tisztségviselőként a fent emlegetett visszaélésekhez hasonlót tapasztaltál, kérjük jelentkezz cikkünk szerzőjénél a [email protected] e-mail címen!

Horn Gabriella

Címlapkép: Németh Dániel

Megosztás