közpénzégetés

Akcióban a kétharmad: 5 milliós fizetés a minisztereknek, 3 milliós Kövér Lászlónak, milliós a képviselőknek

Sokan még fel se fogták, hogy a Fidesz újabb négy évig kétharmados erővel kormányozhat, a parlament viszont már gőzerővel dolgozik az ország legfőbb problémáinak megoldásán. Az egyik ilyen témakör a képviselők és miniszterek fizetése, pontosabban a béreik emelése.

Korábban az derült ki, hogy a miniszterek keresete havi 5 millió forintra nőhet, most pedig az, hogy a képviselők sem maradnak ki a sorból, nekik a jövőben havi 950 ezer forint járhat a mostani 750 ezer forint helyett. Az Index cikke szerint nemcsak a képviselők bére emelkedne, a frakcióvezetőké is, ők 2 millió forintot kereshetnének. 

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné. És mivel a törvény szerint a lakhatási támogatás is a tiszteletdíjhoz igazodik (annak 25 százaléka), ezért így értelemszerűen a lakhatási támogatásra is több pénzt vehetnek majd fel a képviselők. Ezt azzal indokolják a dokumentumban, hogy a fővárosi albérletárak az elmúlt öt-hat évben megduplázódtak.

A legjobban Kövér László jár, a házelnök fizetése a képviselői illetmény 2,7-szerese lesz, tehát majdhogynem bruttó 3 millió forint. Az indoklás szerint ez Kövérnek azért jár, mert a piacon is emelkedtek a bérek. A változások már idén augusztustól életbe lépnének, ha azokat jövő héten elfogadják.

A béremelések különösen annak fényében érdekesek, hogy 2010-ben a kormány még a 2 milliós bérplafon híve volt, Orbán Viktor friss miniszterelnökként akkor még az állami szféra fizetéseivel kapcsolatban azt mondta:

“Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4-5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is.” 

A Fidesz-frakció a fizetésemeléssekkel kapcsolatban azt közölte: szerintük 2010 óta a közszolgálat számos területén volt béremelés, a képviselők az utolsók a sorban. 

A sorban egyébként nemcsak a képviselők vannak az utolsók között, Magyarország is, legalábbis a korrupció területén. Hazánk a világ országai között a 66. helyen áll a Transparency International (TI) idei korrupciós rangsora szerint, ami kilenc helyezéssel és három ponttal rosszabb, mint az ország egy évvel korábbi teljesítménye. Az Európai Unióban Magyarország az utolsó előtti helyet foglalja el, és már csak Bulgária teljesít rosszabbul. Arról nincs hír, hogy ezeken a számokon mikor és hogyan tervez változtatni a parlament.

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot pénteki ülésén elfogadta a törvényalkotási bizottság. A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez. Az LMP távolmaradással fejezte ki a véleményét a javaslatról – közölte az Index.

Az ellenzék egyébként bősz magyarázkodásba kezdett annak kapcsán, hogy ők is asszisztáltak a dologhoz. Az RTL-nek azt mondták, zsarolással érte el a Fidesz, hogy támogassák a javaslatot. A Jobbik szóvivője szerint a kormánypárti képviselők javaslatának az lett volna a következménye, hogy az ellenzéki pártok jóval kevesebbet költhettek volna a frakciójukra. Ebből csak azután engedtek, hogy a képviselők fizetésemelését az ellenzékből is támogatták a Törvényalkotási Bizottságban.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2